Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ένα ευρώ στοίχισε η πώληση της Σελόντα - Η επόμενη μέρα για τον πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργιες

Ένα ευρώ στοίχισε η πώληση της Σελόντα - Η επόμενη μέρα για τον πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργιες
Ένα ευρώ στοίχισε η πώληση της Σελόντα - Η επόμενη μέρα για τον πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργιες
Μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να έγραφαν όλοι για το πολυαναμενόμενο deal στις ιχθυοακαλλιέργειες που αφορούσε την πώληση του Νηρέα και της Σελόντα με το ύψος του τιμήματος να προσδιορίζεται στα 300 εκατ. ευρώ, εντούτοις χτες (20/6) η Σελόντα πουλήθηκε έναντι 1 ευρώ και ο Νηρέας, 10 εκατ. ευρώ.
Το τίμημα που ανακοινώθηκε για τη Σελόντα, του ενός ευρώ (δίνεται σε χρεοκοπημένες εταιρείες), ξάφνιασε την αγορά καθώς όλοι περίμεναν να κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων μηνών.
Η Amerra στην οποία ανήκει η Ανδρομέδα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για τη Σελόντα προβλέπει ότι θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρία ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της εταιρίας που σήμερα ανέρχεται σε 171 εκατ. κατά 20 εκατ. με ισόποση αποπληρωμή .
Πάντως για να ολοκληρωθεί πρακτικά η συγχώνευση και το σχήµα να καταστεί λειτουργικό υπό το νέο καθεστώς θα απαιτηθούν, σύµφωνα µε πηγές της αγοράς, τουλάχιστον έξι µε εννέα µήνες ακόµα.
Απαραίτητη, επίσης, είναι και η συγκατάθεση της Επιτροπής Ανταγωνισµού, η οποία πάντως δεν αναµένεται να εγείρει ιδιαίτερες ενστάσεις, καθώς το µεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής των δύο εταιρειών κατευθύνεται στο εξωτερικό
Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ακολουθήσει νέα καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού, ώστε να ολοκληρωθεί και το χρηματοοικονομικό σκέλος της συναλλαγής.
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος επενδυτής η  αναπλήρωση των μεριδίων που έχει χάσει ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια.
Από 140.000 τόνους πριν από λίγα χρόνια η παραγωγή έχει υποχωρήσει στους 110.000-120.000 τόνους, ενώ η διεθνής αγορά έχει μεγαλώσει και από 250.000 τόνους έχει ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.
Να σημειωθεί ότι η Σελόντα το 2017 πέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών ενώ συνεχίσθηκε το λειτουργικό «νοικοκύρεμα», με ορατά αποτελέσματα.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τo 2017 ανήλθε σε 175,4 εκ. ευρώ, έναντι 167,5 εκ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,7%. Ειδικότερα οι πωλήσεις των ιχθύων αυξήθηκαν κατά 5,3% ή 8,06 εκατ. (από 151,35 εκατ. 2016 σε 159,4 εκατ. το 2017) και αντιστοιχούν στο 91% των συνολικών πωλήσεων.
Οι εξαγωγές αντιστοιχούν, πλέον, στο 80% των πωλήσεων, ανερχόμενες σε 140,5 εκ ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης