Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μασάζ» ευρωπαίων αξιωματούχων για μεταρρυθμίσεις και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας

«Μασάζ» ευρωπαίων αξιωματούχων για μεταρρυθμίσεις και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας
«Μασάζ» ευρωπαίων αξιωματούχων για μεταρρυθμίσεις και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας
Με τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. V. Dombrovskis και με τον επικεφαλής του ESM K. Regling, ολοκληρώνεται, αύριο Παρασκευή (15/6), η παρέλαση των ευρωπαίων αξιωματούχων στην χώρα μας πριν το ελληνικό ζήτημα μπει στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ήταν μία εβδομάδα έντονης «ζύμωσης» για την κυβέρνηση που είχε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τα δύο πιο σημαντικά πρόσωπα των θεσμών τα βασικά μέτρα του «πακέτου» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
 Περισσότερο φως και για τα δύο αυτά ζητήματα θα ριχθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις που θα κάνουν σήμερα τα δύο πρόσωπα - κλειδιά από το συνέδριο του Economist που θα λάβει χώρα στο Λαγονήσι και την συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο το μεσημέρι και θα είναι κοινή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι το παρών στο συνέδριο του Economist θα δώσει και το D. Costello, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.        
Με τον Ευκλείδη  Τσακαλώτο οι δύο Ευρωπαίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και μία σειρά από άλλα ζητήματα που δεν είναι αμιγώς ελληνικά, πλην όμως επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ελληνικό πρόγραμμα, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία για παράδειγμα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα προκαλώντας τον προβληματισμό σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τις χρηματαγορές.
Το γεγονός ότι το Eurogroup έχει «υιοθετήσει» το σενάριο ότι θα βοηθήσει στα πρώτα βήματα εξωτερικού δανεισμού που θα κάνει η Αθήνα - όταν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές κριθούν κατάλληλες - είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει «επενδύσει» η ελληνική πλευρά η οποία μετά τον Αύγουστο του 2018 θα έχει απόλυτη εξάρτηση από τις αγορές.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι το «βαρόμετρο» για φθηνό δανεισμό και  θα πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση. Κόκκινα δάνεια μαζί με την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται μέσα στην «λίστα» με τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που θα παρακολουθούν οι 4 πιστωτές (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) στις επικείμενες τριμηνιαίες αξιολογήσεις.
Και όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο K. Regling για το νέο πλαίσιο εποπτείας η «Ελλάδα θα υπόκεινται σε τακτικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.
Και επειδή απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους απ' ό,τι κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εποπτείας θα είναι πιο στενό και ολοκληρωμένο».
Σήμερα (14/6) «κληρώνει» και για την δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.
Στη σημερινή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εξετάσει αν η ελληνική πλευρά αποπλήρωσε μέχρι κεραίας - από τον Μάρτιο και μετά - τα εκκρεμή εφάπαξ συνταξιοδότησης και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της απέναντι στους φορείς με τους οποίους συναλλάσσεται.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το 3ο μνημόνιο  πως μέχρι τον Αύγουστο θα έχει μηδενίσει τις οφειλές αυτές. Αυτό θα γίνει και από τα λεφτά των δόσεων που θα λάβει από τον ESM, αλλά και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τον σκοπό αυτό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης