Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό διάλυση Κίνημα Αλλαγής και ΑΝΕΛ μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό – Ραγδαίες εξελίξεις

Υπό διάλυση Κίνημα Αλλαγής και ΑΝΕΛ μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό – Ραγδαίες εξελίξεις
Αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες, ανακατεύεται η τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό
Ραγδαίες εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή φέρνει η συμφωνία για το Σκοπιανό καθώς αναδιατάσσεται ο χάρτης των πολιτικών δυνάμεων και νέες πιθανές συμμαχίες είναι δυνατό να εμφανιστούν στο προσκήνιο.
Ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ βιώνουν μια άνευ προηγουμένου εσωτερική κρίση, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη διαγραφή του Δ. Καμμένου ύστερα από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης αλλά και της ηχηρής αποχώρησης της μέχρι πρότινος εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Πλέον, τα περιθώρια για τους ΑΝΕΛ έχουν εξαντληθεί καθώς, μετά τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου στη Βουλή, αυτό που κατέστη φανερό είναι ότι το κόμμα του Π. Καμμένου είναι αμετάκλητα πολιτικά δεσμευμένο να καταψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα.
Είναι προφανές πως δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση κατά της κυβέρνησης αφενός μέχρι να έρθει η ώρα εκείνη που και επίσημα πλέον η Ελλάδα θα βγαίνει από το πρόγραμμα και από την επιτροπεία και αφετέρου μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα κληθεί η Βουλή να κυρώσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Η στιγμή της κρίσης για τους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση θα έρθει μόνο αν και εφόσον η κυβέρνηση Zaev περάσει όλους τους «σκοπέλους» που έχει μπροστά της (δημοψήφισμα, κύρωση στη Βουλή) και η συμφωνία για το Σκοπιανό έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή,
Κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2018.
Και θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι σε αυτήν την περίπτωση και για να διασωθούν πολιτικά οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα άρουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση.
Γεγονός που αν μη τι άλλο συνεπάγεται πως η παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση Τσίπρα έχει ημερομηνία λήξης.


Προς αποχώρηση το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής

Το εάν αυτό όμως θα σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, δεν είναι σίγουρο.
Καθώς δεν αποκλείεται η συμφωνία για το Σκοπιανό να περάσει με τη στήριξη των βουλευτών του Ποταμιού, ανεξάρτητων βουλευτών ή ενδεχομένως βουλευτών των ΑΝΕΛ που δεν θα τηρήσουν την «κομματική γραμμή».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και θα εξαρτάται απόλυτα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για το εάν θα μπορεί να σταθεί.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί η κυβέρνηση έως το Μάιο του 2019, όταν και είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές.
Εκτός και αν έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές πολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες…
Άλλωστε οριακές είναι οι εξελίξεις και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.
Σήμερα Δευτέρα 18/6 ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης το βράδυ των ηγετικών στελεχών του Ποταμιού, για το εάν θα μείνει ή θα αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής.
Όλες οι πληροφορίες πάντως συντείνουν στο ότι ο κ.Θεοδωράκης και το Ποτάμι θα αποχωρήσουν από το Κίνημα Αλλαγής λόγω της διαφορετικής πολιτικής άποψης που υπάρχει με τη Φώφη Γεννηματά για το Σκοπιανό.
Σε αυτήν την περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής θα υποστεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό πλήγμα μια και θα μπει οριστικά τέλος στην πεποίθηση πως αυτό αποτελεί τον εκφραστή και τον εκπρόσωπο του συνόλου των κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων του τόπου.
Κάτι που είχε προσδώσει δυναμική και αισιόδοξη προοπτική στο νέο αυτό πολιτικό φορέα.
Η αποχώρηση του Ποταμιού θα ενισχύσει την εκτίμηση πως το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι τίποτα άλλο πάρα η «μετεξέλιξη» του ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική δυναμική του.
Και αυτό ενδεχομένως να κοστίσει και στην κα.Γεννηματά, η οποία είχε καρπωθεί ότι αυτή είχε πρωταγωνιστήσει προκειμένου να υπάρξει η ένωση των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, η οποία από ότι φαίνεται μάλλον θα αποδειχθεί ότι είχε διάρκεια ζωής μόλις μερικών μηνών.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα καταστήσουν σαφές πως το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται, πως νέες ισορροπίες δημιουργούνται και νέες πολιτικές συνεργασίες είναι δυνατό να αναδυθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης