Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η συμφωνία για το χρέος και οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά ομόλογα

CNBC: Η συμφωνία για το χρέος και οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά ομόλογα
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup πολύ ικανοποιητική και «νίκη» για την Ελλάδα
Στην εκτίμηση ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το ελληνικό χρέος είναι πολύ ικανοποιητική ενώ θεωρείται «νίκη» για την Ελλάδα -που ζητούσε μια συμφωνία από το 2015- συγκλίνουν αναλυτές επενδυτικών οίκων.
Ωστόσο, τονίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα και ότι θα είναι από τα πρώτα που θα δεχθούν πλήγμα σε περίπτωση αναταραχής στην αγορά.
Το CNBC παρουσιάζει αναλυτικά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά και το πως η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο.
«Παρά τα σημάδια ανάκαμψης το 2014, οι νέες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 οδήγησαν σε νέα κυβέρνηση που δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα η χώρα ξέμεινε από χρήματα και δεν πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ.
Έπρεπε να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα (αυτό που λήγει αυτό το καλοκαίρι) ώστε να αποφευχθεί bank run» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η συμφωνία του Eurogroup

Όπως σχολιάζει το CNBC, σύμφωνα με το ΔΝΤ, χάρη στη συμφωνία του Eurogroup, οι αποπληρωμές του ελληνικού χρέους δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα μεσοπρόθεσμα.
Μακροπρόθεσμα όμως το ΔΝΤ έχει τις αμφιβολίες του.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για εμάς ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και βέβαια μεσοπρόθεσμα είμαστε θετικοί» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
«Μακροπρόθεσμα, όμως, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις» δήλωσε, αν και πρόσθεσε ότι έχει «σημειώσει» τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να ξανακοιτάξουν τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία;

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν μία δεκαετία, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει ότι η κρίση έχει φύγει και ότι θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο.
«Με το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα είναι αναγκασμένοι να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές για την εκταμίευση κεφαλαίων» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, η συμφωνία για το χρέος είναι σημαντική και για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υποσχεθεί το 2015 ότι θα κλείσει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Αν και η συμφωνία δεν προσφέρει στον Τσίπρα το ονομαστικό κούρεμα που θα προτιμούσε, απομακρύνει τελείως οποιεσδήποτε μεγάλες ανησυχίες για σχετικά με την αποπληρωμή χρεών βραχυπρόθεσμα προς μεσοπρόθεσμα.
Ο Τσίπρας υποσχέθηκε το 2015 ότι δεν θα φορέσει γραβάτα μέχρι οι δανειστές να μειώσουν το ελληνικό χρέος.
Την φόρεσε για πρώτη φορά την Παρασκευή» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η αντίδραση των αγορών

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου.
«Αυτή η συμφωνία εκπληρώθηκε στη βάση των υψηλότερων προσδοκιών και θα θεωρηθεί ως νίκη από την Ελλάδα και τις αγορές» δήλωσε στο CNBC ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group.
Σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες οι ωριμάνσεις θα επεκτείνονταν κατά 5 έως 10 έτη το πολύ.
Ωστόσο η συμφωνία έκλεισε στα 10 έτη.
«Όσον αφορά το χρέος, αυτό θεωρείται ως μια πολύ ικανοποιητική συμφωνία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι χτίζει ένα εμπόδιο έναντι κάθε κινδύνου βραχυπρόθεσμα., διασφαλίζει την αξιοπιστία της αγοράς σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βάση και δίνει ανάσα στην οικονομία» αναφέρεται σε ανάλυση της Axia Ventures.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων για να προσελκύσει επενδυτές μακροπρόθεσμα.
«Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά θέματα -το ύψος των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα- παραμένει πρόβλημα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
H ανώτερη οικονομολόγος της Rabobank, Maartje Wijffelaars, δήλωσε στο CNBC ότι το ρίσκο η Ελλάδα να ξεπεράσει τον στόχο των δαπανών ή να οπισθοδρομήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, είναι περιορισμένο, καθώς η τρέχουσα και η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους είναι συνδεδεμένη με τη συνετή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με την ίδια, όμως, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να είναι από τα πρώτα που θα δεχθούν πλήγμα σε περίπτωση που επιστρέψει η αναταραχή στην αγορά λόγω π.χ. της ενίσχυσης της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης ή της επιδείνωσης του outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη ή την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Εκτός αυτού, δεν αποκλείεται -όπως επισημαίνει η Wijffelaars- η Ελλάδα να μην εκπληρώσει τις προσδοκίες ή να εισέλθει σε νέα ύφεση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης