Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμμένος κατά Καμμένου και τα σοβαρά φυλλορροήματα στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Καμμένος κατά Καμμένου και τα σοβαρά φυλλορροήματα στους Ανεξάρτητους Έλληνες
Ο Δημήτρης Καμμένος δεν «χάνει» αυτόματα και τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής
Έντονους κραδασμούς προκαλεί η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Δημήτρης Καμμένος αποκάλυψε το παρασκήνιο της καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας και μίλησε για οικονομικά ανταλλάγματα που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης παραδέχθηκε ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά του κ. Κοτζιά αλλά σε πηγαδάκι βουλευτών και όχι παρουσία του Πάνου Καμμένου.
Πάντως, πολλοί, μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πράγματι, σκεφτόταν σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή πρόκειται για μια επικοινωνιακή φούσκα ώστε να κατευνάσει τους βουλευτές του γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των βουλευτών του για κάτι τέτοιο.
Η επόμενη ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό βρίσκει τους Ανεξάρτητους Έλληνες να φυλλορροούν από στελέχη και τον διαγραφέντα Δημήτρη Καμμένο να προχωρά σε αποκαλύψεις για τη στάση του κόμματος στη Βουλή τις οποίες έσπευσαν να διαψεύσουν τα στελέχη των ΑΝΕΛ που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Κι ενώ η διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σε ότι αφορά στη θέση που διατηρεί, παρά τη διαγραφή του, στο κοινοβούλιο.
Η αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την παύση του από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής καθώς το άρθρο 9, του Κανονισμού της Βουλής,  προβλέπει ότι «η θητεία του Προέδρου και των Αντιπροέδρων διαρκεί όσο και η βουλευτική περίοδος».
Επιπροσθέτως, ορίζεται σαφώς, ότι «λήγει στην περίπτωση που η Βουλή, κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 150 και 152 του Κανονισμού, εγκρίνει πρόταση μομφής εναντίον τους ή διαπιστώσει την οριστική αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».
Αυτό σημαίνει ότι για να χάσει το αξίωμα του αντιπροέδρου ο κ. Καμμένος, θα πρέπει είτε να παραιτηθεί από αυτό, είτε ότι οι ΑΝΕΛ σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες 50 υπογραφές και στη συνέχεια να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι τις πρώτες ώρες ο Δημήτρης Καμμένος προσαναταλιζόταν να παραιτηθεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε στείλει το βράδυ του Σαββάτου ένα sms στο Νίκο Βούτση με το οποίο τον ευχαριστούσε για την συνεργασία, άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις όταν φούντωσαν τα σενάρια περί προσπάθειας των ΑΝΕΛ να συγκεντρώσουν τις υπογραφές για πρόταση μομφής εναντίον του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ετοιμάζονται να κινήσουν τις διαδικασίες στην περίπτωση που ο Δημήτρης Καμμένος δεν επιλέξει ο ίδιος να παραιτηθεί καθώς ο τρόπος ανάδειξης των Αντιπροέδρων διασφαλίζει την αρχή της αναλογικότητας σε ότι αφορά την εκπροσώπηση όλων των πολιτικών κομμάτων.
Μάλιστα, η Βουλή μπορεί να εκφράσει μομφή κατά του Προέδρου της ή άλλου μέλους του Προεδρείου μετά από γραπτή πρόταση τουλάχιστον πενήντα βουλευτών.
Η πρόταση υποβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας και πρέπει να καθορίζει με σαφήνεια τους λόγους της μομφής ενώ η συζήτησή της ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση.
Ακόμη, σύμφωνα με τον Κανονισμό, στη συζήτηση προβλέπεται να μετέχουν έως πέντε από τους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση, έως πέντε άλλοι, το μέλος του Προεδρείου κατά του οποίου στρέφεται, οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων και η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός, ότι, το μέλος του Προεδρείου κατά του οποίου έχει κατατεθεί η μομφή έχει στη διάθεσή του μια ολόκληρη ώρα αγόρευσης, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, για να μην επιλέξει κανείς την παραίτηση.
Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή να εξασφαλίσει 151 ψήφους.
Αυτή την ώρα, είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ δεν αποκλείεται ένας ελιγμός που θα οδηγήσει τον κ. Καμμένο να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, όπου θα δηλώσει και την παραίτησή του, έτσι ώστε να μην γίνει ψηφοφορία αλλά προηγουμένως να έχει εκθέσει πλήρως τις απόψεις του.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης