Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τους εμπορικούς φόβους στο επίκεντρο - Πτώση -1,22% για DAX

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τους εμπορικούς φόβους στο επίκεντρο - Πτώση -1,22% για DAX
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το «βλέμμα» των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας 
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (19/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, μετά και τις απειλές του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 383,21 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο.


Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος έκλεισε με πτώση 1,22% στις 12.677,97 μονάδες, έχοντας νωρίτερα καταγράψει απώλειες άνω του 1,6%.
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή των BMW, Daimler και Volkswagen να υποχωρούν κατά 0,8% - 2,4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αυτοκινήτων Stoxx 600 autos sector «βούλιαξε» σε χαμηλό επτά μηνών.


Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,10% στις 5.390,63 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κατά 0,36% χαμηλότερα στις 7.603,85 μονάδες.



Με οριακές απώλειες έκλεισαν και οι αγορές σε Ισπανία και Ιταλία, έχοντας ενδοσυνεδριακά γυρίσει και σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 0,14% στις 9.755,40 μονάδες και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει πτώση 0,07% στις 22.084,33 μονάδες.
Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, οι νέοι δασμοί, της τάξης του 10%, θα αφορούν προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 200 δισ. δολ., με την πλευρά του Πεκίνου να προειδοποιεί άμεσα ότι σε περίπτωση που οι νέοι δασμοί τεθούν σε εφαρμογή, η αντίδραση της Κίνας θα είναι έντονη και σθεναρή.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε σήμερα ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει προβλέψιμη.
Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς τίτλων (QE) τον Δεκέμβριο του 2018, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η προσαρμογή των νομισματικών εργαλείων θα είναι σταδιακή και προβλέψιμη, τονίζοντας ότι δεν θα εκπλήξει τις αγορές.
Από την πλευρά του, ο ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Philip Lane, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμα σε θέση να συζητήσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Jan Smets, κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική ανάκαμψη σημείωσε η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2018.
Ειδικότερα, η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, όταν και είχε σημειωθεί πτώση 0,2%.
Παράλληλα, περαιτέρω πτώση σημείωσε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2018, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ειδικότερα, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε στα 28,4 δισ. ευρώ, από 32,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης