Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι εμπορικές ανησυχίες - Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, με άνοδο +0,9%

Νευρικότητα στη Wall Street, καθώς παραμένουν οι εμπορικές ανησυχίες - Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq, με άνοδο +0,9%
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω των επίμονων εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα
(upd) Νευρικότητα καταγράφουν σήμερα (20/6/2018) οι δείκτες της Wall Street, μία ημέρα αφότου ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες άνω του 1%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω των επίμονων εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 24.712 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.773 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,9% υψηλότερα, στις 7.798 μονάδες, ανερχόμενος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς δέχεται ώθηση από τους κλάδους τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης.
Η μετοχή της Fox ενισχύεται περισσότερο από 7%, καθώς η Disney αύξησε την προσφορά της στα 38 δολ. ανά μετοχή ή 71,3 δισ. δολ., ξεπερνώντας την προσφορά της ανταγωνιστικής Comcast, στα 65 δισ. δολ.
Η μετοχή της Disney ενισχύεται κατά 1,2%, ενώ της Comcast καταγράφει κέρδη 2%. 
Την ίδια ώρα, οι λεγόμενες μετοχές FAANG - Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix και Apple - σημειώνουν ισχυρά κέρδη μεταξύ 0,6% και 3%.
Οι μετοχές του Facebook και της Netflix διαπραγματεύονται μάλιστα σε ιστορικά υψηλά, σημειώνοντας άνοδο 2,9% και 3% αντίστοιχα. 
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,8%, διαπραγματευόμενο στα 9,16 δολ.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν εμφάνισαν αξιοσημείωτα σημάδια αποκλιμάκωσης, με τον σύμβουλο εμπορίου στον Λευκό Οίκο, Peter Navarro, να προειδοποιεί το Πεκίνο ότι έχει υποτιμήσει τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλλει περαιτέρω δασμούς.
Τη Δευτέρα (18/6) ο Trump απείλησε να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολ., μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα αυξήσει τους δασμούς του σε αμερικανικά προϊόντα 50 δισ. δολ.
Ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε, εν τω μεταξύ, νέα σφοδρή επίθεση κατά της Κίνας, κατηγορώντας ευθέως τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη για «επιθετικότητα».
Ειδικότερα, σε έκθεση 35 σελίδων που υπογράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω επιθετικών πράξεων, πολιτικών και πρακτικών που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των παγκόσμιων κανόνων.
Εν τω μεταξύ, στην επιβολή δασμών 25% σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα προχωρά από την Παρασκευή (22/6) η ΕΕ, σε «απάντηση» στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσημα νόμο που θέτει σε εφαρμογή δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 2,8 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, αγροτικών προϊόντων όπως το γλυκό καλαμπόκι και τα φιστίκια, του μπέρμπον, των τζιν παντελονιών και των μοτοποδηλάτων.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν, εν τω μεταξύ, και οι ομιλίες του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, σε συνέδριο στην Πορτογαλία.
Ο Powell εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι η μέτρια αύξηση των μισθών αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας δεν είναι «υπερβολικά σφικτή», στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο Draghi εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιτύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι οι παράγοντες που εμποδίζουν την αύξηση των μισθών σιγά – σιγά υποχωρούν, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει και στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης στις εισαγωγές αγαθών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 8 δισ. δολ., στα 124,1 δισ. δολ. ή στο 2,5% του ΑΕΠ, κατά το α’ τρίμηνο του 2018.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 129 δισ. δολ., από 128,2 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο του 2017.
Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την Παρασκευή (22/6), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή.

Οριακή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις πιέσεις της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,28% υψηλότερα, στις 384,29 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 12.695,16 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.627,40 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διεύρυνε τα χαμηλά ενός μήνα που «άγγιξε» χθες και έκλεισε κατά 0,34% χαμηλότερα, στις 5.372,31 μονάδες.


Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 9.788,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 22.120,58 μονάδες.
Στήριξη στον FTSE 100 προσέφερε ο κλάδος εξόρυξης, που ανέκαμψε από τις χθεσινές βαριές απώλειες, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και υγείας, στον απόηχο εταιρικών ειδήσεων.
Η μετοχή της Banco BPM σημείωσε άνοδο 2,7% , καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Banco BPM δήλωσε ότι η ιταλική τράπεζα είναι έτοιμη να πουλήσει τη μονάδα είσπραξης οφειλών, αν οι δυνητικοί αγοραστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τα περισσότερα από τα επισφαλή δάνειά της.
Με κέρδη έκλεισαν και άλλες ιταλικές τράπεζες, όπως η Unicredit και η Intesa Sanpaolo, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5%.
Θετικές ήταν και οι επιδόσεις του ευρωπαϊκού κλάδου λιανεμπορίου, με την Colruyt να ενισχύεται κατά 3,7%, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, μετά τις σημαντικές απώλειες που σημείωσαν κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 22.555,43 μονάδες, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και του τομέα που σχετίζεται με τις εξαγωγές να εμφανίζουν μεικτά πρόσημα.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη χθεσινή (19/6) συνεδρίαση, ο Nikkei σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων τριών μηνών, κλείνοντας στο -1,73% και στις 22.288,50 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 1,16% στις 6.172,60 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,02% στις 2.363,91 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung Electronics να ενισχύεται κατά 0,43% και τη μετοχή της εταιρείας παραγωγής χάλυβα Posco να καταγράφει άνοδο 1,03%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,77% στις 29.696,17 μονάδες, καθώς απομακρύνεται από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2018, στα οποία υποχώρησε χθες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 10.927,44 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κίνας, η οποία χθες κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 2.915,73 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,92% και στις 9.501,34 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης