Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - Merkel: Διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές δεν είναι εφικτές - Κατάργηση του Δουβλίνου πρότεινε η Ιταλία

Άκαρπη η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - Merkel: Διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές δεν είναι εφικτές - Κατάργηση του Δουβλίνου πρότεινε η Ιταλία
Η Γαλλία προτείνει οικονομικές κυρώσεις σε όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες, ενώ αναμένεται σύγκρουση Ιταλίας - Γερμανίας στη σημερινή μίνι σύνοδο
(upd 6) Άκαρπη αποδείχθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γεφυρώσει τις διαφορές που διχάζουν τις Ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία να αποχωρεί απομονωμένη μετά την πρόταση της για κατάργηση ουσιαστικά του κανονισμού του Δουβλίνου.
Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη σκιά των σκληρών πιέσεων που δέχεται στο εσωτερικό της κυβέρνησής της η A. Merkel αλλά και των μεγάλων διαφορών που διχάζουν την ΕΕ  καθώς τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης απήχαν από τη Σύνοδο εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια κοινή ευρωπαική πολιτική για τη μετανάστευση.  

Merkel: Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές

Η γερμανίδα καγκελάριος εξερχόμενη από την άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό δήλωσε εμφανώς απογοητευμένη πως "θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές".
Οπως είπε "θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής" ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο".
Νωρίτερα, η A. Merkel, η οποία ζήτησε την σημερινή Σύνοδο κορυφής, προσερχόμενη στην συνάντηση αναφέρθηκε στην αδυναμία των χωρών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για το μεταναστευτικό στη σημερινή (24/6) μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι «θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για τον έλεγχο των συνόρων».
Οπως τόνισε, «ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη. Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία».
Η γερμανίδα καγκελάριος σχολιάζοντας την αδυναμία της ΕΕ να καλήξει σε κοινή απόφαση τόνισε πως «γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον -- δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν.
Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα είναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Macron: Οταν προδίδουμε τις αξίες μας πέφτουμε στα χειρότερα 

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Em. Macron τόνισε πως «κάθε φορά που προδίδουμε τις αξίες μας (ως ΕΕ) πέφτουμε στα χειρότερα» ενώ τόνισε πως δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ και τις χώρες καταγωγής.
"Ήδη η ΕΕ συνεργάζεται με τη Λιβύη, θα ψάξουμε να βρούμε και άλλες συνεργασίες, όπως συμφωνήσαμε χθες και με τον Ισπανό πρωθυπουργό», τόνισε ο Πρόεδρος Macron.

Conte: Η πρόταση της Ιταλίας για το μεταναστευτικό και τα ανταλλάγματα της Ρώμης 

O Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte τόνισε πως «η Ιταλία θα παρουσιάσει μία νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση».
Η ιταλική πρόταση, όπως αποκαλύπτει το Reuters περιλαμβάνει τα εξής: κάθε χώρα της ΕΕ να καθορίσει ένα ποσοστό μεταναστών, που θα δέχεται ενώ για όσα κράτη – μέλη αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες να επιβάλλεται μείωση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte τόνισε πως «η Ιταλία θα παρουσιάσει μία νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση».
Η ιταλική πρόταση αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, είναι βασισμένος σε μια λογική «εκτάκτου ανάγκης» ενώ υπογράμμισε πως η Ρώμη θέλει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.
Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
Παράλληλα ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου», ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.

Τσίπρας: Αναγκαία η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου - Δίκαιη κατανομή των προσφύγων

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Junker.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.
Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Michel: Σημαντικός για το μεταναστευτικό ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό σήμερα (24/6/2018).
«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία hotspot και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου.
Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο Bέλγος πρωθυπουργός.

Sanchez: Η Ισπανία δεσμεύεται στις αρχές της ΕΕ. 

«Η στάση με την οποία ερχόμαστε σε αυτή τη μίνι Σύνοδο κορυφής και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα θα είναι εποικοδομητική, είναι η συζήτηση χωρίς αποκλεισμούς, για την παροχή λύσεων. Να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας που πιστεύω ότι ισπανική κοινωνία και το σύνολο των ισπανικών Αρχών μπορεί να συνεισφέρει πολλά για το πώς να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα», είπε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
«Δεσμευόμαστε στις αρχές της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια πρόκληση που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα που έρχονται ειδικά τώρα μέσω της δυτικής οδού και θα ζητήσουμε επίσης την υποστήριξη των κρατών μελών για τον καλύτερο έλεγχο της ροής που υφίστανται στη δυτική Μεσόγειο», κατέληξε ο Sanchez.



Νωρίτερα το Bankingnews έγραφε:

Οι εργασίες της Συνάντησης, έχουν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για τα ζητήματα αυτά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Πάντως, οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα Κυριακή 24/6 για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, αλλά δύσκολα θα γεφυρωθούν οι διαφορές που τους χωρίζουν, κάτι που συνιστά μεγάλη απειλή για την Angela Merkel, όπως εκτιμά το Reuters.
Aν και οι αφίξεις στη Μεσόγειο είναι πολύ λιγότερες απ' ό,τι το 2015, όταν πάνω από 1 εκ. άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τα 500 εκ. κατοίκων της.
Κι έτσι, υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν για την κατανομή των προσφύγων στη γηραιά ήπειρο.
Ανίκανοι, όμως, να φτάσουν σε μία συμφωνία, κάνουν όλο και πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και αυξάνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, έτσι ώστε να περνούν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι.
Έχουν δώσει επίσης λεφτά και βοήθεια σε χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να μην φεύγει κόσμος από εκεί.
Μόνο 41 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη το 2018, αλλά παρόλα αυτά το μεταναστευτικό έχει κρίνει εκλογικές αναμετρήσεις από την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία.
Με όλο και περισσότερους ψηφοφόρους να ζητούν μία πιο σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.
Το Σάββατο 23/6 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι η Γαλλία είναι υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε κράτη μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες, αν οι τελευταίοι δικαιούνται ασύλου.
Η Angela Merkel είναι υπό πίεση, εξαιτίας του κυβερνητικού της εταίρου CSU, που απειλεί να στείλει πίσω στα γερμανικά σύνορα όλους τους πρόσφυγες, που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν δεν γίνει πιο δίκαιη κατανομή τους.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά επιθυμούν να μεταβούν σε πλούσιες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
Την ίδια στιγμή οι πρώην κομμουνιστικές χώρες Ουγγαρία και Πολωνία αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες και επικαλούνται τις τρομοκρατικές επιθέσεις από φανατικούς ισλαμιστές σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, ακόμα και για τον επταετή προϋπολογισμό που θα ισχύσει μετά το 2021.
Με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ΕΕ, αλλά τις χώρες να ζητούν περισσότερα λεφτά για να διαχειριστούν τη μετανάστευση και εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ να έχουν να αντιμετωπίσουν μειώσεις των ποσών για την ανάπτυξή τους.
Η Merkel πιέζει τώρα τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας να δεχτούν περισσότερους μετανάστες, έτσι ώστε να πείσει τον κυβερνητικό της εταίρο το CSU να συναινέσει στο πλάνο.
Η ίδια είναι αντίθετη με τις θέσεις του CSU, που τον Οκτώβριο του 2018 θα αντιμετωπίσει στις βαυαρικές εκλογές το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δεχτεί αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που αντιβαίνει με τη συνθήκη της ΕΕ.
Έτσι, η Merkel κάτι πρέπει να πάρει σήμερα Κυριακή 24/6 από πάνω από 10 κράτη μέλη της ΕΕ και ενόψει της μεγάλης συνόδου των 28, που θα γίνει στις 28 και 29 Ιουνίου.
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να περιορίσουν τη μετανάστευση, σε συνεργασία με τρίτες χώρες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει άμεσα αποτελέσματα.
Η άλλη ιδέα του Βερολίνου είναι να στέλνει τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφτασαν, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία.
Αλλά η Ρώμη απορρίπτει αυτά τα μέτρα και αναμένεται σύγκρουση Ιταλίας - Γερμανίας στη σημερινή σύνοδο.
Την ίδια στιγμή η σκληρότερη πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες καταδικάζεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υπενθυμίζουν ότι πλέον οι αφίξεις είναι πολύ λιγότερες από ό,τι το 2015.
Καταδικάζουν επίσης τη μονομερή προσέγγιση στο θέμα μερικών κρατών μελών.
Και υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές της Ευρώπης στους αιτούντες ασύλου θα πρέπει να διέπονται από αλληλεγγύη και συμπόνια.

Αβραμόπουλος: Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις δεν αποτελεί επιλογή

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί κοινή μας ευρωπαϊκή ευθύνη» υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που συγκαλεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν,  Jean-Claude Juncker.
Ο ίδιος τονίζει ότι «η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα», προσθέτοντας πως «δεν είναι, όμως, η ώρα για καταλογισμό ευθυνών.
 Είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Αυτό θα είναι ακριβώς το αντικείμενο της άτυπης συνάντησης που συγκαλεί ο Πρόεδρος Juncker την Κυριακή ενόψει της Συνόδου των Ηγετών της επόμενης εβδομάδας».
Δηλώνει πως είναι πεπεισμένος ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, και συγκεκριμένα η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας.
Σε ό,τι αφορά, ειδικά, το τελευταίο, προτείναμε τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία (EU Border Police) με ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων, και την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Αρχή για το Άσυλο».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμλόπουλο, «η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μπορούμε να βρούμε νέες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές προκλήσεις, αλλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από τις αρχές μας αυτές. Αντιτίθεμαι σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου "Γκουαντάναμο" για τους μετανάστες.
Θέλω να είμαι σαφής, δεν θα δεχτούμε συζήτηση για κάτι τέτοιο.
Οι ιδέες αυτές είναι ενάντια στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και τις αξίες μας.
Θέτουν σε αμφισβήτηση τα θεμέλια και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
 Τονίζει ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης.
Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη.
Και οι ώρες αυτές είναι ώρες ευθύνης για τις ηγεσίες και τους πολιτικούς της Ευρώπης».
«Θα κριθούμε αυστηρά από τις σημερινές και επόμενες γενεές Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων αν επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση στο σχετικά πρόσφατο οδυνηρό παρελθόν.», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Το Σάββατο 23/6 το bankingnews έγραφε:

Δύσκολη αναμένεται να είναι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την Κυριακή (24/6) η οποία θα επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό εξαιτίας της άρνησης των χωρών της κεντρικής Ευρώπης να μετέχουν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης «πάνω στις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος Macron για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική αρχή, για την ενίσχυση της Frontex κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel πριν από 15 ημέρες. Benjamin Grivot, στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1 «αυτές θα βρίσκονται προφανώς στο μενού των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, το οποίο θα είναι δύσκολο, δεν θα πρέπει να λέμε ψέματα στους συμπολίτες μας».
Η Merkel απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να μπορέσει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή "λύση" για τους μετανάστες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της επιβίωση.
«Προς το παρόν υπάρχουν θέσεις που απέχουν πολύ από μια προσέγγιση» τόνισε ο Grivot, εκφράζοντας τη λύπη του για τo μποικοτάζ από τις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία).
Οι τέσσερις αυτές χώρες που τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση, απέκλεισαν την Πέμπτη μια συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, καθιστώντας υποθετική την επεξεργασία μιας συναίνεσης όπως επιθυμούν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία.
Σύμφωνα με ένα προσωρινό έγγραφο εργασίας που εξασφάλισε το AFP, οι μετέχοντες στην σύνοδο προβλέπουν την υλοποίηση ενός "αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης" με υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών μεταξύ των χωρών μελών, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ.
«Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την ΕΕ, οικονομικά και αυτό είναι απολύτως θεμιτό, δεν μπορεί να επωφελούνται από τα προνόμια χωρίς να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες, της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο Grivot.
Και κατέληξε λέγοντας: «Γνωρίσαμε χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αυτή του 2008 άφησε προφανώς ανεξίτηλα ίχνη σε αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζουμε μια κρίση των αξιών μας, των θεμελίων μας. Πέρυσι είχαμε 100.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου και έγιναν δεκτά 32.000, με τη Γαλλία να κάνει το χρέος της ακολουθώντας μια δύσκολη γραμμή "ανθρωπιάς" και "σθεναρότητας"».

Λεκτικό επεισόδιο Macron - Salvini

Νέα λεκτική σύγκρουση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Matteo Salvini, μόλις μία ημέρα πριν από τη μίνι σύνοδο.  
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η Ιταλία, σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, δεν αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Ο Salvini απάντησε άμεσα κάνοντας λόγο για «αλαζονεία του Γάλλου προέδρου» και αναφέροντας ότι η Ιταλία φιλοξενεί πάνω από 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες».
Επίσης κάλεσε  τη Γαλλία «να ανοίξει τα λιμάνια της» και να σταματήσει τις απωθήσεις στα ιταλογαλλικά σύνορα, στη Βεντιμίλια.
Ο Salvini τόνισε επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση της Ιταλίας, αύριο (24/6) στις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι η Ρώμη θα διαπραγματευτεί σημείο προς σημείο τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Tajani: Το μεταναστευτικό μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση την ΕΕ

«Εάν κάθε κράτος- μέλος δρα βάσει των δικών του συμφερόντων, τότε η Ένωση θα διαλυθεί» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke.  
Ο Tajani απηύθυνε έντονη προειδοποίηση στα κράτη- μέλη για τους κινδύνους του εγωισμού στην προσφυγική πολιτική.
«Η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Tajani  θύμισε στα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα, που βρίσκονται σε διένεξη για το θέμα, ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα «αμιγώς γερμανικό πρόβλημα».
Όπως είπε, η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται εξίσου υπό πίεση.
«Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι τώρα οι εθνικές λύσεις.
Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική».
Η σταθερότητα της Ευρώπης εξαρτάται από τη σταθερότητα της Γερμανίας, προσέθεσε.
Ο ίδιος τάσσεται κατά «μέτρων στα εσωτερικά σύνορα» και υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται εκτός κι όχι εντός της Ε.Ε.
«Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.
Και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αιτίας των προσφυγικών ροών».
«Χρειαζόμαστε hotspots για πρόσφυγες εκτός της ΕE», είπε επίσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να φανταστεί δύο τέτοια κέντρα στα Βαλκάνια, για παράδειγμα στην Αλβανία ή στη ΠΓΔΜ .
«Και χρειαζόμαστε δύο ή τρία τέτοια κέντρα και στην Αφρική».
Η Λιβύη, θεωρεί, είναι μία χώρα- κλειδί, που πρέπει να σταθεροποιηθεί επειγόντως.
«Στον Νίγηρα, στην Τυνησία και στο Μαρόκο θα μπορούσαν επίσης ενδεχομένως να δημιουργηθούν hotspots» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Nahles: Ο Seehofer είναι κίνδυνος για την Ευρώπη

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, εξαπέλυσε η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Andrea Nahles, τονίζοντας πως η αντίδραση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο μεταναστευτικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «γερμανικό Brexit».     
Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός της στην πόλη Μπόχουμ, η Nahles ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τον Seehofer, κυβερνητικό εταίρο, καταδεικνύοντας τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η κυβέρνηση της καγκελαρίου Merkel.
«Ο Horst Seehofer είναι ένας κίνδυνος για την Ευρώπη», δήλωσε η Nahles.
«Αυτός και ο Βαυαρός πρωθυπουργός Markus Soeder είναι στο δρόμο προς ένα γερμανικό Brexit», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Seehofer έχει  εξαγγείλει ότι, θα απελάσει τους μετανάστες, που είναι εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ για τη χορήγηση ασύλου, εάν η Merkel δεν καταφέρει να επιτύχει ευρύτερη συμφωνία μετανάστευσης με άλλα  ευρωπαϊκά κράτη.
Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία σε μια πολιτικά διχασμένη Ευρώπη.
Οι Βαυαροί συντηρητικοί είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel.
Η διαμάχη αυτή απειλεί το νέο «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του SPD, μετά από  100 μέρες στην εξουσία και αποτελεί την πιο σοβαρή πρόκληση για την καγκελάριο, σύμφωνα με το Reuters.
Η Nahles είπε ότι το κόμμα της παραμένει δεσμευμένο στην κυβέρνηση με το CDU αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα πράξει το ίδιο το CSU.
Η Nahles κατηγόρησε επίσης τους Βαυαρούς συντηρητικούς ότι «κρατούν όμηρο ολόκληρη τη χώρα»προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία, τον Οκτώβριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης