Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κοντά στο 90% η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο PSI+ - Ετοιμάζουν χτύπημα τα hedge funds

Κοντά στο 90% η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο PSI+ - Ετοιμάζουν χτύπημα τα hedge funds
Υψηλό αναμένεται να είναι το ποσοστό συμεμτοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό πρόγραμμα απομείωσης του χρέους, στο PSI, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να έχουν ήδη προχωρήσει στις λογιστικές απομειώσεις από το δ' 3μηνο του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg, ο στόχος της απομείωσης της αξίας των ομολόγων, ήτοι 74%, σχεδόν έχει επιτευχθεί από τις μεγάλες τράπεζες όπως οι BNP Paribas, Deutsche Bank και Axa. Ήδη έχουν καταγράψει απώλειες 70% στην καθαρή παρούσα αξία των τίτλων που κατέχουν, και εμφανίζονται πλέον προετοιμασμένες, αφού έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις ύψους 24 δισ. ευρώ.
Η μεγάλη συμμετοχή είχε εξασφαλιστεί από καιρό, καθώς οι τράπεζες προετοιμάζονταν από το καλοκαίρι για το PSI, αναφέρει ο Dirk Becker, αναλυτής της Kepler Capital Markets. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της επιτροπής του IIF, Hans Humes, το ποσοστό συμμετοχής θα είναι σίγουρα 90%.
Παρά το γεγονός όμως ότι είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα hedge funds που μετέχουν στη διαδικασία, δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν είτε ολόκληρο το ποσό των ομολόγων, είτε την αποζημίωση τους από τα CDS, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.
Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC, Jeremy Paxman, τι μπορεί να σταματήσει έναν ομολογιούχο, όπως για παράδειγμα ένα hedge fund, από το να επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τα CDS, ο Dallara απάντησε ότι "δεν υπάρχει κάτι που να γνωρίζω και να μπορεί να αποτρέψει έναν ομολογιούχο από το να αναλάβει τέτοια δράση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι μεμονωμένοι κάτοχοι ομολόγων δεν θα σχεδιάζουν μια καθαρά αντιπαραγωγική διαδικασία".
Σύμφωνα με τον Dallara, οι ομολογιούχοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα, έχουν την κρίση των αγορών να πράξουν ό,τι επιθυμούν.
Ωστόσο, ο Dallara εμφανίστηκε βέβαιος και αισιόδοξος για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+, αλλά παράλληλα προειδοποίησε πως οι κινήσεις μεμονωμένων κατόχων ομολόγων μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την έκβαση της διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης