Τελευταία Νέα
Technical Analysis

Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας σε ένα γράφημα

tags :
Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας σε ένα γράφημα
Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας σε ένα γράφημα
Με τις ΗΠΑ και την Κίνα να συμμετέχουν ενεργά σε πολλούς γύρους επιβολής δασμών, είναι εύκολο να χάσει κανείς το λογαριασμό στο
α) που βρισκόμαστε σήμερα στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και
β) στο τι έχει πράγματι εφαρμοστεί.
Η Goldman Sachs υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει 10% δασμούς σε επιπλέον 400 δισ. δολάρια προϊόντων από την Κίνα, εάν οι πολιτικές πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συναφή θέματα δεν αντιμετωπιστούν ή αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα.
Η Κίνα δεσμεύθηκε να επιβάλει και αυτή δασμούς από την πλευρά της.
Στο πλαίσιο, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει δασμούς σε δύο διαδοχικούς γύρους των 200 δισ. δολαρίων έκαστος.
Και δεδομένου ότι προηγουμένως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump πρότεινε προηγουμένως δασμούς 25% σε έναν δεύτερο κύκλο εισαγωγών από την Κίνα ύψους 100 δισ. δολαρίων, αυτή η τελευταία πρότασή του ισοδυναμεί με αύξηση 300 δισ. δολαρίων στα επηρεαζόμενα προϊόντα.
Αν εφαρμοστεί αυτό, θα αυξηθεί το συνολικό ποσό των δασμών που η διοίκηση του Trump πρότεινε από περίπου 500 δισ. δολάρια σε σχεδόν 800 δισ. δολάρια ή περίπου 4 φορές το σωρευτικό ποσό που είχε προταθεί πριν από ένα μήνα πριν ο Πρόεδρος Trump πρότεινε δασμούς στις παγκόσμιες εισαγωγές αυτοκινήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Όλα αυτά συνοψίζονται στο παρακάτω διάγραμμα, το οποίο ίσως και πιο σημαντικό δείχνει ότι μέχρι τώρα το ποσό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ υπόκειται στην πραγματικότητα σε εφαρμοζόμενους δασμούς είναι σχεδόν αμελητέο σε σύγκριση με αυτούς που έχουν προταθεί.  
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα καθώς ο πρώτος γύρος του εμπορικού πολέμου με την Κίνα θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου 2018.



H Goldman Sachs δείχνει πως οι πρώτοι γύροι επιβολής των δασμών 25% θα συγκριθούν με τους υποθετικούς επόμενους γύρους επιβολής δασμών.
Διαπιστώνει ότι στον πρώτο γύρο επιβολής δασμών ύψους 34 δισ. δολαρίων, οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% των συνολικών εισαγωγών στις πληγείσες κατηγορίες και το 23% των εισαγωγών από τις χώρες χαμηλού κόστους.
Σε επόμενους γύρους, τα μερίδια αυτά αυξάνονται και αν ο Λευκός Οίκος προχωρήσει με τους προτεινόμενους δασμούς με πρόσθετα 200 δισ. δολάρια στις εισαγωγές, οι εισαγωγές από την Κίνα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια υποκατάστασης από άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.



Τέλος, εδώ είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs για τη δυνητική σύνθεση των προϊόντων του επόμενης ομάδας των 200 δισ. δολαρίων που ο Λευκός Οίκος μπορεί να επιβάλει δασμούς.
Σκοπός της είναι να αντικατοπτρίζει τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας η οποία στοχεύει σε δασμούς σε κατηγορίες εισαγωγών, όπου η Κίνα αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο, ιδανικά λιγότερο από το 1/3 των συνολικών εισαγωγών.
Οι στήλες 1 και 2 δείχνουν ότι οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα σε κάθε κατηγορία προϊόντων στις οποίες η Ουάσιγκτον έχει ήδη προτείνει την εφαρμογή δασμών ύψους 25%.
Η τρίτη και τέταρτη στήλη, στην ενότητα «Πιθανοί δασμοί», δείχνουν την αξία για κάθε κατηγορία που εκτιμά η Goldman Sachs ως πιθανότερο να υποβληθούν δασμοί 10% εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν να επιβάλουν δασμούς σε επιπλέον 200 δισ. δολάρια αγαθών.
Κατά την άποψή της Goldman Sachsς, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να ανταποκριθούν πρώτα με επιβολή δασμών σε εναπομείναντα εμπορεύματα που είναι σχετικά εύκολο να υποκατασταθούν (στήλη 3).
Το χαμηλό μερίδιο των εισαγωγών από την Κίνα (στήλη 5), το υψηλότερο μερίδιο από τις χώρες χαμηλών μισθών εκτός της Κίνας (στήλη 6) και το χαμηλότερο μερίδιο αγαθών από χώρες υψηλών μισθών (στήλη 7) υποδηλώνουν σχετικά εύκολη δυνατότητα υποκατάστασης και επομένως υψηλότερη πιθανότητα να υπαχθούν σε δασμούς στον επόμενο γύρο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης