Διεθνή

Οριακή άνοδος για τον χρυσό, στα 1.270,70 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,6%

tags :
Οριακή άνοδος για τον χρυσό, στα 1.270,70 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,6%
Με οριακή άνοδο έκλεισε ο χρυσός, τερματίζοντας μόλις κατά 20 σεντς πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2018
Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα (22/6/2018) ο χρυσός, τερματίζοντας μόλις κατά 20 σεντς πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2018, καθώς βρήκε στήριξη στη σημερινή αποδυνάμωση του δολαρίου.
Το ευρώ έλαβε ώθηση από ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και από τις διαβεβαιώσεις της Ιταλίας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη τον Ιούνιο του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες, από 54,1 μονάδες τον Μάιο του 2018, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά κατά το τρέχον έτος, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις 53,7 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στο δολάριο άσκησαν και ορισμένα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε επιβράδυνση τον Ιούνιο 2018, με τον σύνθετο δείκτη PMI της Markit να υποχωρεί στις 56 μονάδες, από 56,6 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.
Η επίδοση είναι η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο 2018.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με κέρδη μόλις 20 σεντς στα 1.270,70 δολ. ανά ουγγιά, από τα 1.270,50 δολ. που «άγγιξε» χθες, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,165 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε οριακά έναντι του γιεν, στα 109,96 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός σημείωσε απώλειες 0,6%, εν μέσω της γενικότερης ενδυνάμωσης του δολαρίου.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές ανησυχίες παραμένουν στο επίκεντρο, στον απόηχο και των νέων απειλών του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο Trump απείλησε μέσω «Twitter» ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Όπως υποστηρίζει ο αμερικανός πρόεδρος, εάν η ΕΕ δεν αποσύρει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, τότε και οι ΗΠΑ θα πράξουν ανάλογα, επιβάλλοντας και οι ίδιες αντίστοιχους δασμούς.
Σήμερα, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε εφαρμογή και τα αντίποινα της ΕΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί της ΕΕ εφαρμόζονται σε έναν ευρύ κατάλογο αγαθών που παράγονται στις ΗΠΑ, από τα αγροδιατροφικά προϊόντα (ρύζι, καλαμπόκι, καπνός), ως τον χάλυβα, τα οχήματα (μοτοσικλέτες, πλεούμενα) και τα υφάσματα, με το συνολικό ύψος των προϊόντων που πλήττονται να ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης