Άμυνα – Διπλωματία

Υεμένη: Την άνευ όρων παράδοση των Χούτι στη Χοντέιντα ζητούν τα ΗΑΕ

tags :
Υεμένη: Την άνευ όρων παράδοση των Χούτι στη Χοντέιντα ζητούν τα ΗΑΕ
Υεμένη: Την άνευ όρων παράδοση των Χούτι στη Χοντέιντα ζητούν τα ΗΑΕ
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους πυλώνες του αραβικού συνασπισμού που δρα στην Υεμένη εναντίον των Χούτι, επανέλαβαν σήμερα (18/6) ότι οι σιίτες αντάρτες πρέπει να αποσυρθούν «άνευ όρων» από τη Χοντέιντα, μια παράκτια πόλη θέατρο σφοδρών μαχών τις τελευταίες ημέρες.
«Η στρατιωτική επιχείρηση (για την ανακατάληψη) του λιμανιού της Χοντέιντα θα συνεχιστεί, αν οι αντάρτες δεν αποσυρθούν άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων A. Gargas.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο συνασπισμός έχει διατηρήσει ανοικτό τον δρόμο που συνδέει τη Χοντέιντα με τη Σανάα ώστε να επιτρέψει «στις πολιτοφυλακές των Χούτι να αποσυρθούν».
Παράλληλα ο Gargas εξέφρασε την ελπίδα να αποδώσουν οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Υεμένη M. Grifiths, προειδοποιώντας ότι οι ημέρες των Χούτι στη Χοντέιντα «είναι μετρημένες» και εκτιμώντας τον αριθμό τους στην περιοχή σε 2.000 με 3.000.
Ο Grifiths έφτασε στη Σαναά, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών, το Σάββατο για να συζητήσει μαζί τους αναφορικά με την κατάσταση στη Χοντέιντα.
Από αυτό το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα περνά το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία βασίζεται σημαντικό μέρος των κατοίκων της Υεμένης για την επιβίωσή τους.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης που εξαπέλυσαν την Τετάρτη με τη στήριξη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού τα φιλοκυβερνητικά στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο M. Handi έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της Χοντέιντα, που βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης.
Χθες Κυριακή σημειώθηκαν ανταλλαγές όλμων μεταξύ των δύο πλευρών κοντά στο αεροδρόμιο και τον παραλιακό δρόμο, ενώ σήμερα επαναλήφθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού εναντίον των Χούτι.
Ελικόπτερα Απάτσι πυροβολούσαν σήμερα εναντίον των ελεύθερων σκοπευτών των Χούτι που είχαν λάβει θέσεις πάνω στις στέγες σχολείων και σπιτιών στη συνοικία Μάνζαρ, που συνορεύει με το αεροδρόμιο, δήλωσαν κάτοικοι, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί δεκάδες άμαχοι και εμποδίζεται η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε κάποιες περιοχές της Χοντέιντα.
Τις πέντε πρώτες ημέρες των συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι: 118 αντάρτες και 21 στρατιώτες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Παράλληλα από τις αρχές Ιουνίου οπότε ξεκίνησαν οι μάχες στην επαρχία Χοντέιντα σχεδόν 4.500 οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Από την πλευρά του ο Γκάργας τόνισε ότι ο συνασπισμός λαμβάνει υπόψη του «την εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση» και προσπαθεί να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων, ακολουθώντας μια «καλά υπολογισμένη και σταδιακή προσέγγιση» στη μάχη.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Al Hussein εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις του αραβικού συνασπισμού, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια αμάχους.
«Τονίζω τη σοβαρή μου ανησυχία σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα στη Χοντέιντα, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην πρόσβαση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία περνά από το λιμάνι», δήλωσε ο Zaid κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης