Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Κίνα σχεδιάζει την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού για να βάλει τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου

Η Κίνα σχεδιάζει την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού για να βάλει τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου
Η Κίνα σχεδιάζει την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού για να βάλει τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου
Υπάρχει μια ήρεμη επανάσταση που λαμβάνει χώρα στο νομισματικό κενό που αναπτύσσεται στο πίσω μέρος της διάβρωσης της ηγεμονίας του δολαρίου.
Είναι ίσως πολύ νωρίς για να απωλέσει την κυριαρχία του το αμερικανικό νόμισμα, ωστόσο υπάρχει σίγουρα μια απομάκρυνση από το δολάριο στην Ασία.
Και κάθε φορά που οι ΗΠΑ ασκούν έλεγχο στο παγκόσμιο εμππόριο, ως όπλο ενάντια στα καθεστώτα που είναι αρεστά στην Ουάσιγκτον, τα έθνη που είναι ουδέτεροι παρατηρητές σκέφτονται πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους "για κάθε περίπτωση".
Δείτε τι κάνει η Ευρώπη για το θέμα του Ιράν.
Και η Τουρκία.
Αυτά είναι ρήγματα στο ΝΑΤΟ.
Χώρες στην Αφρική και αλλού, λαμβάνουν χρήματα από την Κίνα και για να ευχαριστήσουν το Πεκίνο, η Γκάμπια, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Παναμάς και η Δομινικανή Δημοκρατία, όλες έχουν πρόσφατα σταματήσει τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν.
Έχουμε δει τη Ρωσία να δημιουργεί μια εναλλακτική λύση για το σύστημα SWIFT, ώστε να είναι απαλλαγμένη από αμερικανική νομισματική παρέμβαση στο εμπόριο.
Έχουμε δει την Κίνα να λάβει σημαντικά μέτρα για να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δολάριο από το εμπόριό της και να ενισχύσει το ρόλο του δικού της νομίσματος του γουάν.
Και τώρα έχουμε ένα σχίσμα για το Ιράν ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη.
Σήμερα οι ΗΠΑ προφανώς ενδιαφέρονται λιγότερο για τη σχέση τους με τους ευρωπαίους συμμάχους τους σε σχέση με την αντιπάθεια τους για το Ιράν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αδήλωτος πόλεμος της Αμερικής κατά του Ιράν έχει σκοπό να υπονομεύσει την οικονομία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανάσταση.
Για τον συνηθισμένο ιρανό, ο χρυσός ήταν πάντα το τελικό χρήμα.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ απλώς ενισχύουν αυτό το μήνυμα.
Και σε εθνικό επίπεδο, το Ιράν οδηγείται από αμερικανικές ενέργειες για να δεχτεί οτιδήποτε πλην των δολαρίων σε πληρωμή για τις εξαγωγές πετρελαίου.
Θα ήθελε το ευρώ, και δεδομένου ότι η ΕΕ εξακολουθεί να προσπαθεί να πουλήσει τα κεφαλαιουχικά της αγαθά, αυτό είναι λογικό.
Αλλά καμία εμπορική τράπεζα δεν τολμά να διευκολύνει την πληρωμή σε οποιοδήποτε νόμισμα υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.
Αυτό αφήνει μόνο τρεις δυνατότητες πέρα από την επιρροή των ΗΠΑ, το κινεζικό γουάν, ρωσικά ρούβλια και χρυσό, όλα ανεξάρτητα από το τραπεζικό σύστημα της Δύσης.
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το νέο προθεσμιακό συμβόλαιο πετρελαίου σε γουάν στη Σαγκάη, ίσως με λίγη βοήθεια από τις κρατικές τράπεζες της Κίνας, έχει ξεκινήσει.
Μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε την επιθυμία να "κλειδώσουν" οι τιμές του πετρελαίου για μελλοντική παράδοση, στην περίπτωση αυτή είναι σε αντάλλαγμα για το γιουάν που εκδίδεται από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Ωστόσο, στο μέλλον, το Ιράν θα είναι σε θέση να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος του γιουάν του σε άλλες πρώτες ύλες, χρησιμοποιώντας μια σειρά συμβάσεων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ως γέφυρα γι 'αυτούς από το πετρέλαιο.
Ουσιαστικά, οι αμερικανικές κυρώσεις υποχρεώνουν το Ιράν να υιοθετήσει το γουάν για το εξωτερικό του εμπόριο.
Επιπλέον, η Κίνα βρίσκεται εκεί για να πάρει τα κομμάτια που εγκαταλείπει η Δύση λόγω αμερικανικών κυρώσεων, οδηγώντας το Ιράν σε αυξανόμενη εξάρτηση από την ίδια.
Ο νέος δρόμος του μεταξιού, ο κινεζικός σιδηρόδρομος 200 χλμ. μεταξύ της Τεχεράνης και της ανατολικής πόλης Μασάντ, καθώς και άλλα κινεζικά σιδηροδρομικά έργα ανοίγουν το Ιράν σε καθαρά Ευρασιατικό πλαίσιο, περιθωριοποιώντας την αμερικανική δύναμη.
Το πρόβλημα του Ιράν με αυτό, εάν υπάρχει, είναι ότι οι διεθνείς αγορές γιουάν δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη αρκετά ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τα μέσα αντιστάθμισης κινδύνου.
Ωστόσο, η απαίτηση του Ιράν για εξελιγμένα οικονομικά εργαλεία, καθώς και άλλα έθνη της Ασίας που γυρίζουν την πλάτη τους στις ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.
Έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού τιμολογημένα σε γουαν.
Στην περίπτωση του χρυσού, όπου η φυσική παράδοση που μετράται σε τόνους είναι σφιχτή, οι Κινέζοι εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την παραδοτέα ρευστότητα.
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, το London Metal Exchange , το οποίο ανήκει στο Hong Kong Exchange and Clearing (HKEX), παραδέχτηκε ότι σκέφτεται να εισαγάγει επίσης Προθεσμιακά Συμβόλαια για βασικά μέταλλα τιμολογημένα σε γουάν. Μπορούμε να υποθέσουμε με σιγουριά ότι, ενώ το HKEX είναι μια ανεξάρτητη εμπορική οντότητα, οι στρατηγικοί του στόχοι ευθυγραμμίζονται και ενθαρρύνονται από την κινεζική κυβέρνηση.
Όχι μόνο οι Κινέζοι κυριαρχούν στις αγορές χρυσού στην Ασία, αλλά πέρυσι η HKEX εισήγαγε με επιτυχία τις ρυθμιζόμενες συμβάσεις πολύτιμων μετάλλων στο Λονδίνο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το HKEX θα είναι μια σημαντική πλατφόρμα για την επέκταση των διεθνών αγορών για το κινεζικό νόμισμα.
Και κάποια στιγμή στο μέλλον, ένα κράτος όπως το Ιράν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όχι μόνο συμβάσεις γουάν για να πουλήσει εμπορεύματα και να αγοράσει άλλα αγαθά, αλλά και για να τα χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι για να κινητοποιήσει τον κρατικό χρυσό για πληρωμές.
Το θέμα μας τώρα κινείται προς ο χρυσός που χρησιμοποιείται ενεργά ως χρήμα αντί για τα νομίσματα fiat.
Σε κάποιο βαθμό, ο χρυσός χρησιμοποιείται ήδη ως χρήμα από τις κυβερνήσεις, γι 'αυτό και εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στα νομισματικά αποθέματα.
Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι η ανάπτυξη των διεθνών αγορών προιόντων τιμολογημένων σε γουάν είναι μια πλατφόρμα που συνδέει τη χρήση του χρυσού προς το εμπόριο διακανονισμού.
Αυτή η ιδέα σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε τόσο την κινεζική όσο και τη ρωσική πολιτική για το χρυσό υπό νέο πρίσμα.  Κίνα και Ρωσία βλέπουν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του δολαρίου.
Ο κινεζικός και ο ρωσικός χρυσός είναι εκεί για να χρησιμοποιηθεί σαν ένα δαμόκλειο σπαθί που κρατιέται πάνω από το δολάριο.
Δεν σχεδιάζει μια χώρα προσεκτικά να γίνει κυρίαρχη παγκόσμια εξουσία, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού το δολάριο, χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό των νομισματικών υποθέσεων.
Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Κίνα σχεδιάζει έναν κόσμο μετά το δολάριο.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια σαφή πορεία για τη συσσώρευση επαρκούς φυσικού χρυσού για τους μελλοντικούς της σκοπούς.
Και ως το μεγαλύτερο έθνος εξόρυξης χρυσού εδώ και πολλά χρόνια, με κρατικά μονοπώλια δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την πολιτική της έναντι της συσσώρευσης χρυσού.
H Κίνα διαθέτει (Νοέμβριος του 2017) 1.842,6 μετρικούς τόνους χρυσού και η Ρωσία 1.828,6 μετρικούς τόνους χρυσού.
Η προτεινόμενη ρύθμιση που ακολουθεί βασίζεται στην έκδοση κρατικών ομολόγων με κουπόνι πληρωτέο είτε σε χρυσό είτε σε νόμισμα κατά την επιλογή του κατόχου (χρυσό ομόλογο).
Επιπλέον, ένα θέμα αυτού του είδους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ταυτόχρονα.
Με την έκδοση του χρυσού ομολόγου με έκπτωση, οι πρώτοι αγοραστές αποκτούν ενισχυμένη απόδοση.
Η αγοραία τιμή του ομολόγου θα συνδεθεί με την απόδοση του φυσικού χρυσού μόλις καθοριστεί ο συντελεστής μετατροπής, με πρόσθετο περιθώριο για τον κίνδυνο του εκδότη.
Ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο θα πρέπει να δημιουργηθεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ομολόγου ότι θα αγοράσει φυσικό χρυσό για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση για κουπόνια που καταβάλλονται σε χρυσό.
Μέρος του χρυσού μπορεί να διατεθεί αρχικά για το σκοπό αυτό, αλλά πρέπει να αγοραστεί πρόσθετος χρυσός για να δημιουργηθεί επαρκής κάλυψη για να προστεθεί στο καθεστώς με την εκκαθάριση των υφιστάμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων όπου δεν έχουν επιστραφεί από χρυσό.
Από εδώ και πέρα, θα υποθέσουμε ότι αυτό το σχέδιο για να εισαγάγει ένα υγιές, χρυσό-ανταλλάξιμο νόμισμα έχει προσληφθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να βελτιωθούν από τη ρύθμιση, στο βαθμό που το κόστος δανεισμού μειώνεται.
Για παράδειγμα, το 30ετές ομολογο της Κίνας έχει απόδοση σήμερα σε 4,1%.
Ένα χρυσό μη δεσμευμένο κινεζικό ομολογιακό δάνειο, ακόμη και αν επιτρεπόταν ο κίνδυνος εκδότη, πιθανότατα δεν θα αποφέρει πάνω από το 3% στην αρχή, το οποίο είναι ελαφρώς μικρότερο από την τρέχουσα απόδοση.
Εάν εκδοθεί με, ένα κουπόνι 2,25%, θα τιμολογείται στο 75 προσδίδοντας προσέλκυση κεφαλαιουχικού κέρδους σε ιδιώτες, καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου για τα κινεζικά κρατικά ομόλογα θα μειώνεται.
Αυτό θα δώσει επίσης στήριξη στο νόμισμα των ξένων χρηματιστηρίων.
Το χρυσό ομόλογο πρέπει να εισαχθεί στη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, τη Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι, το Λονδίνο και τη Μόσχα, έτσι ώστε τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλοι συντηρητικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό.
Η Νέα Υόρκη δεν βρίσκεται στον κατάλογο, επειδή είναι η πολιτική της Κίνας να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα από τις νομισματικές της υποθέσεις και τις συγκρούσεις που θα προκύψουν αναγκαστικά με την αμερικανική κυβέρνηση.
Τελικά, για τους πόρους που εδρεύουν εκτός της Αμερικής, το χρυσό ομόλογο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποκατάστατο χρυσού για επενδυτικούς σκοπούς, ενσωματώνοντας τον χρυσό σε κινεζικές κινήσεις νομισματικής και επενδυτικής μεταρρύθμισης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ληφθούν τα μέτρα αυτά, η μετατρεψιμότητα του χρυσού θα προωθήσει γρήγορα το γουάν σε αλλοδαπούς επενδυτές στην Ασία, ως αποθεματικό νόμισμα έναντι των συναλλαγών.
Με το πέρασμα του χρόνου, όλα τα ξένα νομίσματα που κρατούνται στα νομισματικά αποθέματα της Κίνας χωρίς χρυσό θα πρέπει να διατεθούν για χρυσό ή γιουάν, καθώς δεν συνάδουν με τη νέα νομισματική πολιτική.
Όπως προαναφέρθηκε, η αγορά χρυσού από την Κίνα με τη χρήση δολαρίων θα ξεκινήσει αμέσως και θα συνεχιστεί μέχρις ότου η τιμή του χρυσού αυξηθεί στο σημείο όπου τελικά διαμορφώνεται η συναλλαγματική ισοτιμία χρυσού.
Επιπλέον, χωρίς την τελική εξόφληση του χρυσού ομολόγου, δεν θα χρειάζεται καμία πρόβλεψη αποπληρωμής.
Αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των ναπολεόντειων πολέμων με την έκδοση ομολόγων με απόδοση 3%, έτσι ώστε οι επενδυτές που παρείχαν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του πολέμου να κερδίσουν όχι μόνο μια ενισχυμένη απόδοση.
Οι περιουσίες που δημιουργήθηκαν κατά την επιστροφή στην ειρήνη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα.
Με αυτή την έννοια, υπάρχουν καλά παραλληλίσματα μεταξύ της χρηματοδότησης του πολέμου στη Βρετανία πριν από διακόσια χρόνια και της τρέχουσας θέσης της Κίνας.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι δημόσιες δαπάνες υπερέβησαν αντίστοιχα τα φορολογικά έσοδα.
Η Βρετανία είχε εγκαταλείψει προσωρινά το πρότυπό της χρυσού στη δεκαετία του 1790, προτού την αποκαταστήσει λίγα χρόνια μετά το Waterloo.
Στην περίπτωση της Κίνας, οι υπερβάσεις των δημόσιων δαπανών οφείλονται σε προγραμματισμένες δαπάνες για τις υποδομές, οι οποίες πιθανόν θα συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια και θα ξεπεράσουν τα σύνορά της.
 Ωστόσο, οι Κινέζοι προκάλεσαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε όλη την Ασία όλο και περισσότερο καλύπτονται από τη χρηματοδότηση σχεδίων μέσω της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών, απελευθερώνοντας την κινεζική κυβέρνηση από μεγάλο μέρος της χρηματοοικονομικής επιβάρυνσης.
Οι Βρετανοί βγήκαν από τους ναπολεόντειους πολέμους με εκτιμώμενο χρέος προς το ΑΕΠ περίπου 260%.
Σε μετρητά, ήταν σημαντικά μικρότερη, διότι το χρέος είναι το σύνολο του ονομαστικού χρέους.
Αυτή ήταν η ομορφιά των ανυπολόγιστων Consols, γιατί ποτέ δεν χρειάζεται να τους επιστραφούν, πράγμα που σημαίνει ότι το ακριβές χρέος προς το ΑΕΠ ήταν 180%.
Ως ιστορική υποσημείωση, είναι ενδιαφέρον ότι αποπληρώθηκαν μόλις πρόσφατα.
Το δημόσιο χρέος της Κίνας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε λιγότερο από το 50% του ΑΕΠ, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται.
Μόλις η τρέχουσα επέκταση των δαπανών για υποδομές μειωθεί, η κινεζική κυβέρνηση θα επιστρέψει εύκολα σε πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καταβάλλοντας το χρέος της πιο γρήγορα από ό, τι οι Βρετανοί το 1800.
Τα έσοδα από το νέο ομόλογο χρυσού θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, την αγορά υφισταμένων ομολόγων στην αγορά ακύρωσης και τη δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων του χρυσού.
Η σχέση τιμής μεταξύ κουπονιών που καταβάλλονται σε χρυσό και γουάν θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία και θα είναι το επιτόκιο για το πρότυπο ανταλλαγής χρυσού μόλις καθοριστεί.
Δεν μπορεί να οριστεί εξαρχής, επειδή είναι σαφές ότι για να αποκατασταθεί ο χρυσός στο νομισματικό σύστημα της Κίνας και κατά συνέπεια η πιθανότητα να είναι αλλού, θα χρειαστεί πολύ υψηλότερη τιμή χρυσού από ό, τι σήμερα.

Συνοψίζοντας:
 
Η Κίνα συγκεντρώνει συνεχώς χρυσό.
Η επιτυχία της Κίνας καθοδηγείται από μια πολιτική απαίτηση για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για όλους σε 42 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια άγραφο σύμβαση μεταξύ του κράτους και του λαού του αντί της δημοκρατίας.
Ένα χρυσό πρότυπο και ένα όχημα εξοικονόμησης που δίνει στους απλούς ανθρώπους απόδοση σε χρυσό θα αυξήσει τον προσωπικό πλούτο και θα εγγυηθεί τη συνοχή και την οικονομική ισχύ του κινεζικού έθνους, σε μια εποχή που τα οικονομικά της Αμερικής βασίζονται όλο και περισσότερο στην καταστροφή του ιδιωτικού πλούτου μέσω του πληθωρισμού.
Η εισαγωγή υγιούς χρήματος μέσω ενός συστήματος ανταλλαγής χρυσού θα διασφαλίσει ότι η οικονομική κυριαρχία της Κίνας θα αναπτυχθεί και θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και για τη Βρετανία τον 19ο αιώνα.
Η Ρωσία κινείται επίσης προς την κατεύθυνση ενός χρυσού προτύπου, το οποίο έδωσε τη συνεργασία της με την Κίνα, επικεφαλής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, πιθανότατα θα βασιστεί στο κινεζικό μοντέλο. Οι διαφορές είναι θετικές και αρνητικές. Το θετικό είναι ότι τα οικονομικά της ρωσικής κυβέρνησης είναι σε άριστη κατάσταση, το αρνητικό είναι ότι η Ρωσία έχει μόλις αρχίσει σχετικά πρόσφατα να συσσωρεύει σημαντικά αποθέματα χρυσού. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να θέλει να συγκεντρώσει περισσότερο χρυσό προτού προχωρήσει σε ένα πρότυπο ανταλλαγής χρυσού και συνεπώς μπορεί να ενθαρρύνει την Κίνα να καθυστερήσει τα σχέδιά της μέχρι να είναι έτοιμη.
Οι χώρες των οποίων τα νομίσματα αποσταθεροποιήθηκαν πρόσφατα από το ράλι του δολαρίου θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων που συνειδητοποιούν ότι η δέσμευση με ένα κινεζικό νομισματικό καθεστώς βασισμένο στο χρυσό είναι μια καλύτερη επιλογή.
Σε διάστημα μόλις ενός ή δύο ετών, θεωρητικά, πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ένα νόμισμα ανταλλάξιμο με χρυσό ή τουλάχιστον συνδεδεμένο με αυτό.
Εάν ολόκληρο το σχέδιο αναζωογόνησης της Ασίας μέσω της οικονομικής δύναμης είναι να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα στο μέλλον, θα είναι προϋπόθεση ότι ο χρυσός είναι κεντρικό στοιχείο της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης