Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η IBG θα κριθεί μεταξύ Blackstone, Fosun, Βαρδινογιάννη…με προσφορές έως 92 εκατ…. και οι τριγωνικές σχέσεις….

Η IBG θα κριθεί μεταξύ Blackstone, Fosun, Βαρδινογιάννη…με προσφορές έως 92 εκατ…. και οι τριγωνικές σχέσεις….
Επειδή η αποτίμηση της τράπεζας γίνεται αποκλειστικά με τα ίδια κεφάλαια ας κρατήσουμε τα 81,45 εκατ ως βασικό κεφάλαιο της IBG.
Η διαδικασία πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG) θα κριθεί μεταξύ 3 σχημάτων της αμερικανικής Blackstone, της κινεζικής Fosun και του Βαρδινογιάννη.
Για τον ρόλο της Axia υπάρχουν διάφορες εκδοχές.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι στην χρήση 2017 η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος εμφάνισε ζημίες 5 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 1,82 εκατ ευρώ στην χρήση 2016.
Τα κεφάλαια της Επενδυτικής Τράπεζας ανέρχονται σε 81,45 εκατ ευρώ με τις σωρευμένες ζημίες 53,17 εκατ ευρώ.
Επειδή η αποτίμηση της τράπεζας γίνεται αποκλειστικά με τα ίδια κεφάλαια ας κρατήσουμε τα 81,45 εκατ ως βασικό κεφάλαιο της IBG.
Η Επενδυτική Τράπεζα έχει συνολικά assets 180 εκατ ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 42%.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση του ενεργητικού αποδίδεται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και στην μερική αύξηση των δανείων.
Η IBG βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και ήδη στις 6 Ιουνίου υποβλήθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές που κινήθηκαν μεταξύ 45 εκατ της Praxia Bank και 92 εκατ η υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά.
Από την διαδικασία αποχώρησαν, ο Φέσσας του ΣΕΒ, η Campo Capital, το επενδυτικό σχήμα με την Storm Harbour και το Duet.
Στην διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών συμμετείχαν η Praxia με 45 εκατ, το επενδυτικό σχήμα με Βαρδινογιάννη – Τανισκίδη με 76 ή 77 εκατ, η Blackstone και Fosun οι οποίες αναφέρεται ότι – μια εκ των δύο – έχουν υποβάλλει προσφορά 92 εκατ ευρώ.
Ρόλο στην διαγωνιστική διαδικασία έχει και η Axia.  
Με ρεαλιστικούς όρους και με βάση την τρέχουσα απόδοση της Επενδυτικής Τράπεζας τα 45 εκατ της Praxia ισοδυναμούν με 0,55 της λογιστικής αξίας δηλαδή πάνω από τις αποτιμήσεις των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών.
Deals 1 φορά την λογιστική αξία ή λίγο ψηλότερα φαντάζουν και είναι υπερβολικά αλλά επειδή η IBG πωλείται με υπαρκτά κεφάλαια και τραπεζική άδεια…οι προσφορές έχουν ακραία ανατιμηθεί.

Το παρασκήνιο, οι τριγωνικές σχέσεις και…ο πλειοδότης

Αν δούμε με προσοχή τους βασικούς διεκδικητές της Επενδυτικής Τράπεζας μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν η Praxia 45 εκατ που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 250-260 εκατ ευρώ.
Η Blackstone το αμερικανικό fund το οποίο ήθελε να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Praxia, δεν επήλθε συμφωνία αποχώρησε από το επενδυτικό σχήμα και διεκδικεί την Επενδυτική Τράπεζα.
Η Axia που είναι σύμβουλος της Praxia και προφανώς συνεργάστηκε με την Blackstone έχει εμπλοκή με την Επενδυτική Τράπεζα.
Ορισμένοι μιλούν για τριγωνικές σχέσεις αλλά η πραγματικότητα είναι ότι φαντάζει ακραίο και πολύ συνωμοσιολογικό να υπάρχουν 3 θεωρητικά ανεξάρτητοι ενδιαφερόμενοι που ουσιαστικά σχετίζονται μεταξύ τους.
Οι πληροφορίες μας είναι ότι δεν σχετίζονται και δεν αποδεχόμαστε τα σενάρια συνωμοσίας.
H Praxia Bank με Carval που διαχειρίζεται πάνω από 100 δισεκ. το Ιταλικό fund Spaxs του Corrado Passera, πρώην CEO της Intesa και πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Monti και η Atlas Capital βρίσκεται στην τελική φάση της αύξησης κεφαλαίου.
Πέραν αυτών η Fosun έδειξε ενδιαφέρον για την Επενδυτική Τράπεζα αλλά μετά την εξέλιξη με το ναυάγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Folli Follie δεν είναι βέβαιο τι πραγματικά θέλει ο κινεζικός όμιλος.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη με τον τραπεζίτη Γιώργο Τανισκίδη δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον με την προσφορά τους να κινείται πέριξ των 76 με 77 εκατ ευρώ.
Από όλα αυτά τα σχήματα το πιο ολοκληρωμένο πακέτο – μεταξύ άλλων και λόγω business plan – έχει παρουσιάσει ο Βαρδινογιάννης – Τανισκίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης