Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διελκυστίνδα για το χρέος μέχρι το «παρά ένα» του Eurogroup της 21ης Ιουνίου - Συνεχίζεται το «παζάρι» των πιστωτών

Διελκυστίνδα για το χρέος μέχρι το «παρά ένα» του Eurogroup της 21ης Ιουνίου - Συνεχίζεται το «παζάρι» των πιστωτών
Το Βερολίνο επιμένει σε μικρότερες παρατάσεις του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, το πολύ 3-5 έτη
Το «παζάρι» των πιστωτών με το ελληνικό χρέος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κρατήσει μέχρι το «παρά ένα» της συνόδου της 21η Ιουνίου, αφού όσα Washington Groups και να γίνουν, Γερμανία και ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης.
Στην αποτυχία των συζητήσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου 2-3 Ιουνίου στον Καναδά ήρθε να προστεθεί η χθεσινή 7 Ιουνίου που έγινε στο Παρίσι, στην οποία εκτός του Πόουλ Τόμσεν παρευρέθη και ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν.
Ακόμη και στη γαλλική πρωτεύουσα οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με την επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.
Το Βερολίνο επιμένει σε μικρότερες παρατάσεις του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, το πολύ 3-5 έτη, με το ΔΝΤ να ζητά χθες ακόμη 15ετή επιμήκυνση, διαφορετικά το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.
Σημειώνεται ότι η συμβιβαστική λύση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφορά μια παράταση 10 ετών, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο Washington Group έκαναν λόγο για 8 έτη.
Με τόσες διαφορετικές απόψεις τα προγνωστικά για συνολική συμφωνία (χρέος, 4η αξιολόγηση και μεταμνημονιακό πλαίσιο) σε περίπου δύο εβδομάδες δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, αν και οι επικεφαλής στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να έχουν θετική σκέψη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Υπό αυτά τα δεδομένα οι συζητήσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα θα εντατικοποιηθούν, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας ότι «ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος».
Αν και δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης συνάντησης του Washington Group αργά χθες το βράδυ παράλληλα με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group - EWG.
Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στην έκθεση-ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο και περιμένουν οι αγορές.
Η έκθεση (Article 4) θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της ευρωζώνης και αναμένεται με ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους πιστωτές (ESM, ΕΚΤ, Ε.Ε.) που θα πράξουν κάτι ανάλογο.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, αυτό το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο Κεμπέκ του Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του G7, στις 12 Ιουνίου θα είναι στο Βερολίνο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των Οικονομικών Οργανισμών, προσκεκλημένη της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ θα συμμετάσχει και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Από τις χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Ράις το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωσή του ότι «ακόμα κι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με άλλους τρόπους», δίνοντας τροφή στα σενάρια για περιορισμό του ρόλου του ως «τεχνικού συμβούλου» και στη μεταμνημονιακή εποχή.
Σε ό,τι αφορά το EuroWorking Group, που κατ' εξαίρεση συνεδρίασε και αυτό χθες στο Παρίσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που απορρέουν από την 4η αξιολόγηση, τα οποία έχουν ήδη ενσωματωθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Αθήνα μέχρι τη 14η Ιουνίου.
Σήμερα αναμένεται και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM για τη δόση.
Η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης