Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα – Ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

tags :
Le Monde: Ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα – Ανοίγει το δρόμο για τις αγορές
Η Ελλάδα επιστρέφει τρία χρόνια από όταν ήρθε κοντά στο Grexit αναφέρει η Le Monde
Για ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφερόμενη στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τη Le Monde, με την απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τρία χρόνια από όταν ήρθε κοντά στην έξοδο της από την Ευρωζώνης και δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης από την οποία ακόμα οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καταφέρει να βγουν ακόμα, δεδομένης της υψηλής ανεργίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι διαπραγματευτές είχαν προειδοποιήσει πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup πως το να κλείσει η ελληνική παρένθεση και να αφεθεί η χώρα ελεύθερη ύστερα από 8 χρόνια χρηματοοικονομικής εποπτείας, δεν θα ήταν εύκολη.
«Πράγματι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιβεβαίωσε πόσο δύσκολη ήταν η άσκηση.
Οι 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν στους όρους για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες» αναφέρει η Le Monde, η οποία υποστηρίζει πως στο χθεσινό Eurogroup, οι 19 ΥΠΟΙΚ τήρησαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «με ένα δίκαιο και ουσιαστικό τρόπο».
«Η περίοδος χάριτος κατά την οποία η χώρα δεν θα καταβάλλει ούτε τόκο ούτε κεφάλαιο για το 40% του χρέους της (96 δις ευρώ που δανείστηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) θα παραταθεί κατά δέκα χρόνια.
Η Αθήνα θα αρχίσει να πληρώνει από το 2032 αντί του 2022.
Μια άλλη παραχώρηση, τεχνική αλλά σημαντική είναι ότι η «ωρίμανση» αυτών των δόσεων χρέους θα παραταθεί κατά δέκα χρόνια.
Η Ελλάδα θα έχει μέχρι το 2069 να επιστρέψει το σύνολο των χρεών που έχουν συνάψει με το ESM.
Τέλος, οι πιστωτές αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν η πρόσβαση στις αγορές ήταν υπερβολικά δαπανηρή κατά τους είκοσι δύο μήνες μετά την 21η Αυγούστου.
Σκοπός ήταν να παρασχεθεί στη χώρα μια επαρκή συμφωνία για να καθησυχάσει τις αγορές, να πείσει τους επενδυτές να την εμπιστευθούν ξανά και να της παράσχει χρηματοοικονομικούς όρους με λογικό κόστος.
Είναι μια καλή, αξιόπιστη συμφωνία, ανέφεραν αρκετές πηγές κοντά στους διαπραγματευτές» όπως επισημαίνει η Le Monde, η οποία υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί εάν δεν έκανε και το Βερολίνο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, καθώς έως τώρα η Γερμανία ήταν πολύ διστακτική απέναντι στην Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz αν και βάδισε όλο το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του προκατόχου του Wolfgang Schaeuble, τελικά αποφάσισε να φτάσει σε μια αξιόπιστη συμφωνία για τις αγορές.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις προσπάθειες των Ελλήνων αλλά και της στάσης της κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος ύστερα από την απόφαση του το καλοκαίρι του 2015 να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του για το τέλος της λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, κατέληξε με το να δεχθεί σχεδόν όλες τις μεταρρυθμίσεις που του ζήτησαν οι πιστωτές του.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης