Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα των ΗΠΑ.... μέσω ΔΝΤ που αφορά και την Ελλάδα – Η βιωσιμότητα των χρεών προτεραιότητα του Ταμείου

tags :
Μήνυμα των ΗΠΑ.... μέσω ΔΝΤ που αφορά και την Ελλάδα – Η βιωσιμότητα των χρεών προτεραιότητα του Ταμείου
«Η βιωσιμότητα του χρέους ιδιαίτερα για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα είναι το βασικό ζητούμενο των προγραμμάτων του ΔΝΤ, τόνισε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο
Μία ακόμη ένδειξη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν προτίθεται να υποχωρήσει έναντι των γερμανικών απαιτήσεων για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αποτελούν δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ταμείο.
Μπορεί ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Mark Rosen να μην ανέφερε στις δηλώσεις του την Ελλάδα, αλλά ο τρόπος περιγραφής του κανόνα που στηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι σαφές ότι περιλαμβάνει και τη χώρα μας.
Ο κ. Rosen τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα κάνω τα πάντα ώστε οι συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργούντα τα προγράμματα του ΔΝΤ να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματική την διαφάνεια αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους, ιδιαίτερα για τις χώρες που έχουν χαμηλά εισοδήματα».
Όπως είναι γνωστό, αναφορικά με την Ελλάδα, το ταμείο εδώ και αρκετούς μήνες τονίζει ότι προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα - κάτι το οποιο, βέβαια, αυτή τη στιγμή μοιάζει άνευ ουσίας με δεδομένο ότι τυπικά το μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 - θα πρέπει να υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι προτάσεις, όμως, τόσο του ΔΝΤ όσο και των ESM, Κομισιόν και Γαλλίας «σκοντάφτουν» στην αδιαλλαξία του Βερολίνου, για το οποίο η μόνη παραχώρηση που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει παράταση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά 5 χρόνια.
Το ΔΝΤ ζητά 15 χρόνια και μάλλον το χάσμα που έχει από την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης πολύ δύσκολα θα καλυφθεί.

Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους

Το ΔΝΤ για να μπορέσει να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος θα πρέπει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι επαρκεί.
Επειδή όμως σχεδόν όλοι έχουν κατανοήσει ότι η Γερμανία θα προσφέρει το ελάχιστο στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους τα μέτρα με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές του ΔΝΤ δεν θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Όμως υπάρχει μια φόρμουλα ώστε να είναι πιο ήπιο το συμπέρασμα του ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Η φόρμουλα σχετίζεται με ποια ιδιότητα θα συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους….
Εάν το ΔΝΤ είναι σε ένα πρόγραμμα, συμμετέχει με κεφάλαια τότε υποχρεώνεται από το καταστατικό του η έκθεση βιωσιμότητας να υποβληθεί σε δύο σενάριο βασικό και δυσμενές.
Προφανώς στο δυσμενές σενάριο το ελληνικό χρέος θα βγει ως μη βιώσιμο.
Εάν το ΔΝΤ δεν είναι σε πρόγραμμα, όπως είναι την τρέχουσα περίοδο στην περίπτωση της Ελλάδος θα πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η Quota δηλαδή η ποσόστωση της Ελλάδος.
Οι ποσοστώσεις θα αναθεωρηθούν στην εαρινή συνάντηση του 2019.
Ο συντελεστής που προκύπτει η ποσόστωση για κάθε χώρα από το ΔΝΤ προκύπτει ως εξής  (0,50 Χ GDP + 0,30 * Openness + 0,15 * Variability + 0,05 * Reserves)
Ο τρέχον συντελεστής είναι 2,42 δισεκ. SDRs ή 0,51% στο σύνολο ή 3 δισεκ. ευρώ.
Με συντελεστή 3 φορές το όριο των 9 δισεκ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα δεν θεωρείται για το ΔΝΤ ως επίπεδο υπερδανεισμού και επικίνδυνης δανειακής έκθεσης.
Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από τα 31 δισεκ. ευρώ το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ στην τρέχουσα περίοδο έχει μειώσει τον δανεισμό του προς την Ελλάδα στα 10 δισεκ. και η μείωση αποδίδεται στις τακτικές αποπληρωμές.
Για να μην θεωρηθεί υπερεκτεθιμένο το ΔΝΤ στο ελληνικό κίνδυνο θα μπορούσε ο ESM από το τρίτο μνημόνιο να αποπληρώσει από τα 10 δισεκ. τα 5 ή 6 δισεκ. και να απομείνουν 4 δισεκ. ευρώ.
Το ΔΝΤ σε αυτή την περίπτωση χωρίς να συμμετέχει στο πρόγραμμα και έχοντας μειώσει τον δανειακό κίνδυνο…θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας με βασικό σενάριο.
Στο βασικό σενάριο θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος έως το 2033 ή 2035 ανάλογα εάν είναι 3 ή 5 χρόνια η επιμήκυνση είναι βιώσιμο και μετά το 2033 ή 2035 καθίσταται μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης