Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απούσες οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τις επενδύσεις - Κυρίαρχες οι αμερικανικές

tags :
Απούσες οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τις επενδύσεις - Κυρίαρχες οι αμερικανικές
Οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν πέσει από τις πέντε πρώτες θέσεις του κόσμου από το 2015
Όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε πριν από σχεδόν 10 χρόνια, λίγες ήταν οι τράπεζες της Wall Street που θα μπορούσαν να αντέξουν την πτώση.
Και η πιο επισφαλής ήταν η Citigroup.
Ενώ οι περισσότερες είχαν εμφανίσει κέρδη το 2007, η Citigroup είχε ήδη δει την κατάρρευση των κερδών της στα 3,6 δισ. δολάρια από τα 21,5 δισ. δολάρια μετά την αποτυχία των στοιχημάτων χαμηλού κινδύνου.
Ωστόσο, μια δεκαετία μετά την κρίση που απειλούσε μια τέτοια καταστροφή, ο επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας της Citigroup, James Forese, μπορεί να πει χωρίς ειρωνεία: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι έχουμε κερδίσει από την κρίση.
Ακόμη και από το [υψηλό] της περιόδου 2005/06 μέχρι σήμερα... το brand της Citigroup είναι πολύ ισχυρότερο σήμερα από ό, τι ήταν τότε ".
Ο κ. Forese δεν είναι ο μόνος από τους τραπεζίτες που απολαμβάνει την απίθανη αναζωπύρωση της επενδυτικής τραπεζικής μια δεκαετία μετά την κρίση.
Πράγματι, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους Financial Times δείχνουν ότι τα κέρδη του ομίλου σε ετήσια βάση, ύψους 78,4 δισ. δολ., την κατατάσσουν στις πρώτες εννέα επενδυτικές τράπεζες - εξαιρουμένης της πολύ αλλαγμένης Bank of America.
Μάλιστα, τα κέρδη της βιομηχανίας είναι στα επίπεδα πριν από την κρίση.



Στην JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα επενδύσεων παγκοσμίως, ο επικεφαλής της τράπεζας επενδύσεων Daniel Pinto εκτιμά ότι τα έσοδα από την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ οι μεγάλες τράπεζες, μέσω της τεχνολογίας, μειώνουν το κόστος και κερδίζουν πελάτες.
Η HSBC, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διπλασιάσει το μέγεθος ορισμένων επιχειρήσεων επενδυτικών τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία.
Ο Samir Assaf, ο παγκόσμιος επικεφαλής τραπεζών και αγορών, αναφέρει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να προσλαμβάνει και να αναπτύσσει την αγορά, υποστηριζόμενη από τις επιδόσεις των ασιατικών επιχειρήσεων.
 

Ακόμη και η Barclays, η οποία είχε ταραχώδη πορεία στην κρίση, ο επικεφαλής της τράπεζας επενδύσεων Tim Throsby είναι αισιόδοξος, μιλώντας για την προθυμία του να επαναφέρει κάποιες περικοπές της κρίσης, αν αυτές έχουν οικονομική λογική.
"Μιλάω σε πολλούς νέους ανθρώπους στις ομάδες μας και κάποιοι από αυτούς σε διαφορετικά στάδια κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αναρωτήθηκαν... είναι οι καλύτερες μέρες για τη βιομηχανία μας; "λέει ο κ. Throsby.
 

Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν περάσει πολλά τη δεκαετία μετά την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων.
Έχουν παρακολουθήσει τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να παίρνουν τη θέση τους στην κορυφή της αλυσίδας χρηματοδότησης.
Οι ανώτεροι υπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι οι κανονισμοί που θεσπίστηκαν μετά την κρίση εμπόδισαν την ικανότητά τους να λειτουργούν.
Ωστόσο, ο τομέας έχει επωφεληθεί και από ορισμένες ισχυρές τάσεις.
Το περασμένο έτος έχει φέρει τις αμερικανικές τράπεζες υψηλότερα επιτόκια και μια περικοπή φόρου εταιρειών που υπόσχεται να βάλει τρισεκατομμύρια στις τσέπες των αμερικανικών εταιρειών.
Οι συγχωνεύσεις από την κρίση, όπως η αφομοίωση του αμερικανικού βραχίονα της Lehman Brothers από την Barclays, η αγορά της Washington Mutual από την JPMorgan και η συμφωνία της Bank of America Merrill Lynch, έχουν οδηγήσει τις τράπεζες σε μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας.
Μια διαδοχή σχεδίων κοπής κόστους και μια έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών αύξησε τα έσοδα.
Οι τράπεζες επενδύσεων έχουν επίσης επανακτήσει τη θέση τους μεταξύ φιλόδοξων πτυχιούχων.
Ακόμα και η απειλούμενη Deutsche Bank προσέλκυσε 110.000 αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του 2018.

Επενδυτικές τράπεζες 10 χρόνια αργότερα

Ακόμη και όταν τα στοιχεία δείχνουν ισχυρά κέρδη, τα επακόλουθα της κρίσης εξακολουθούν να υφίστανται.
Σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των κανονιστικών απαιτήσεων, οι εννέα τράπεζες των οποίων τα οικονομικά αναλύθηκαν από τους FT έχουν σχεδόν διπλασιάσει το μετοχικό κεφάλαιο τους από το τέλος του 2007 έως το τέλος του περασμένου έτους.
Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερες αποδόσεις.
Ενώ τα κέρδη μπορεί να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων σίγουρα όχι και οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι πιθανώς δεν θα επανέλθουν ποτέ.
"Οι [επενδυτικές τράπεζες] δεν θεωρούνται πολύτιμα τμήματα παγκοσμίων διαφοροποιημένων τραπεζών.
Θεωρούνται ως ολίσθηση στην κερδοφορία του ομίλου και στην αποτίμηση", λέει ο Sven Oestmann, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Fidelity, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως.
Αυτή η αμφισημία αντανακλά εν μέρει τα μέτρα διάσωσης που τόσες πολλές τράπεζες χρειάστηκαν πριν από μια δεκαετία.
Η Citi, για παράδειγμα, έλαβε 45 δισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιους πόρους για να την αποτρέψει από την πορεία της Lehman.
 

Έσοδα επενδυτικών τραπεζών

Στην Ευρώπη, η Royal Bank of Scotland και η UBS, οι οποίες υπήρξαν μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, διασώθηκαν.
Η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Barclays απέφυγαν να διασωθούν, αλλά επανειλημμένα έπληξαν τους μετόχους μετά από συναλλαγές που έφεραν πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, οι επενδυτικές τράπεζες πρέπει να επιβιώσουν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον.
Οι κανονισμοί τους απαγόρευσαν ουσιαστικά από μια κερδοφόρες δραστηριότητες όπως η εμπορία μετοχών για δικό τους λογαριασμό και η συνεπής επένδυση σε κεφάλαια με πελάτες.
Οι τομείς, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωμένων προϊόντων διαπραγμάτευσης, έχουν εξαντληθεί, εξαιτίας της κατάρρευσης της αξίας ορισμένων μέσων και των αποκαλύψεων περί μαζικής διακίνησης άλλων, ιδίως των ομολόγων που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια.
Οι επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν πέσει από τις πέντε πρώτες θέσεις του κόσμου από το 2015.
Σε όλο τον κόσμο, οι απειλές από τον ανταγωνισμό έχουν ξεσπάσει από πηγές που θα ήταν αδιανόητες ακόμη και πριν από μερικά χρόνια, καθώς οι μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό απέναντι σε όλους.
Από την Amazon έως και την Apple.

Επενδυτικές τράπεζες 10 χρόνια αργότερα

Η Citi έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς με τους καλύτερους πελάτες της ενώ παράλληλα αυξάνει τις δραστηριότητες στον τομέα της ασφάλισης και του μη τραπεζικού δανεισμού.
Η επενδυτική τράπεζα θεωρήθηκε πυρήνας, αλλά μέσα στο τμήμα εκείνο του κ. Forese εξυπηρετεί τώρα "λίγο πάνω από 12.000" πελάτες, λιγότερο από τους μισούς 32.000 που κατείχε πριν από την κρίση.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της Citi ήταν το τμήμα σταθερού εισοδήματος, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα, αφού πραγματοποίησε πέρυσι έσοδα 12,1 δισ., καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη μετά την JPMorgan.



Μια δεκαετία μετασχηματισμού

"Ποιος θα πίστευε ότι το παλιό brand των Salomon Brothers θα έκανε αυτή την επιστροφή σε διαφορετική μορφή με διαφορετική διαχείριση και πρόσθετες δυνατότητες;" αναρωτιέται ο κ. Mayo, αναφερόμενος στην αγορά της Salomon Brothers το 1997.
"Υπήρξε μια αναβίωση του παλαιού brand στο όνομα μιας ανακατασκευασμένης και ισχυρότερης Citi."
Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αναφέρουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους βοήθησαν να κερδίσουν μερίδιο.
Αλλά δεν περιμένουν να είναι τόσο εύκολο στο μέλλον.
Η εμπορία υπήρξε επίσης στο επίκεντρο της ανάπτυξης της επενδυτικής τράπεζας της HSBC.
Η HSBC κατά μέσο όρο σημείωσε ετήσια έσοδα από συναλλαγές ύψους 2,32 δισ. δολ. το 2006 και το 2007.
Πέρυσι, το τμήμα διαπραγμάτευσης έφτασε τα 5,4 δισ. δολάρια και ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη από τις 10 τράπεζες.
Ο κ. Assaf της HSBC πιστεύει ότι "μία από τις καλύτερες προσκλήσεις" που αντιμετώπισε η τράπεζά του ήταν γύρω στο 2014, όταν άλλοι, ειδικά στην Ευρώπη, ήθελαν να εγκαταλείψουν τον τομέα που απαιτούσε πολλά κεφάλαια σύμφωνα με νέους κανονισμούς.
Στη Barclays, ο κ. Throsby πρέπει να αντιμετωπίσει μια εταιρεία που είναι απρόθυμη να αυξήσει την έκθεση της τράπεζας επενδύσεων και μια βάση μετοχών που παραμένει αποφασιστικά εχθρική προς την επιχείρησή του.
Αλλά ο κ. Throsby, βετεράνος της JPMorgan, ο οποίος προσχώρησε πριν από 17 μήνες, υποστηρίζει ότι, παρά τους περιορισμένους πόρους, η Barclays θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.
"Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που είναι θανατηφόρα σοβαρή... για την ύπαρξη μιας σοβαρής διατλαντικής εταιρικής και επενδυτικής τράπεζας", λέει.
"Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά στον κόσμο και επίσης η πιο προσοδοφόρα."
Με τη διευρυμένη παρουσία της στη Wall Street, χάρη στην εξαγορά της Lehman, τα έσοδα των ΗΠΑ αποτελούν το 55% της εταιρικής και επενδυτικής τράπεζας της Barclays.
Στην Ασία, η τράπεζα μείωσε τις πωλήσεις και την εμπορία μετοχών το 2016, σε μία από τις πρώτες μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις της, όταν ο πρώην τραπεζίτης της JPMorgan, Jes Staley έγινε διευθύνων σύμβουλος.
Επίσης, απέσυρε τους επενδυτικούς τραπεζίτες από ορισμένες ασιατικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης