Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Απώλειες -0,1% για τον Dow Jones

tags :
Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Απώλειες -0,1% για τον Dow Jones
Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Nasdaq με στήριξη από Facebook και Netflix
Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ενώ οι δύο βασικοί δείκτες της Wall Street, Dow Jones και S&P 500 κινήθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις αν και με ήπιες διακυμάνσεις.
Ο τεχνολογικός δείκτης ενισχύθηκε 0,7% στις 7.781 μονάδες, δεχόμενος στήριξη από τις μετοχές των Facebook και Netflix, οι οποίες επίσης έφθασαν σε ιστορικά υψηλά, με κέρδη 2,3% και 2,9% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα πτωτική ήταν η πορεία για τον Dow Jones, με τον δείκτη των blue chips να εμφανίζει απώλειες 0,17% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 24.657 μονάδων.
Ο Dow Jones υποχώρησε για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που έχει να συμβεί από τον Μάρτιο του 2017.
Ήπια ανοδικά, με κέρδη 0,17% κινήθηκε ο S&P 500, φθάνοντας στο επίπεδο των 2.767 μονάδων.
Πτώση άνω του 4% για τον δείκτη «φόβου» VIX στις 12,75 μονάδες.
Ράλι άνω του 7% για τη μετοχή της Twenty-First Century Fox, μετά την αύξηση της προσφοράς για την εξαγορά της από την Disney.
Η Disney προσφέρει πλέον 38 δολάρια ανά μετοχή της Fox ή 71,3 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την προσφορά που έχει καταθέσει η Comcast (σ.σ.: προσφέρει 65 δισ. δολάρια σε μετρητά).
«Κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους ειδήσεις, η αγορά τις εκλαμβάνει ως θετικές», τονίζει ο Peter Cardillo, οικονομολόγος της Spartan Capital Securities και προσθέτει «νομίζω ότι η αγορά είναι έτοιμη να ανακάμψει, αλλά η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα».
Σύμφωνα με τον Cardillo η διατήρηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ο φόβος για εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών της υφηλίου παραμένει «αγκάθι» και πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδo και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Fed

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Σε πάνελ, στην Πορτογαλία, μαζί με τους κκ. Kuroda και Draghi, ο Αμερικανός τραπεζίτης εκτίμησε ότι οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας κρίνονται «πολύ καλές», ενώ, παράλληλα, η μέτρια αύξηση των μισθών αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι «υπερβολικά σφικτή».
Ως εκ τούτο, συμπλήρωσε, η κατάσταση της αγοράς εργασίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, εν μέσω ήδη πολύ χαμηλών επιπέδων ανεργίας.
Τα προαναφερθέντα υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επισήμανε.
Ο κ. Powell, στις 13 Ιουνίου 2018, έκανε λόγο για μία «ισχυρή» οικονομία και αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο της συνεδρίασης της απόφασης από πλευράς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (Federal Open Market Committee, FOMC) για αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,75%-2%, δεύτερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης εντός του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Powell διαβεβαίωσε τότε ότι η συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού της Τράπεζας, απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, «εξελίσσεται ομαλά», ενώ, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι η «μάχη» δεν έχει κερδηθεί ακόμη, καθώς η πρόσφατα αύξηση πάνω από τον στόχο του 2% οφείλεται στο «ράλι» των τιμών πετρελαίου.
Ο ανώτατος τραπεζίτης, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση κατά την οποία βρίσκεται στο «τιμόνι» της Fed, σχολίασε ότι μία «ταχεία» ή, σε αντίθετο κλίμα, μία «πολύ αργή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να βλάψει την αμερικανική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο επιτοκίων της Τράπεζας, εκτίμησε ότι η «ουδετερότητα» θα επέλθει ίσως και από τον επόμενο χρόνο, χωρίς να αποσαφηνίσει το ακριβές εύρος.
Ο κ. Powell αναφέρθηκε, επίσης, και στη δημοσιονομική ώθηση της Ουάσιγκτον, αναμένοντας θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, ενώ, σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, δεν εξέφερε σαφή άποψη.

Μακροοικονομία

Πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Μάιο του 2018 οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς οι χρόνιες ελλείψεις συνέχισαν να επιβαρύνουν την αγορά.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/6/2018) η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR), οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, στις 5,43 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις θα διαμορφώνονταν στα 5,52 εκατ.
Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης στις εισαγωγές αγαθών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 8 δισ. δολ., στα 124,1 δισ. δολ. ή στο 2,5% του ΑΕΠ, κατά το α’ τρίμηνο του 2018.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 129 δισ. δολ., από 128,2 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο του 2017.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι αμερικανικές εταιρείες πλήρωσαν περισσότερα από 300 δισ. δολ. σε μερίσματα από επαναπατρισμένα κέρδη.

Επιχειρήσεις

Στα 38 δολάρια ανά μετοχή, έναντι προσφοράς 28 δολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο, αύξησε την προσφορά για εξαγορά δραστηριοτήτων της 21st Century Fox η Walt Disney, ξεπερνώντας την αντίστοιχη προσφορά την οποία έχει υποβάλει η Comcast.
Ειδικότερα, με βάση τον τωρινό όγκο μετοχών, το ποσό ανέρχεται σε 71,3 δισεκ. δολάρια, έναντι 52,4 δισεκ. προηγουμένως.
Τον Μάιο 2018, η Comcast, η μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στον κόσμο, προσέφερε 65 δισεκ. για τα περιουσιακά στοιχεία της 21st Century Fox.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 21st Century Fox και Comcast διεκδικούν, την ίδια περίοδο, την εξαγορά της Sky.
H Comcast προσέφερε τον περασμένο Απρίλιο 22 δισεκ. στερλίνες για την εξαγορά της Sky, ποσό υψηλότερο από τα 17,5 δισεκ. της 21st Century Fox.
Μήνυση κατά της SAP σε δικαστήριο της Καλιφόρνια κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία Teradata, ισχυριζόμενη πως ο γερμανικός κολοσσός προχώρησε σε «κλοπή» εμπορικών μυστικών, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και αντιμονοπωλιακές πρακτικές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Teradata, η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης (χρηματιστηριακή αξία άνω των 100 δισεκ. ευρώ) συνεργάστηκε μαζί της το 2008, με αποκλειστικό σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν βάσης δεδομένων, το οποίο στη συνέχεια «εξανάγκασε» τους πελάτες της να χρησιμοποιούν.
Η αμερικανική τεχνολογική επιδιώκει απαγόρευση χρήσης του προϊόντος, απροσδιόριστη αποζημίωση και οποιαδήποτε νομική κύρωση προβλέπεται από το νόμο.
Η SAP δήλωσε «έκπληκτη» με την καταγγελία Teradata, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η SAP έχει κατηγορηθεί και άλλες φορές κατά το παρελθόν για χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας ανταγωνιστικών εταιρειών.
Σε συζητήσεις για την εξαγορά της τεχνολογικής εταιρείας AppNexus, που ειδικεύεται στο software διαδικτυακής διαφήμισης, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων βρίσκεται η  AT&T, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.
Η AppNexus, η οποία στηρίζεται σε επενδυτές όπως η διαφημιστική WPP PLC, η επενδυτική και η ιδιοκτήτρια της Wall Street Journal, News Corp., είχε εκτιμώμενη αποτίμηση 1,8 δισ. δολαρίων το 2015.


Αναλύσεις

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας για τη Starbucks προχώρησαν σήμερα (20 Ιουνίου 2018) και οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Ειδικότερα, η Standard & Poor’s υποβάθμισε σε «ΒΒΒ+» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής εταιρείας, με σταθερές προοπτικές (outlook), ενώ η Moody’s μετέβαλε αρνητικά σε «Baa1» την αξιολόγηση, με αρνητικό, ωστόσο outlook.
Από την πλευρά της, η Fitch υποβάθμισε σε «BBB+» την αντίστοιχη αξιολόγηση, με σταθερές προοπτικές.
Όπως εκτιμούν, στις εκθέσεις τους, οι οίκοι, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της εταιρείας για επιστροφή μετρητών 25 δισεκ. δολαρίων (έναντι 9 δισεκ. την τελευταία τριετία) στους μετόχους μέσω μερισμάτων, αλλά και για επαναγορά μετοχών κατά την τριετή περίοδο που λήγει το οικονομικό έτος 2020.
Τα προαναφερθέντα θα αυξήσουν τη μόχλευση, εκτιμάται.
Υπενθυμίζεται ότι τα λειτουργικά κέρδη της Starbucks παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα το πρώτο τρίμηνο του 2018, στα 660 εκατ. δολάρια, έναντι επίδοσης ύψους 653 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 53 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 6 δισεκ. δολάρια, επίδοση κατά 6% υψηλότερη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η Starbucks «βλέπει» τα EBITDA μεταξύ 2,48-2,53 δολαρίων ανά μετοχή για το σύνολο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης