Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,5% για τον χρυσό στον απόηχο ΕΚΤ, Fed - Στα 1.308,30 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη 0,5% για τον χρυσό στον απόηχο ΕΚΤ, Fed - Στα 1.308,30 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,5% έκλεισε ο χρυσός, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (14/6/2018) ο χρυσός, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο χρυσός ενισχύθηκε «κόντρα» στην άνοδο του δολαρίου, το οποίο βρήκε στήριξη στις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed, αλλά και σε ορισμένα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία.
Η Fed αποφάσισε χθες να αυξήσει τα επιτόκιά της - για δεύτερη φορά φέτος μετά την αύξηση του Μαρτίου - κατά +0,25%, στο εύρος 1,75% - 2%, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εντός του 2018 θα σημειωθούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, αντί των τριών συνολικά που ανέμενε προηγουμένως για το έτος.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τους τελευταίους μήνες το πολύτιμο μέταλλο είθισται να υποχωρεί πριν τις ανακοινώσεις αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και να ενισχύεται μετά από αυτές.
Στα οικονομικά νέα, απροσδόκητη μείωση κατά 4.000, στις 218.000, κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 224.000.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 49.000, στο 1,70 εκατ., την εβδομάδα έως τις 2 Ιουνίου, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 3.750, στα 1,73 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1973.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για τον Μάιο του 2018, σε μία ακόμη ένδειξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2017, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.
Τέλος, οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ κατέγραψαν τον Μάιο αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών, κατά 0,6%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,5%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Μάιο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2017 - μετά από αύξηση 3,6% τον Απρίλιο.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με κέρδη 0,5% ή 7 δολ., στα 1.308,30 δολ. ανά ουγγιά.


Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, προαναγγέλλοντας , παράλληλα, το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη του 2018.
Ακριβώς μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το ευρώ σημείωσε «άλμα» στο 1,1852 δολ., ωστόσο σχεδόν άμεσα μηδένισε τα κέρδη του, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος.
Μετά την ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, το ευρώ διεύρυνε τις απώλειές του, με τον κεντρικό τραπεζίτη να επισημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2019.
Περί τις 21:00, το ευρώ υποχωρεί κατά 1,6%, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,16 δολ.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το QE θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης