Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Διαρκής η πρόοδος στη μείωση των NPLs στις κυπριακές τράπεζες, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο

DBRS: Διαρκής η πρόοδος στη μείωση των NPLs στις κυπριακές τράπεζες, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια στρατηγική τριών πυλώνων για την ενίσχυση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
Για διαρκή πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις κυπριακές τράπεζες, τα οποία ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια στρατηγική τριών πυλώνων για την ενίσχυση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις κυπριακές τράπεζες, σημειώνει η DBRS.
Το ύψος των NPLs στις κυπριακές τράπεζες έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια (πίνακας 1).
Από το υψηλό του Φεβρουαρίου 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, τα NPLs υποχώρησαν 28%.
Μόνο το 2017, το συνολικό απόθεμα των NPLs υποχώρησε 14%.








Ο πρώτος πυλώνας της στρατηγικής που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση, έχει στόχο την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου που υιοθετήθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών διαφόρων νόμων και για την καλλιέργεια της ανάπτυξης μιας δευτερογενούς αγοράς για τα NPLs.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση των NPLs που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια και τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου, στην οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει πλειοψηφικό ποσοστό.
Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως αν εφαρμοστεί πλήρως η στρατηγική αυτή, τότε το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 40%.
Σύμφωνα με την DBRS, παρά το γεγονός ότι τα NPLs παραμένουν πολύ υψηλά, αποτελώντας τον βασικό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα, θα εξακολουθήσουν να μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης