Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Γκρίνια για το θεαθήναι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όμως θα μείνουν… σταθεροί στο «ναι, σε όλα»

«Γκρίνια για το θεαθήναι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όμως θα μείνουν… σταθεροί στο «ναι, σε όλα»
Τι είπαν ο Τσακαλώτος και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη στην  «ψυχολογική θεραπεία» που έκαναν στους βουλευτές
Καταιγισμό ερωτήσεων από κυβερνητικούς βουλευτές δέχτηκε την Τρίτη (5/6) το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΕΚΕΠΕ)  του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι σε μία τέτοιου είδους ενημέρωση θα έπρεπε να ήταν παρών και ο πρωθυπουργός, αρκετοί από τους 36 βουλευτές που είχαν καταθέσει επιστολή ζητώντας τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επέμειναν ότι πρέπει να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα, θα συζητηθεί την Τετάρτη σε συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Επί τρεις ώρες, όσο διήρκεσε η ΕΚΕΠΕ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούσαν απαντήσεις, κυρίως, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Χουλιαράκη, τη Θεανώ Φωτίου οι οποίοι ανέλαβαν και αυτή τη φορά την «ψυχολογική θεραπεία» των βουλευτών. Αν και ήταν αναμενόμενο, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δέχτηκε βομβαρδισμό ερωτήσεων, μάλλον, ψυχρολουσία εισέπραξαν.
Ιδιαίτερα όταν έγινε λόγος για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ αλλά και για το θέμα που ταλανίζει όσο κανένα άλλο, την περικοπή των συντάξεων. Στο ερώτημα που τέθηκε για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, έκλεισε με αφοπλιστικό τρόπο το θέμα: «ήμουν περιεκτικός και συνοπτικός, δεν είναι της ώρας αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε, όπως μεταφέρουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ήταν θετική έκβαση μια επιμήκυνση για 10 χρόνια. Αυτό είναι που προτείνουν οι υπόλοιποι θεσμοί, πλην της Γερμανίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ακόμη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε πως ο διάλογος της Γερμανίας με το ΔΝΤ διεξάγεται μετά σοβαρών εμποδίων με την Ιταλία αλλά και την Ισπανία να εμφιλοχωρούν ως απρόβλεπτοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Ελλάδα.
Πάντως η Γερμανία, όπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, εμμένει σταθερά στη θέση της και δεν δίνει περισσότερο από μια πενταετία. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο διεξάγονται και οι κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία και τουλάχιστον, γερμανικές πηγές, διαμηνύουν ότι όλα αναμένεται να εξεταστούν και να κριθούν από τις εν λόγω κάλπες.
Την αγωνία των βουλευτών κλήθηκε να ελαφρύνει, στη συνέχεια της συνεδρίασης της ΕΚΕΠΕ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, προαναγγέλλοντας φοροελαφρύνσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 100% του υπερπλεονάσματος για το 2019, όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, θα διοχετευτεί αποκλειστικά σε φοροελαφρύνσεις ενώ την επόμενη χρονιά, το υπερπλεόνασμα θα μοιραστεί κατά 75% σε φοροελαφρύνσεις και 25% θα δοθεί για κοινωνικές παροχές. Τέλος, το 2021 ο καταμερισμός θα γίνει ισόποσα, δηλαδή το 50% του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου θα διατεθεί σε φοροελαφρύνσεις και αντίστοιχο ποσοστό θα λάβουν οι κοινωνικές παροχές.
Οι απαντήσεις μάλλον δεν ικανοποίησαν τους βουλευτές όπως έλεγαν μετά το τέλος  της συνεδρίασης, πλην όμως, η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα προαπαιτούμενα και το μεσοπρόθεσμο θα περάσουν από το κοινοβούλιο χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Θα επικρατήσει η γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος,  «λίγη γκρίνια για το θεαθήναι και στο τέλος, ναι σε όλα».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης