Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia: Η Γερμανία δεν θέλει γενναία ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος – Δέσμια των πιστωτών η Ελλάδα για ακόμη 10 χρόνια - Μάιο 2019 εκλογές

tags :
Eurasia: Η Γερμανία δεν θέλει γενναία ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος – Δέσμια των πιστωτών η Ελλάδα για ακόμη 10 χρόνια - Μάιο 2019 εκλογές
Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019 βλέπει η Eurasia
Μια συμφωνία για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται πλέον πιθανή αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την Eurasia Group, με αφορμή το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ειδικότερα, στην σημερινή (18/6) 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Deal on Greek exit and debt relief likely this week" (Συμφωνία για την ελληνική έξοδο και την ελάφρυνση του χρέους αυτήν την εβδομάδα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Eurasia εκτιμά ότι μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει τα κέρδη του SMP και του ANFA, δηλαδή οι πληρωμές τόκων που η Ελλάδα έχει κάνει στην ΕΚΤ συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ συνολικά, αναβολές πληρωμών στα δάνεια του EFSF, καθώς και επεκτάσεις των ωριμάνσεων.
Ωστόσο, η συμβολή της ελάφρυνσης του χρέους στην οικονομική ανάπτυξη θα αποδειχθεί αμφισβητήσιμη, κρατώντας την Ελλάδα έξω από τις αγορές για μία ακόμη δεκαετία.  
Γι' αυτό και οι αναλυτές της εμφανίζονται neutral (ουδέτεροι) στα ελληνικά assets, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει η Eurasia, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για να συμφωνήσουν τελικά τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα.
Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συζήτησης της Πέμπτης θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους.
Άλλωστε, το πλαίσιο που θα έχει η Ελλάδα μετά τα προγράμματα διάσωσης, μετά δηλαδή τις 20 Αυγούστου, δεν είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμο.
Θα είναι "ενισχυμένη επιτήρηση" ή κάποια παραλλαγή της, για 2-3 χρόνια.
Δεν θα υπάρξει επίσημη πιστωτική γραμμή, αλλά οι πιστωτές θα διατηρήσουν τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πολιτική σε περίπου τριμηνιαία βάση (θα υπάρξουν τέσσερις προγραμματισμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Η έμφαση αυτής της εποπτείας είναι στο να ενθαρρυνθεί αυτή και οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.
Όπως εκτιμά, επίσης, η Eurasia, είναι απίθανο το ΔΝΤ να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, αν και θα συμμετάσχει σε συζητήσεις μετά τον Αύγουστο, με δική του παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν επιπτώσεις από το γεγονός ότι ΔΝΤ δεν εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.
Πρώτον, είναι μάλλον απίθανο τα χρήματα που απομένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να χρησιμοποιηθούν τώρα για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (αντικαθιστώντας τα ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ με τα φθηνότερα του ESM).
Δεύτερον, η επιρροή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αναπόφευκτα μειώθηκε.
Οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται πλέον πιεσμένοι από την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ ή την ανάγκη να παρουσιάσει το ΔΝΤ το δικό του DSA.
Σε τελική ανάλυση, αυτό θα μειώσει το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Eurasia, όπως όλα δείχνουν το Βερολίνο απλά θέλει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω και για άλλα 5 χρόνια - δηλαδή να αναβάλει την πραγματική συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για το επόμενο γερμανικό κοινοβούλιο και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσει δεν θα υπάρξει καμία κρίση μέχρι τότε.
Αυτό οφείλεται στην διάχυτη πίστη των γερμανών βουλευτών, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας, ότι η Ελλάδα πρέπει «να επιστρέψει και το τελευταίο ευρώ που έλαβε.
Έτσι, ενώ μια δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι να καταλήξει να είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό, τι περιμένε κανείς.
Και με βάση τα τρέχοντα σχέδια, το συνολικό αποτέλεσμα των μέτρων που θα εγκρθούν είναι πιθανό να κρατήσουν αποτελεσματικά την Ελλάδα έξω από τις αγορές για την επόμενη δεκαετία περίπου.
Το πρώτο σύνολο μέτρων θα αφορά τα κέρδη του SMP και του ANFA, δηλαδή οι πληρωμές τόκων που η Ελλάδα έχει κάνει στην ΕΚΤ συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Αυτά πιθανότατα θα επιστραφούν στην Ελλάδα, θα εκταμιευθούν κατά τα επόμενα 3-5 χρόνια και θα συνδεθούν με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων πιθανόν να είναι οι αναβολές πληρωμών στα δάνεια του EFSF.
Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή για τα δάνεια αυτά μέχρι το 2022.
Έτσι, είναι πιθανή μια πρόσθετη αναβολή 6-7 ετών.
Τρίτον, το Eurogroup ενδέχεται να συμφωνήσει στις επεκτάσεις των ωριμάνσεων, και στα δάνεια του EFSF.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πληρώσει σημαντικά ποσά στους πιστωτές της ευρωζώνης μέχρι το 2038 περίπου.
Έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες για τη γνωστή "γαλλική πρόταση" ή τον μηχανισμό προσαρμογής της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.
Το όφελος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα υπολογίζουν την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας με βάση τα πραγματικά γεγονότα και όχι τις προβλέψεις.
Ωστόσο το Βερολίνο επιμένει ότι αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αυτόματος, αλλά διακριτικός, επιθυμώντας η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους να συνδεθεί με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Αλλά από την οπτική γωνία των Βρυξελλών, αυτό θα υπονόμευε ολόκληρο το σκεπτικό του μηχανισμού, με αποτέλεσμα το Eurogroup πιθανότατα να συμφωνήσει να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, αν όχι καθόλου, μακροπρόθεσμα, μετά το 2028, για την εξασφάλιση της υποστήριξης του Βερολίνου.

Πρόωρες εκλογές τον Μάιο του 2019 βλέπει η Eurasia

Στο 55% βλέπει την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάποιο πραγματικό κίνητρο να τερματίσει πρόωρα τη θητεία του.
Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί φυσικά για την προοπτική περιορισμένης ελάφρυνσης του χρέους, αλλά οι πιθανότητες οι εκλογές να διεξαχθούν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι στο 30%.
Το ταμειακό απόθεμα θα επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές σε κατάσταση σχετικής ηρεμίας των αγορών.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα παρείχε επίσης μια εξαιρετική βάση για την κυβέρνηση.
Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει και μια ακόμη πιθανότητα (15%) ο Τσίπρας να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αλλά με βάση το σημερινό κλίμα στην Αθήνα, αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης