Τελευταία Νέα
Οικονομία

Merkel: Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Merkel: Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος
Την αισιοδοξία της για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το ελληνικό χρέος εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G7 αλλά και του Washington Group, όπου δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε η Merkel μιλώντας σε forum στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η ίδια αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν σε συμβιβασμό μεταξύ τους για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι γερμανικές θέσεις για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, τόσο το ΔΝΤ όσο και η πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια του Βερολίνου.
Η Γερμανία επίσης δέχεται μια οπισθοβαρή λύση στο ελληνικό χρέος, απορρίπτει τον αυτόματο μηχανισμό που ζητάει το ΔΝΤ και αντιπροτείνει μέγιστη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, το σκέλος των δανείων του EFSF τα 5 χρόνια.
Η οπισθοβαρής λύση στο χρέος σημαίνει ότι το 20% των παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί αρχές Φθινοπώρου 2018 - ίσως προς τα τέλη Οκτωβρίου - και το 80% των μέτρων σε βάθος ετών και μετά από εγκρίσεις των Eurogroup.
Αυτό όμως που έχει νόημα και η Γερμανία αντιμετωπίζει με προσοχή είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Μάλιστα για να μπορέσει να έχει αυτό τον ρόλο έχει εξεταστεί ο ESM να εξοφλήσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 10 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Γερμανία δίνει τα ελάχιστα:
-Μόνο έως 5 χρόνια επιμήκυνση στα δάνεια του EFSF.
Μια τέτοια πρόταση θα αφήσει αδιάφορές τις αγορές έως απογοητεύσει.
Οι επενδυτές θέλουν από 10 χρόνια και πάνω επιμήκυνση για να θεωρήσουν ότι γίνεται μια αξιόλογη αναδιάρθρωση χρέους.
-Απορρίπτουν τον αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και αντιπροτείνουν ότι τα Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα χορηγούνται τα μέτρα διευκόλυνσης στο ελληνικό χρέος.
-Προτάσεις όπως με τα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου να εξαγοραστεί μέρος των ομολόγων SMP ή ANFA ή να αποπληρωθούν μερικώς τα διακρατικά δάνεια GLF της περιόδου 2026 με 2029…δεν έχουν απορριφθεί αλλά δεν έχουν και εγκριθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης