Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άρχισαν να ψηφίζουν οι Τούρκοι στο πιο κρίσιμο τεστ εδώ και 15 χρόνια για τον Erdogan - Πιθανός ο β' γύρος

Reuters: Άρχισαν να ψηφίζουν οι Τούρκοι στο πιο κρίσιμο τεστ εδώ και 15 χρόνια για τον Erdogan - Πιθανός ο β' γύρος
Μετά από 15 χρόνια ο Erdogan έχει έναν μεγάλο αντίπαλο, τον M. Ince, στις σημερινές εκλογές
Οι Τούρκοι άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή 24/6 στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Tayyip Erdogan και το κόμμα του ΑΚ από τη μέρα που ανήλθαν στην εξουσία, εδώ και 15 χρόνια, όπως εκτιμά το Reuters.
Oι εκλογές θα δώσουν επίσης υπερεξουσίες στον νικητή, κάτι που θεσμοθέτησε ο Erdogan με την οριακή νίκη του στο δημοψήφισμα του 2017.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η δημοκρατία θα ξεθωριάσει ακόμα περισσότερο στην Τουρκία, που θα εξελιχθεί σε ένα προσωποπαγές κράτος.
"Η σταθερότητα πρέπει να συνεχιστεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον Erdogan" δήλωσε από την άλλη, ένας 48χρονος ψηφοφόρος του, που θεωρεί τον Τούρκο πρόεδρο και τον μοναδικό που μπορεί να ορθώσει ανάστημα στη Δύση.
Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 56 εκατ. και θα κατανεμηθούν σε 180 χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλη την Τουρκία, με τις κάλπες που άνοιξαν στις 8:00 να κλείνουν στις 17:00.
Ο Erdogan είναι ο πιο δημοφιλής, αλλά και ο πιο διχαστικός πολιτικός στη σύγχρονη Τουρκία και υποστηρίζει ότι προκήρυξε τις εκλογές νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2019, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, για να πάρει τις υπερεξουσίες και να προσπαθήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου.
Θέλει επίσης να διαχειριστεί το θέμα των Κούρδων ανταρτών στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.
Αλλά έχει να αντιμετωπίζει τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος M. Ince, που στην τελευταία του εμφάνιση ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην αυταρχική διακυβέρνηση του Erdogan και να γυρίσει σελίδα για 81 εκ. Τούρκους.
"Αν ο Erdogan νικήσει τα τηλέφωνά σας θα εξακολουθούν να παρακολουθούνται, ο φόβος θα κυριαρχεί..., αλλά αν νικήσω εγώ η δικαιοσύνη θα είναι ανεξάρτητη" είπε μεταξύ άλλων ο Ince.
H Toυρκία βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το πραξικόπημα του 2016, με τον Edogan να κατηγορεί για αυτό τον Gulen, τη στιγμή που 160 χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί ακόμα δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, δικαστές και στρατιώτες απολύθηκαν.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Erdogan χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να καταστείλει τους αντιφρονούντες.
Υπάρχει λογοκρισία στις εφημερίδες και η κάλυψη από τα ΜΜΕ των άλλων υποψηφίων στις εκλογές ήταν υποτυπώδης.
Για παραβίαση των δικαιωμάτων και για μία δημοκρατία που νοσεί, έκανε λόγο μία 50χρονη ψηφοφόρος, που ψήφισε το φιλοκουρδικό κόμμα με την ελπίδα να ξεπεράσει το όριο του 10% και να μπει στο κοινοβούλιο.
Ο Erdogan που υπεραμύνεται των σκληρών μέτρων, επικαλούμενος την ασφάλεια, υποσχέθηκε μεγάλα έργα υποδομών αν κερδίσει, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οριακά δεν θα βγει από την πρώτη Κυριακή.
Έτσι, θα χρειαστεί τον επαναληπτικό γύρο στις 8 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του ΑΚ θα χάσει πιθανότατα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDΡ Selahattin Demirtas, δήλωσε, εξάλλου, από τη φυλακή όπου βρίσκεται με κατηγορίες για τρομοκρατία, ότι "αν το HDP δεν μπει στο κοινοβούλιο, ολόκληρη η Τουρκία θα χάσει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης