Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα μπορούσε να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ – Τα 7 βήματα

tags :
Τι θα μπορούσε να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ – Τα 7 βήματα
Τα 7 πιθανά σενάρια κλιμάκωσης ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανάφεραν στο προσκήνιο μια νέα εμπορική σύγκρουση, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα κινέζικα προϊόντα, ύψους 200 δισ. δολ., προκαλώντας το Πεκίνο να κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για την έναρξη εμπορικού πολέμου.
Το τεράστιο μέγεθος της τελευταίας απειλής του Trump καθιστά αδύνατη την απάντηση σε είδος από την Κίνα, δεδομένου ότι η αξία των εμπλεκομένων αγαθών υπερβαίνει κατά 70 δισ. δολάρια τη συνολική αξία των εισαγωγών των ΗΠΑ στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 των ΗΠΑ.
Αλλά η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει με άλλους τρόπους, με τους αναλυτές να έχουν θέσει επί τάπητος τα πιθανά σενάρια.

Περισσότερους δασμούς

Μετά την απειλή για πρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Κίνα μπορεί να αυξήσει τους δασμούς σε περισσότερα προϊόντα της Αμερικής, όπως τα αεροσκάφη.
Αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει;
Η Κίνα εισήγαγε πέρυσι 129,89 δισεκατομμύρια αμερικανικά εμπορεύματα, σε σύγκριση με τις αγορές των ΗΠΑ αξίας 505,47 δισεκατομμυρίων κινεζικών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία διαφέρουν από αυτά που παρείχαν τα κινεζικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η Κίνα εισήγαγε 153,9 δισεκατομμύρια αμερικανικά προϊόντα και οι Η.Π.Α. αγόρασαν 429,8 δισεκατομμύρια κινεζικά προϊόντα.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ακόμα και αν το Trump συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ή ακόμα και σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών, το Πεκίνο θα μπορούσε να επιβάλλει δασμούς μόνο σε συνολικά 100 δισεκατομμύρια δολάρια προϊόντων των ΗΠΑ.
Για να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος, η Κίνα θα πρέπει να στραφεί σε μη δασμολογικά μέτρα.

Επιχειρησιακοί αποκλεισμοί

Η Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δαπανηρή συμφόρηση για εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Τον Μάιο, οι εισαγωγείς ανέφεραν στο Reuters ότι η Κίνα εντατικοποίησε τις επιθεωρήσεις των προϊόντων που αποστέλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με τους πιο τυχαίους ελέγχους στο παρελθόν.
Τα επηρεαζόμενα προϊόντα κυμαίνονταν από χοιρινό και οχήματα μέχρι φρέσκα μήλα και κεράσια.
Οι εισαγωγείς δήλωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν απλώς «τεχνικού χαρακτήρα».
Τα μήλα, τα κεράσια, οχήματα και χοιρινό κρέας είναι ήδη στον κατάλογο της Κίνας.
Επίσης, η Κίνα θα μπορούσε επίσης να επιβάλει νέους κανονισμούς στα προϊόντα και τις εταιρείες των Η.Π.Α., είτε για να περιορίσει την παρουσία τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είτε ακόμη και να την απαγορεύσει εντελώς.
Για χρόνια, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ, όπως το Facebook και το Google Alphabet, έχουν εδώ και καιρό αποκλειστεί από την προσφορά των προϊόντων τους στην Κίνα.
Η λήψη αδειών εκμετάλλευσης σε ορισμένους τομείς θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο δύσκολη.
Ο Jacob Parker, αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων της Κίνας στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε ότι η Κίνα αναμφισβήτητα θα αρχίσει να εξετάζει άλλους τρόπους επιβολής μέτρων εναντίον εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά.
Η μείωση της πρόσβασης των αμερικανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα για άλλες ξένες εταιρείες σε ένα έτος, όταν η Κίνα δηλώνει ότι θα ανοίξει περαιτέρω την πόρτα της σε ξένους επενδυτές και επιχειρήσεις.
"Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο, διότι πολλές από τις εταιρείες μας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Parker.

Συμφωνίες

Οι κινεζικές εγκρίσεις σε συμφωνίες αμερικανικών επιχειρήσεων μπορεί επίσης να γίνουν δυσκολότερες.
Για παράδειγμα, η Κίνα έχει εγκρίνει την εξαγορά της NXP Semiconductors ύψους 44 δισ. δολαρίων από την Qualcomm, μια συμφωνία που έχει ήδη αποκτήσει τις οκτώ από τις εννέα απαιτούμενες άδειες από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.

Κυκλοφορία νομισμάτων

Η Κίνα θα μπορούσε να επιτρέψει στο γουάν της να κινηθεί χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, καθιστώντας τα αμερικανικά αγαθά ακριβότερα και καθιστώντας τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες.
Στην πραγματικότητα, το γουάν έχει υποχωρήσει από τα μέσα Απριλίου, ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι οι κινέζοι νομοθέτες θα είναι προσεκτικοί να αφήσουν το γουάν να κυμανθεί απότομα έναντι του δολαρίου.
Η υποτίμηση του γουάν του 2015 οδήγησε επί μήνες σε εκροές κεφαλαίων που οι κινεζικές αρχές αγωνίστηκαν για την αντιμετώπισή τους.

Ομόλογα

Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις τεράστιες συμμετοχές της στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Από τον Μάρτιο, η Κίνα κατείχε 1,188 τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2017.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Κίνα κατέχει σε χαρτοφυλάκια έναν τόσο τεράστιο όγκο αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι το Πεκίνο δεν θα ήθελε να προκαλέσει πτώση της αξίας των επενδύσεών του.
Ως εκ τούτου, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Κίνα έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις παρά να κινδυνεύσει να δημιουργήσει όλεθρο στις αγορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ίδια.

Μποϋκοτάζ

Τα προϊόντα των ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να μποϋκοτάρονται από κινέζους καταναλωτές.
Το ίδιο συνέβη και με τα προϊόντα της Νότιας Κορέας, όταν οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Σεούλ έγιναν ψυχρές το περασμένο έτος, αφού η Νότια Κορέα ανέπτυξε το αντιπυραυλικό σύστημα Terminal High Defence Area High Defense Area (THAAD), παρά τις κινεζικές αντιρρήσεις.
Το πιο σημαντικό εταιρικό ατύχημα ήταν ο όμιλος Lotte της Νότιας Κορέας, ο οποίος είδε τα σχέδιά του για εμπορικά συγκροτήματα να αναστέλλονται επ 'αόριστον, και σχεδόν όλα τα καταστήματα Lotte Mart στην Κίνα κλείστηκαν για μεγάλο μέρος του έτους.
Ο τουρισμός της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να πληγεί, καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μειώνουν τις προσφορές που συνδέονται με τις ΗΠΑ.
Περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες και δαπανούν ετησίως δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών υπηρεσιών στις ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

Embargo στα αμερικανικά αγαθά

Μια ακραία κινεζική απάντηση θα αποτελούσε κάποιο εμπορικό εμπάργκο στις ΗΠΑ, αλλά αυτό θα ήταν ασυμβίβαστο με τη ρητορική και τις ενέργειες της Κίνας.
Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μια τεράστια επιδείνωση των διμερών δεσμών και θα προκαλούσε αναταραχές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εμπορικό εμπάργκο στην Κίνα από το 1950 έως το 1972.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης