Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To σχέδιο για τον «Νέο Ελλάκτωρα» - Η απάντηση Μπόμπολα-Κούτρα στους αδελφούς Καλλιτσάντση

To σχέδιο για τον «Νέο Ελλάκτωρα» - Η απάντηση Μπόμπολα-Κούτρα στους αδελφούς Καλλιτσάντση
Οι τομείς του κ.Κούτρα είχαν κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια άνω των 350 εκατ. ευρώ και του κ. Μπόμπολα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούσε το 10% παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Με μία πολυσέλιδη παρουσίαση προσπαθεί να απαντήσει η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα στις «κατηγορίες» αλλά και στις προτάσεις των αδελφών Καλλιτσάντση.
Μάλιστα μέσα στις πρώτες σελίδες της παρουσίασης κάνει ειδική αναφορά στους τομείς που ο κάθε μέτοχος είναι υπεύθυνος δείχνοντας ότι κέρδη δημιουργούσαν οι τομείς των Μπόμπολα και Κούτρα και ζημιές των αδελφών Καλλιτσάντση.
Για παράδειγμα αναφέρει πως πλην τα αιολικά όλες οι άλλες επενδύσεις (real estate, καζίνο, Elpedison) ήταν ζημιογόνες.
Αναφορά όμως γίνεται και για τη Μέση ανατολή όπου υπάρχει άνοιγμα 235 εκατ. ευρώ.
Οι τομείς του κ.Κούτρα είχαν κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια άνω των 350 εκατ. ευρώ και του κ. Μπόμπολα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούσε το 10% παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τον δανεισμό απαντούν πως «η μόχλευση είναι στη φύση μας» και παρουσιάζουν την τραπεζική έκθεση των κατασκευαστικών εταιρειών στην οποία φαίνεται πως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό.
Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και παρουσιάζοντας τη στρατηγική τους σημειώνουν πως η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι η βασική δραστηριότητα του ομίλου και το όραμα είναι να παραμείνει ηγέτης στην αγορά και να κερδίσει από την πώληση του know how στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα στις κατασκευές έχουν γυρίσει ήδη θετικά και η εικόνα των ομοειδών δείχνει την στρατηγική κατεύθυνση για περαιτέρω βελτίωση.
Για τον Νέο Ελλάκτωρα σημειώνουν πως εφαρμόζουν σχέδιο αναδιοργάνωσης με συνεργασία ομάδων εντός του ομίλου με συμβουλευτικές εταιρείες.
Νέα ανεξάρτητα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο έχουν προσκληθεί και θα έχουν πλήρη ανεξαρτησία από την εταιρεία και τους βασικούς μετόχους, με τα ονόματα να ανακοινώνονται σύντομα.
Η μεταμόρφωση της Ελλάκτωρ έχει ήδη ξεκινήσει τους πρώτους έξι μήνες του 2017 και αποφάσεις αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό έχουν ήδη ληφθεί.
Σειρά από κινήσεις αναμένονται να γίνουν για υψηλόβαθμες θέσεις αλλά και για την χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση η οποία περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν βασική δραστηριότητα όπως την Άνεμος που αναμένεται να πουληθεί στους επόμενους έξι μήνες.
Επίσης προβλέπεται σταδιακή διάθεση επίσης μη βασικών δραστηριοτήτων όπως REDS, Eldorado Gold (1,1%), Hellas Gold (5%), ELPEDISON (22%) και άλλες εισηγμένες συμμετοχές.
Επίσης η Ελλάκτωρ θα αναζητήσει χρηματοδότηση με κάθε πιθανό τρόπο.
Η Ελλάκτωρ αναφέρεται πως έχει ξεκάθαρο πλάνο να δημιουργήσει αξία στους μετόχους και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η ηγετική ομάδα μαζί με συμβούλους.
Σε αυτές είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με 200 εκατ. ευρώ και η μείωση του δανεισμού κατά 390 εκατ. ευρώ.
Με χαμηλότερα κόστη δανεισμού θα μπορέσει να δώσει μέρισμα στους μετόχους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης