Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Λίγοι στην Ελλάδα πιστεύουν πως η περίοδος των θυσιών έχει πλέον τελειώσει

Le Monde: Λίγοι στην Ελλάδα πιστεύουν πως η περίοδος των θυσιών έχει πλέον τελειώσει
Το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίθηκε το 2010 ήταν πραγματική καταστροφή, σημειώνει η Le Monde

Αναγκαίο ήταν το κλείσιμο της ελληνικής υπόθεσης από τη στιγμή, που τα ιταλικά «σύννεφα» σε συνδυασμό με το προσφυγικό σκιάζουν την οικονομία της Ευρώπης, επισημαίνει στο editorial της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. 
Στο ελληνικό ζήτημα, η Ευρώπη είχε την πρώτη σημαντική της αποτυχία, καθώς καταγράφηκαν κατά τη διαχείρισή του, η έλλειψη  αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και οι προβληματικές σχέσεις Βορρά – Νότου.
Το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίθηκε το 2010 ήταν πραγματική καταστροφή, σημειώνει η Le Monde.
Η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία βρέθηκε σε διαρκή υποχώρηση, η ανεργία εκτοξεύθηκε, ειδικά στους νέους, και το ηθικό των Ελλήνων καταρρακώθηκε.
Ωστόσο, συνεχίζει, η Ελλάδα επέζησε, το «Grexit» αποφεύχθηκε, η Ευρωζώνη δεν «εξερράγη».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο κατέληξαν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους.
Η Αθήνα θα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης και θα αναχρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τις αγορές μετά από τις 20 Αυγούστου.
Η χώρα βρίσκεται τώρα σε καλύτερη κατάσταση, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,4% το 2017.
Όμως, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να είναι ατροφικός και οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο.
 Η Αθήνα θα ανακτήσει κάποιας μορφής  «ελευθερία» τον Αύγουστο αλλά θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό υπό παρακολούθηση.
Το χρέος (178% του ΑΕΠ) δεν διαγράφεται.
Απελευθερώνεται από έναν πολύπλοκο μηχανισμό και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2,2% έως το 2060, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, δεν θα αναλωθούν στο μέλλον σε προεκλογικές υποσχέσεις, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που κατά το παρελθόν οδήγησαν τη χώρα στην αποτυχία.  
Σύμφωνα με τη γαλλική συντηρητική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέδειξε κουράγιο στην αντιμετώπιση των αντίξοων «ανέμων» των Βρυξελλών αλλά και των δικών του υποστηρικτών, παρά τους ιδεολογικούς του ελιγμούς.
Ο Τσίπρας, που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με σημαία την καταπολέμηση της λιτότητας έξι μήνες μετά αναγκάστηκε να αποδεχθεί ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, όταν απειλήθηκε η Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη.
«Η ταπείνωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου του 2015 είναι επίσης μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ένωσης», τονίζει η Le Monde, υπενθυμίζοντας την αναίρεση και ματαίωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, του οποίου, όπως αναφέρει, έγινε δημαγωγική χρήση.
Τώρα, υπενθυμίζει, ο Τσίπρας ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, γνωρίζοντας την πτώση που βίωσαν όσοι Έλληνες πρωθυπουργοί αναγκάστηκαν  να επιβάλουν μέτρα λιτότητας.
«Για την Ελλάδα, οκτώ χρόνια προσπάθειας φθάνουν στο τέλος τους», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες έδειξαν ανθεκτικότητα και ρεαλισμό, ωστόσο καταλήγει, είναι λίγοι στην Αθήνα εκείνοι που πιστεύουν ότι η περίοδος των θυσιών έχει πλέον τελειώσει.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης