Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επ' αόριστον αναβολή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Reuters: Επ' αόριστον αναβολή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Αμερικάνος αξιωματούχος υποβάθμισε, πάντως, την αναστολή των ασκήσεων, λέγοντας ότι είναι σχετικά μικρής κλίμακας
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν στην επ' αόριστον αναβολή δύο προγραμμάτων εκπαιδευτικών ασκήσεων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο στον απόηχο της συνόδου του Donald Trump με τον Kim Jong Un, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Για να υποστηρίξουμε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη Σιγκαπούρη και σε συντονισμό με τη σύμμαχό μας Νότια Κορέα, ο James Mattis αποφάσισε να αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες ασκήσεις" ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Dana White.
H ίδια, αλλά και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι η αναβολή αφορά όλες τις αεροναυτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τους τρεις προσεχείς μήνες.
Πρόκειται για συνέπεια όσων συμφωνήθηκαν στις συνόδους ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας και Ν. Κορέας - Β. Κορέας.
Και θα υπάρξει και συνέχεια αν η Βόρεια Κορέα αποδειχτεί συνεργάσιμη.
Στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Kim Jong Un, o Donald Trump είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσει όλες τις προκλητικές και πολυδάπανες στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, ενώ η Βόρεια Κορέα είχε δεσμευτεί από την πλευρά της να βάλει ένα τέλος στα "παιχνίδια πολέμου".
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση του Αυγούστου 2018.
Πριν από έναν χρόνο 17.500 Αμερικάνοι στρατιώτες και 50 χιλιάδες Νοτιοκορεάτες είχαν συμμετάσχει σε αυτές τις ασκήσεις που είναι κυρίως προσομοιώσεις και δεν γίνονται σε πεδίο μάχης.
Αμερικάνος αξιωματούχος υποβάθμισε, πάντως, την αναστολή των ασκήσεων, λέγοντας ότι είναι σχετικά μικρής κλίμακας.
Ο Jim Mattis είχε σειρά επαφών με τον νέο Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, τον πρόεδρο του Κοινού Στρατιωτικού Προσωπικού Joseph Dunford και τον σύμβουλο του Trump για θέματα ασφάλειας John Bolton.
Oι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας έγιναν το Μάιο του 2018 και η απόφαση να σταματήσουν διχάζει αξιωματούχους, πολιτικούς, βουλευτές και συμμάχους.
Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις θεωρείται ότι κρατούν σε ετοιμότητα τις ΗΠΑ σε μία περιοχή γεμάτη εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης