Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο λιμάνι της Βαλένθια το πλοίο Acuarius με τους 670 μετανάστες με απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού

Στο λιμάνι της Βαλένθια το πλοίο Acuarius με τους 670 μετανάστες με απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού
Αρκετοί από τους μετανάστες αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία, αφού εξεταστεί η κατάστασή τους στην Ισπανία μετά απο συμφωνία Macron - Sanchez
Στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία έφτασαν μετά από περιπλάνηση μιας εβδομάδας οι πρώτοι από τους 630 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Ακουάριους που ανήκει σε γαλλογερμανικές ΜΚΟ.
Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρονται με πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το Οριόνε και από το Ακουάριους,
Για αυτούς τους 450 άνδρες, τις 80 γυναίκες εκ των οποίων επτά εγκυμονούσες, τους 89 έφηβους και τα 11 παιδιά κάτω των 13 ετών που διασώθηκαν από το Ακουάριους και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, η άφιξη στη Βαλένθια σηματοδοτεί το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν ο καταλύτης για τη δημιουργία νέων ρηγμάτων στην Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό. Η Ιταλία λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης είπε όχι στην είσοδο των μεταναστών, όπως έκανε και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Ακουάριους να περιπλανάται στη Μεσόγειο για αρκετές ημέρες.
Αρκετοί ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία, αφού εξεταστεί η κατάστασή τους στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση το Σάββατο το μεσημέρι.
Στο λιμάνι της Βαλένθια βρίσκονται ασθενοφόρα για να υποδεχθούν τους μετανάστες. Σε ένδειξη αλληλεγγύης έχει στηθεί πανό που λέει «Καλωσήρθατε στο σπίτι σας» σε διάφορες γλώσσες. Άλλωστε, η περιπέτεια των μεταναστών αυτών έχει προκαλέσει κινήσεις υποστήριξης από τους πολίτες. «Οι άνθρωποι προσφέρουν τη βοήθειά τους για ό,τι μπορούν: να γίνουν μεταφραστές, να διαθέσουν κατάλυμα», δηλώνει ένας από τους πολλούς εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Για την υποδοχή των μεταναστών έχουν κινητοποιηθεί 2.320 άτομα εκ τω οποίων 1000 είναι εθελοντές και 470 μεταφραστές. Για την κάλυψη του γεγονότος έχουν διαπιστευθεί περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι.
Τη λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί όταν η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους δεχτούν έδωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Pedro Sanchez λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία. Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες. Πολλοί έκαναν λόγο για μια κίνηση ανθρωπιστική αλλά και πολιτική από την πλευρά της Μαδρίτης, που είχε ως στόχο να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.
Η άρνηση της Ιταλίας και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών, Matteo Salvini βύθισαν την Ευρώπη σε μια νέα κρίση σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και δημιούργησαν διπλωματική ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.
Ο γάλλος πρόεδρος Macron μίλησε για «κυνισμό και ανευθυνότητα» από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης. Παρά την αποκλιμάκωση της έντασης με τη συνάντηση του γάλλου προέδρου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Conte, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που είναι και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, επέμεινε στη θέση του, υπογράφοντας το Σάββατο απαγόρευση εισόδου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να δεχθεί αριθμό μεταναστών του Ακουάριους χαιρετήθηκε από τον Sanchez γιατί όπως είπε «καταδεικνύει ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη για να δώσει μια απάντηση στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης