Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, 20 Ιουνίου 2018

tags :
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, 20 Ιουνίου 2018
Η υφήλιος γιορτάζει σήμερα, 20 Ιουνίου 2018, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Περίπου 65.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, με χιλιάδες βρίσκονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ οι πιο τυχεροί ζουν σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, υπενθυμίζει το κανάλι «Euronews», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, 20 Ιουνίου 2018.
Ανάμεσα τους ο Αμάλ από την Συρία που έφτασε στη χώρα μέσω Έβρου.
Μετά από 18 μήνες αναμονής, σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
«Όλα είναι πολύ δύσκολα σε μια ξένη χώρα. Φυσικά θα μείνω κοντά στην οικογένεια μου που βρίσκεται στη Φιλανδία και θα μάθω τη γλώσσα.
Αμέσως μετά θα ψάξω για δουλειά» υποστηρίζει ο Αμάλ από την Συρία.
Η γυναίκα του και ο γιος του εξασφάλισαν 4ετή άδεια παραμονής στη Φιλανδία. Μητέρα και παιδί ζητούν από τις αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε σύντομα ο Αμάλ να βρεθεί στο Ελσίνκι.

Ρεκόρ εκτοπισμένων το 2017

Στα 68,5 εκατομμύρια ανήλθε παγκοσμίως, το περασμένο έτος, ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας των συγκρούσεων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά, καταγράφοντας νέο επίπεδο ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Η κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, η μαζική έξοδος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ προς το Μπανγκλαντές έκαναν τον αριθμό των προσφύγων να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 καταγράφηκαν 3,1 εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, πολύ περισσότεροι από το 2016 που ήταν 300.000.
Αυτό εξηγείται από τη μεγάλη αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των προσφύγων, ενώ αυτός των εσωτερικά εκτοπισμένων σημείωσε μικρή πτώση.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένας άνθρωπος στους 110 παγκοσμίως έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.
«Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή κατά την οποία η προσήκουσα απάντηση στους αναγκαστικούς εκτοπισμούς παγκοσμίως απαιτεί μια νέα και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, προκειμένου οι χώρες και οι κοινότητες να μην μένουν πια μόνες απέναντι σε αυτού του είδους τις καταστάσεις», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Filippo Grandi.
Σύμφωνα με την UNHCR, «οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις φτάνουν τα 25,4 εκατομμύρια από το σύνολο των 68,5 εκατομμυρίων ξεριζωμένων ανθρώπων, δηλαδή αύξηση κατά 2,9 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016 και επίσης η πιο μεγάλη που έχει καταγραφεί ποτέ από την UNHCR στη διάρκεια ενός έτους».
Παράλληλα ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που στα τέλη του 2017 εξακολουθούσαν να αναμένουν να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα αυξήθηκε κατά περίπου 300.000 για να φτάσει τα 3,1 εκατομμύρια.
Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στις χώρες τους φτάνουν πλέον τα 40 εκατομμύρια, αριθμός που σημείωσε πολύ μικρή πτώση.
Η Συρία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους και ακολουθούν η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό και το Αφγανιστάν.
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο εξ αυτών είναι Παλαιστίνιοι.
Οι υπόλοιποι προέρχονται στη μεγάλη πλειονότητά τους από πέντε μόνο χώρες: τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία.
Εξάλλου ο αριθμός των χωρών που έχουν δεχθεί μεγάλο πληθυσμό προσφύγων είναι επίσης μικρός.
Η Τουρκία παραμένει η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους, με 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, ενώ ο Λίβανος έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον εθνικό του πληθυσμό.
Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η άποψη που επικρατεί για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους «είναι σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα».
Καταγγέλλει «την άποψη ότι οι ξεριζωμένοι άνθρωποι παγκοσμίως αναζητούν καταφύγιο κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο», καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 85% των προσφύγων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Αθήνα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με πληθώρα εκδηλώσεων που αναδεικνύουν κάθε διάσταση του προσφυγικού τιμάται στην Αθήνα η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

"Προσφυγικό: Σημερινές προκλήσεις – αυριανές προοπτικές" είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις 10 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα). Μιλούν οι: Γ. Μπαλάφας (ΥΦΜΕΠΟ), Γ. Αγγελόπουλος (ΓΓ υπ. Παιδείας), Δ. Καρέλλας (ΓΓ Πρόνοιας), Γ. Μπασκόζος (ΓΓ Δημόσιας Υγείας). Χαιρετισμό απευθύνουν οι: Φ. Παντιώρα (Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων), Φ. Λεκλέρκ (Υπατη Αρμοστεία), Τζ. Ρόκκο (ΔΟΜ).

«Υποστηρίζοντας τις ζωές των προσφύγων: Από την Κρίση στην Ενσωμάτωση» είναι το θέμα του φόρουμ που διοργανώνουν η πρεσβεία του Καναδά και το Χαμόγελο του Παιδιού στις 12 το μεσημέρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Μιλούν: Γ. Μπαλάφας (ΥΦΜΕΠΟ), Ντ. Ντεροζιέ (πρεσβεία του Καναδά), Κ. Γιαννόπουλος (Χαμόγελο του Παιδιού), Φ. Λεκλέρκ (Υπατη Αρμοστεία), Δ. Εσδράς (ΔΟΜ), Κ. Μπράουν (Α' Γραμματέας υπ. Μετανάστευσης του Καναδά). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Π. Χαρίτος.

«Άκουσε την ιστορία μου» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη), όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν προσωπικά αφηγήσεις ζωής από πρόσφυγες με τη μεσολάβηση διερμηνέα. Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Ασυλο που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας και χρηματοδότηση της ΕΕ.

Το ντοκιμαντέρ "Ξεχασμένα Χαμόγελα" με θέμα την ανθρώπινη διάσταση της σημερινής προσφυγικής κρίσης προβάλλεται σε αβάν πρεμιέρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ((Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός) στις 7 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο. Ακολουθεί συζήτηση παρουσία της σκηνοθέτη Λ. Ταλί.

«The Young Journalists: Ένας χρόνος Αποδημητικά Πουλιά & Ράδιο Πικραλίδα» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 7:30 το απόγευμα στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 , Θησείο). Μιλούν: μέλη της συντακτικής ομάδας των "The Young Journalists", που αποτελείται από εφήβους διαφορετικών εθνικοτήτων, Δ. Αγγελίδης (Εφημερίδα των Συντακτών), Μ. Παπαντωνόπουλος (Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Θα ακολουθήσει συζήτηση και μπουφές.

«Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Η τέχνη μας ενώνει και μας ενδυναμώνει» είναι ο τίτλος της γιορτής τέχνης και πολιτισμού με τη συμμετοχή προσφύγων, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και προσφυγικές κοινότητες στις 7:30 το απόγευμα στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων (αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού) στο Γκάζι. Συμμετέχουν και στηρίζουν: Anasa, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, ΕΑΤΑ δήμου Αθηναίων, PRAKSIS, SolidarityNow, StoryDoc, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών δήμου Αθηναίων, Ύπατη Αρμοστεία.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Home New Home, βιωματικό θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρια χειροτεχνίας, κοινωνικό τσίρκο, επίδειξη κρίκετ από παιδιά πρόσφυγες, εργαστήρι ζωγραφικής, εργαστήρια παραδοσιακών συνταγών από Συρία, Αφγανιστάν, Αφρική, και παραδοσιακή μουσική από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν. Στο χώρο θα υπάρχει εικαστική έκθεση με έργα προσφύγων και έργα που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό "Υπάρχουμε Μαζί" που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης