Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας ο Trump – Νέες απειλές για δασμούς 200 δισ. δολ.

tags :
Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας ο Trump – Νέες απειλές για δασμούς 200 δισ. δολ.
Θα αντιδράσουμε σθεναρά απαντά το Πεκίνο στις νέες απειλές Trump για επιβολή νέων δασμών
(upd) Κλιμακώνει την αντιπαράθεση και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος απειλεί να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 200 δις δολαρίων.
Άμεση ήταν η απάντηση από την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τον Trump ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση της είναι έντονη και σθεναρή.
Σε ανακοίνωση του ο Trump έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί.
Όπως είπε, ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.
 «Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα.
Οι δασμοί θα επιβληθούν για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα» υποστήριξε ο Trump.
Όπως ήταν αναμενόμενο η απάντηση από το Πεκίνο ήρθε άμεσα.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατέστησε σαφές πως η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί
«Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την κοινή λογική και δημοσιοποιήσουν έναν κατάλογο (νέων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα έχει την υποχρέωση να υιοθετήσει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μέτρων σε αντίποινα» ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Δασμοί ακόμη και στα φύλλα αλουμινίου

Στο μεταξύ το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι φύλλα κοινού αλουμινίου που παράγουν εταιρείες της Κίνας και εισάγονται στη χώρα πωλούνται στην αμερικανική αγορά σε τιμή πολύ χαμηλότερη αυτής που θεωρεί δίκαιη και θα επιβάλλει στα προϊόντα αυτά δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους 167,16%, έκανε γνωστό η ένωση αμερικανικών βιομηχανιών αλουμινίου τη Δευτέρα.
Η ένωση, η οποία συνηθίζει να γνωστοποιεί τα ευρήματα των ερευνών του υπουργείου Εμπορίου για θέματα ντάμπινγκ, αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού προτού να τα ανακοινώσει το ίδιο, εξήρε την απόφαση του.
«Η σημερινή ενέργεια του υπουργείου Εμπορίου είναι ακριβώς το είδος των σθεναρών, στοχευμένων μέτρων επιβολής του νόμου για τα εμπορικά ζητήματα που χρειαζόμαστε για να υποστηριχθεί το διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», έκρινε η Χάιντι Μπροκ, πρόεδρος της εθνικής ένωσης βιομηχανιών αλουμινίου των ΗΠΑ, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Το είδος του εισαγόμενου αλουμινίου το οποίο στοχοθετείται χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, σε προσόψεις κτιρίων, για οδικές πινακίδες, για την κατασκευή ρυμουλκών κ.ά

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Trump




ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Γραφείο του Γραμματέα Τύπου

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

18 Ιουνίου 2018

Δήλωση του Προέδρου σχετικά με το εμπόριο με την Κίνα

Την Παρασκευή, ανακοίνωσα σχέδια για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι δασμοί επιβάλλονται για να ενθαρρύνουν την Κίνα να αλλάξει τις αθέμιτες πρακτικές που προσδιορίζονται στο τμήμα 301, όσον αφορά την τεχνολογία και την καινοτομία.
Χρησιμεύουν επίσης ως ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη ισορροπίας στις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα.
Ωστόσο, και δυστυχώς, η Κίνα έχει αποφασίσει ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα προφανώς δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τις αθέμιτες πρακτικές της σχετικά με την απόκτηση αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας.
Αντί να αλλάξει αυτές τις πρακτικές, τώρα απειλεί εταιρείες, εργαζόμενους και αγρότες των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό.
Αυτή η τελευταία δράση της Κίνας δείχνει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μόνιμο και άδικο μειονέκτημα, γεγονός που αντανακλάται στην τεράστια εμπορική μας ανισορροπία αξίας 376 δισ. δολαρίων.
Αυτό είναι απαράδεκτο.
Πρέπει να αναληφθεί περαιτέρω δράση για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις αθέμιτες πρακτικές της, να ανοίξει την αγορά της στα εμπορεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να δεχθεί μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως εκ τούτου, σήμερα έδωσα εντολή στον υπεύθυνο εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών να εντοπίσει κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων για πρόσθετους δασμούς ύψους 10%.
Μετά την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας, οι εν λόγω δασμο΄θ θα τεθούν σε ισχύ εάν η Κίνα αρνείται να αλλάξει τις πρακτικές της και επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει σε νέους δασμούς.
Εάν η Κίνα αυξήσει τα τιμολόγιά της για άλλη μια φορά, θα απαντήσουμε σε αυτή τη δράση επιδιώκοντας πρόσθετους δασμούς για άλλα αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας πρέπει να είναι πολύ πιο δίκαιες.
Έχω εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Xi και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για πολλά θέματα.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επωφεληθούν πλέον από το εμπόριο από την Κίνα και άλλες χώρες στον κόσμο.
Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο σύστημα συναλλαγών για όλους τους Αμερικανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης