Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών για εμπόριο και Ιταλία - Στο 2,90% το 10ετές

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω ανησυχιών για εμπόριο και Ιταλία - Στο 2,90% το 10ετές
Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα πιο ασφαλή καταφύγια, εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο και την Ιταλία 
Πτωτικά κινούνται σήμερα (21/6/2018) οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα και οι νέες πολιτικές ανησυχίες για την Ιταλία στρέφουν τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ είναι απρόβλεπτες και επιθετικές στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, προειδοποιώντας πως στο τέλος θα πληγούν τα συμφέροντα των Αμερικάνων εργαζομένων και αγροτών από τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Trump.
Την ίδια ώρα, νέες ανησυχίες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία εγείρει ο διορισμός δύο ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, προερχόμενων από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, του Claudio Borghi και του Alberto Bagnai, ως επικεφαλής δύο καίριων Επιτροπών της ιταλικής Βουλής.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής Επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας και την επιβράδυνση των τροπολογιών της αντιπολίτευσης.
Ο οικονομολόγος Bagnai, συγγραφέας δύο βιβλίων που υποστηρίζουν τη διάλυση της Ευρωζώνης, διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Άνω Βουλής (Γερουσίας) και ο Borghi, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Λέγκας, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής.
Ο Borghi έχει ζητήσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει το δημόσιο - τα λεγόμενα «mini-Βots» - ενώ μαζί με τον Bagnai έχουν επανειλημμένως αντιταχθεί στους κανόνες της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς των κρατών.
Οι συγκεκριμένοι διορισμοί είναι πιθανό να ενδυναμώσουν τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικούς τομείς.
Εν μέσω των γεωπολιτικών ανησυχιών, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο των αμερικανικών ομολόγων.
Περί τις 21:30, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 2,2 μονάδες βάσης στο 2,90%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού ενισχύεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 2,76%.


Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει πτώση 1,7 μ.β. στο 2,54%, ενώ του 30ετούς υποχωρεί κατά 1,4 μ.β. στο 3,05%.


Χθες, οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, προειδοποίησαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ σήμερα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, τόνισε επίσης ότι οι δασμοί προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.
Οι εμπορικές ανησυχίες άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τον γερμανικό δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να κλείνει με πτώση 1,44%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχονται και οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,6% και να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την όγδοη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης