Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT για Γεωργίου: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κυνηγάει τον άνθρωπο που αρνήθηκε να παραποιήσει στοιχεία

FT για Γεωργίου: Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κυνηγάει τον άνθρωπο που αρνήθηκε να παραποιήσει στοιχεία
To άρθρο των Financial Times σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, υπογράφουν δέκα πρώην ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ
Ακόμα ένα δημοσίευμα κατά της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, «φιλοξενούν» οι Financial Times.
Αυτή τη φορά το άρθρο φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει κυνηγάει τον άνθρωπο που αρνήθηκε να πλαστογραφήσει τα στοιχεία» ενώ υπογράφεται από δέκα πρώην ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ: Ulrich Baumgartner, Eduard Brau, Warren Coats, K. Burke Dillon, John Hicklin, John Karlik, Linda M. Koenig, Emmanuel van der Mensbgrugghe, Jon Shields και Onno Wijnholds.
«Καθώς η Ελλάδα είναι στην ατζέντα της επικείμενης συνεδρίαση του G7, η χώρα θα πρέπει να κάνει βήματα για την ομαλοποίηση των σχέσεων της με τους δανειστές και τις αγορές.
Η μη διευθέτηση μιας εσωτερικής διαμάχης σχετικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών στις οποίες η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, μέχρι πριν αρκετά χρόνια, τα υπερβολικά ελλείμματα και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος κρύβονταν από τα ελλιπή στατιστικά στοιχεία και τη σκόπιμα εσφαλμένους υπολογισμούς.
«Αυτό συνέβαλε στον εφησυχασμό των πιστωτών και στις καθυστερημένες διορθωτικές ενέργειες.
Όταν τέτοιες ενέργειες έγιναν τελικά αναπόφευκτες, η απαιτούμενη προσαρμογή ήταν δρακόντεια, ακόμη και με σημαντική διεθνή υποστήριξη.
Έχοντας έρθει αντιμέτωπη με όλες τις πλευρές, η κυβέρνηση στράφηκε στον Ανδρέα Γεωργίου, μια αξιοσέβαστη αυθεντία σε αυτόν τον τομέα για να ηγηθεί της στατιστικής αρχής το 2010.
Ο κ. Γεωργίου συμφώνησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού πρώτα παραιτήθηκε από τη θέση του στο ΔΝΤ, θυσιάζοντας τόσο τον εαυτό του όσο και την οικογένεια του» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο κ. Γεωργίου και τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ «καθάρισαν» τα στοιχεία και τα διορθωμένα στοιχεία ελέγχθηκαν από την Eurostat και έγιναν αποδεκτά από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως βάση για τα προγράμματα διάσωσης.
«Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο κ. Γεωργίου θα έπρεπε να είχε επαινεθεί και να είχε τιμηθεί» σχολιάζουν οι πρώην αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Αλλά συνέβη το αντίθετο, που είναι βολικό για εκείνους τους πολιτικούς που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις προηγούμενες καταστροφές.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως κατά τραγική ειρωνεία, ο κ. Γεωργίου είναι μεταξύ εκείνων που κατηγορούνται ότι έβλαψαν την Ελλάδα αλλά και για παράβαση καθήκοντος αρνούμενος να παραποιήσει τα στοιχεία.
Για επτά χρόνια διώκεται συνέχεια με συνεχόμενες αγωγές.
«Καθώς η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές και πετύχει περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, η κυβέρνηση της θα πρέπει να δεχθεί τα νέα στοιχεία, να προστατέψει την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής και να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του κ. Γεωργίου» καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης