Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,36% ο DAX εν μέσω πολιτικών ανησυχιών

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,36% ο DAX εν μέσω πολιτικών ανησυχιών
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι ευρωαγορές, καθώς συνέχισαν να δέχονται πιέσεις από την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ 
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι ευρωαγορές, καθώς συνέχισαν να δέχονται πιέσεις από την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για επιβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,83% χαμηλότερα, στις 385,91 μονάδες.


Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,93% στις 5.450,48 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,03% στις 7.631,33 μονάδες, διευρύνοντας τις βαριές απώλειες (1,70%) που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή (15/6), ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε κατά 0,41% χαμηλότερα στις 22.099,27 μονάδες.




Οι παγκόσμιες αγορές έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς οι νέοι δασμοί της κυβέρνησης Trump βρίσκονται στο επίκεντρο.
Την Παρασκευή (15/6), η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
Ως «αντίποινα» η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε ορισμένα προϊόντα που θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, εφαρμόζοντάς τους επίσης την ίδια μέρα.
Παράλληλα, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και οι πολιτικές ανησυχίες που έχει πυροδοτήσει η κόντρα επί του προσφυγικού μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού της γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 12.834,11 μονάδες.


Η Merkel σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Horst Seehofer - υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU - όταν της έδωσε προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για την εφαρμογή των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας.
«Αποδεχόμαστε τη δύο εβδομάδων προθεσμία που έδωσε το CDU για το προσφυγικό» απάντησε.
Αργότερα, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, η Merkel τόνισε ότι CDU και CSU έχουν κοινό στόχο για τη μεταναστευτική πολιτική.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η συμφωνία CDU/CSU για τη σύσφιξη των ελέγχων των μεταναστευτικών ροών, της προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναζητήσει διμερείς συμφωνίες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο Seehofer δήλωσε «κανείς δεν θέλει το τέλος του συνασπισμού, τη διάλυση της ΚΟ του CDU/CSU ή την πτώση της κυβέρνησης».
Οι γερμανικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις και από τις ανησυχίες περί εμπορικού πολέμου, που έπληξαν ιδιαίτερα τον κλάδο αυτοκινήτων.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 0,95%, ενώ της Volkswagen σημείωσε «βουτιά» 3,08%, δεχόμενη πιέσεις και από την είδηση ότι συνελήφθη ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Audi, Rupert Stadler, εν μέσω κατηγοριών για ανάμειξή του στο σκάνδαλο «dieselgate».
Η σύλληψη του CEO της Audi έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τους εισαγγελείς του Μονάχου ότι ο Rupert Stadler προστέθηκε στη λίστα υπόπτων που αφορά της έρευνες σχετικά με το σκάνδαλο «dieselgate».
Η μετοχή της Audi «βούλιαξε» κατά 3,47%.
Σε άλλα εταιρικά νέα, η μετοχή της Heineken σημείωσε απώλειες 2,1%, καθώς η ολλανδική ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 58,4 εκατ. δολ. το 2018 για την ανανέωση των βρετανικών της παμπς.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης