Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συντονίζεται η νομισματική πολιτική της Fed και της ΕΚΤ, τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση

Reuters: Συντονίζεται η νομισματική πολιτική της Fed και της ΕΚΤ, τελειώνει η ποσοτική χαλάρωση
Αν και σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μια σύμπτωση, τα ταυτόχρονα βήματα τους υποδηλώνουν ότι η εποχή του φθηνού χρήματος των κεντρικών τραπεζών βαίνει προς το τέλος της
Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο θα ακολουθήσουν πολιτική σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής ταυτόχρονα, εκτιμά σε δημοσίευμα του το Reuters.
Όπως αναφέρει, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την κίνηση αυτή θέλουν να σηματοδοτήσουν την  εμπιστοσύνη του στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, παρά τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου, μεταβολών των νομισματικών ισοτιμιών και πολιτικών αναταραχών.
Η Fed είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά και πάλι την Τετάρτη (13/6), πλησιάζοντας σε μια ουδέτερη νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ μία ημέρα αργότερα θα στείλει το πρώτο σήμα, πως το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα τερματιστεί εντός του 2018.
Αν και σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μια σύμπτωση, τα ταυτόχρονα βήματα τους υποδηλώνουν ότι η εποχή του φθηνού χρήματος των κεντρικών τραπεζών βαίνει προς το τέλος της, τονίζει το δημοσίευμα.
Επίσης καταδεικνύει, πως οι μεγάλες οικονομίες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να σταθούν μόνες τους, αλλά και πως οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να ανανεώσουν την παρεμβατική πολιτική τους πριν από την επόμενη κάμψη.
Για την ΕΚΤ, τα επόμενα βήματα θα είναι σταδιακά καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να αποφύγουν οποιαδήποτε πιθανή ανατροπή, έχοντας υπόψη τις δύο καταστροφικές αυξήσεις των επιτοκίων τους το 2011, γεγονός που επιδείνωσε την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της εδώ και πέντε χρόνια, η απασχόληση είναι σε υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός επίσης πλησιάζει τον στόχο ενώ οι αγορές ομολόγων έχουν κάνει ό, τι μπορούσαν για να μειώσουν το κόστος δανεισμού, οδηγώντας στο τελευταίο λογικό επόμενο βήμα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι το μέλλον του QE θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Πέμπτης (14/6), αλλά ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θα προαναγγείλει το τέλος του προγράμματος ή θα αναμένει τον Ιούλιο του 2018.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επιλέξει μία πολιτική που θα καθορίζει σταθερά ποσοστά για αρκετά τρίμηνα και για όσο χρονικό διάστημα τα επιτόκια θα είναι σύμφωνα με τον στόχο πληθωρισμού του 2%.
Όμως, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της ανησυχίας για πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, οι κίνδυνοι των μειονεκτημάτων φαίνεται να αυξάνονται, υποδεικνύοντας σε ορισμένους ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσπαθήσει να αποχωρήσει νωρίς για να αποφύγει τη μεταφορά της στην πολιτική.
«Για ό, τι αξίζει, η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να εξετάσει πολιτικά γεγονότα», ανέφερε η UBS.
«Επιπλέον, ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν συμφέρον να μειώσουν την υποστήριξη σε μια λαϊκιστική κυβέρνηση, όπως αυτή της Ιταλίας.
Εξάλλου, το QE συνεπάγεται επίσης την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων».
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ακόμη ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει μια απόφαση τον Ιούνιο επειδή ανησυχεί για μία αναταραχή της αγοράς ομολόγων αργότερα, κάτι που θα δυσχεράνει μία  κίνηση τον Ιούλιο του 2018.
«Η επιτάχυνση της ανακοίνωσης της ημερομηνίας λήξης του προγράμματος λόγω φόβων για μια ακόμα πιο θορυβώδη οικονομική προοπτική αργότερα, που τροφοδοτήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα, δεν θα έκανε τίποτα για να ενισχύσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ», ανέφερε ο οικονομολόγος της Societe Generale Anatoli Annenkov.
«Η ΕΚΤ κινδυνεύει και πάλι να προχωρήσει σε ενέργειες πολύ νωρίτερα και να αντιδράσει υπερβολικά στις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνοδο 15% στις τιμές του αργού του Brent φέτος, η οποία προκάλεσε τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Για την Fed, η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε μια περιοχή από το 1,75% έως το 2% φαίνεται μια εύκολη κίνηση.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ικανοποιεί και τους δύο στόχους της  ο προτιμώμενος ρυθμός πληθωρισμού είναι 2% ενώ η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Το ερώτημα, που τίθεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι εάν οι αναμενόμενες τρεις αυξήσεις επιτοκίων τόσο το 2018 όσο και το 2019, φθάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο ταχύτερα του αναμενομένου . 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης