Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους

Reuters: Με νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους
H Αθήνα επιδιώκει να ολοκληρώσει την τελική αξιολόγηση από τους διεθνείς δανειστές της, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018
Νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, το συνταξιοδοτικό  και τις εργασιακές σχέσεις κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή (8/6/2018), ευελπιστώντας στη λήψη των τελευταίων δόσεων από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.
Όπως σημειώνει, η Αθήνα επιδιώκει να ολοκληρώσει την τελική αξιολόγηση από τους διεθνείς δανειστές της, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018, όπου ελπίζει επίσης να σημειωθεί πρόοδος επί μίας συμφωνίας για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Αν λάβει  το «πράσινο φως» από  τους δανειστές και το Eurogroup, θα λάβει νέα δανειοδοτική βοήθεια ύψους  12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού, το τρίτο  από το 2010, ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ.
 Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια ύψους 46 δισεκατομμυρίων ευρώ και το Eurogroup δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με τα υπόλοιπα κεφάλαια, αφού θα έχει καταβάλει και τα τελευταία 12 δισεκατομμύρια, υπενθυμίζει το Reuters.
Μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις αλλά και μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας σχετικά με τις περιπτώσεις διαφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.
Περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα για την περίοδο μετά τη διάσωση, όπως οι πρόσθετες περικοπές για τις συντάξεις το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020.
Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα, πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση κατέθεσε επίσης στο Κοινοβούλιο το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2019 – 2022, που προβλέπει σε ετήσια βάση υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τον στόχο, ο οποίος έχει τεθεί.
Η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από το 2010 σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. σημειώνει το Reuters.
Τα κεφάλαια αυτά διέσωσαν τη χώρα αλλά αύξησαν ταυτόχρονα  το χρέος της το οποίο ανέρχεται πλέον στο 180% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιζητά μία έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να αιτηθεί προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης ενώ έχει δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της με κεφάλαια που προέρχονται απευθείας από τις αγορές.




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης