Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λύση αναζητά η ΕΚ με την ΕΥ για την παροχή στοιχείων από τη Folli – Follie

Λύση αναζητά η ΕΚ με την ΕΥ για την παροχή στοιχείων από τη Folli – Follie
Τα ίδια λάθη έκανε ο Κουτσολιούτσος τα τελευταία πέντε χρόνια
Στο  … κενό  βαδίζει η διοίκηση της Folli – Fiollie όπως και η εταιρεία καθώς πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα όσο δεν δίνονται οι κρίσιμες απαντήσεις προς την επενδυτική κοινότητα.
Οι επερχόμενες εξελίξεις για όσους γνωρίζουν πως λειτουργούν οι  πολυεθνικοί όμιλοι και μετά  την  …εκκωφαντική σιωπή της διοίκησης, πιθανόν οδηγούν την εταιρεία στο χειρότερο σενάριο που είναι η κατάρρευση καθώς εκτιμάται ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί απομακρύνει τους προμηθευτές όπως και τους πελάτες με αποτέλεσμα να πλήττονται οι ταμειακές ροές που είναι το οξυγόνο της εταιρείας.
Στέλεχος μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας θεωρεί βέβαιο ότι η ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young που ανέλαβε τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Folli – Follie για τη χρήση του 2017 είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων τη συμφωνία για παροχή στοιχείων διότι σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε αποδεχθεί το ρόλο του  ελεγκτή.
Το bankingnews επικοινώνησε με την EY η οποία όμως καλύφτηκε πίσω από το απόρρητο της έρευνας χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας του ελέγχου.
Πάντως στην περίπτωση που δεν είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο  εταιρειών είναι βέβαιο ότι η ελεγκτική εταιρεία δεν θα είχε λάβει κανένα επίσημο στοιχείο  από την εταιρεία άρα  δεν θα αποδέχονταν και το ρόλο του ελεγκτή.
Σιγή ιχθύος τηρείται και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία μεταξύ άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα στην εργασία του  αλλά είναι πιθανό να επαναληφθούν οι  κινητοποιήσεις από την ερχόμενη  εβδομάδα.  
Η διοίκηση της Ε.Κ.έχει πληροφορηθεί ότι η διοίκηση της  Folli –Follie δεν τροφοδοτεί με αρκετά στοιχεία την ΕΥ και αναζητεί  μια νέα λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπάρχει λύση ισχυρίζονται πηγές  της Ε.Κ. αλλά να σημειωθεί ότι κανένας δεν επιβεβαιώνει την ένταση του προβλήματος αναφορικά με τη ροή των στοιχείων που δίνει η διοίκηση της Folli- Follie.
Η εποπτεύουσα Αρχή αλλά και η ΕΥ δεν φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν απεριόριστο χρόνο σ τη συλλογή των στοιχείων που θα επαληθεύουν ή θα διαψεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα  στην υπόθεση λύνει τα χέρια της διοίκησης της Ε.Κ. η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής αναφορικά με τους χρόνους αντίδρασης στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση της Folli – Follie.

Η αγορά διαμορφώνει τις επερχόμενες εξελίξεις

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε βάθος χρόνου θα αποδώσει ευθύνες  στους υπεύθυνους και στο νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας που στην περίπτωση αυτή είναι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Στέλεχος της αγοράς θεωρεί θέμα χρόνου η εταιρεία να οδηγηθεί αρκετά σκαλοπάτια πιο κάτω όσο η διοίκηση δεν κάνει όσα είναι απαραίτητα να σώσει τα δικό της δημιούργημα.
Οι ταμειακές ροές θα μειώνονται το επόμενο διάστημα αφού οι προμηθευτές θα βάλουν τις δικές τους οικονομικές αξιώσεις έναντι της διοίκησης για να συνεχισθεί η απρόσκοπτη συνεργασία τους.
Οι πωλήσεις χονδρικής και λιανικής  προϊόντων από άλλες  επώνυμες αλυσίδες διαμορφώνονται σε 182 εκατ ευρώ  και αντιπροσωπεύουν το 12,9%  των συνολικών πωλήσεων.
Όμως τα θέματα αξιοπιστίας που ενέσκηψαν πρόσφατα θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση της εταιρείας στο μέλλον.   
Η επενδυτική κοινότητα προσδοκά από τους μεγαλομετόχους την ανάληψη  πρωτοβουλιών έως  και τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης ενώ η τακτική γενική  συνέλευση  της εταιρείας με βάση τον αρχικό σχεδιασμό την προέβλεπε  για τις 29 Ιουνίου.
Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς τα γεγονότα  έχουν ανατρέψει  τον αρχικό προγραμματισμό.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Folli- Follie επανειλημμένα δέχονταν  κριτικές  από τους αναλυτές  για τον ορκωτό λογιστή που παρακολουθούσε τις εταιρείες σε  Ασία και Κίνα.
Το κόστος τοποθέτησης ενός επώνυμου ορκωτού λογιστή ανέρχονταν σε μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά  η διοίκηση δεν επέλεξε μια εταιρεία κύρους για  τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων λόγω  κόστους.
Το γεγονός που προβλημάτιζε  τους  διαχειριστές κεφαλαίων  ήταν ότι αυξάνονταν τα κέρδη της εταιρείας χωρίς να αυξάνεται το ταμείο.
Επίσης στον  ισολογισμό υπήρχαν εγγραφές με περιεχόμενο ζημιών από  χώρες  με συναλλαγματικό  κίνδυνο  όπως ήταν η  Κίνα όταν το γουάν ήταν σε ανοδική τροχιά έναντι του δολαρίου.
Οι  έως τώρα κινήσεις της διοίκησης προεξοφλούν  ότι η Folli – Follie   για  να επιβιώσει απαιτούνται  ριζικές  αλλαγές  έως και νέα  διοίκηση.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr       
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης