Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 18 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2018 - Στις 54,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 18 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2018 - Στις 54,1 μονάδες ο PMI
Παρά την πτώση που σημείωσε ο δείκτης, παρέμεινε σε θετικό έδαφος για 59ο συνεχόμενο μήνα
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/6) στοιχεία της Markit, συνεχίζοντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 59ο συνεχόμενο μήνα.
Η Ισπανία εμφάνισε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, με τον δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλά τριών μηνών και τις 55,9 μονάδες, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μόνο από τις τέσσερις που σημείωσε επέκταση.
Γαλλία και Γερμανία είδαν τη δραστηριότητά τους να υποχωρεί σε χαμηλά 16 και 20 μηνών αντίστοιχα, ενώ στην Ιταλία η δραστηριότητα παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτης PMI να διαμορφώνεται στις 52,9 μονάδες.
Οι νέες επιχειρήσεις κατέγραψαν βραδύτερους ρυθμούς ανόδου και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά 18 μηνών, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν ο ασθενέσθερος από τον Αύγουστο του 2017.
Η ασθενέσθερη ανάπτυξη στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση υποδεικνύουν ότι οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι λιγότερο θετικές σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τον δείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων να υποχωρεί σε χαμηλά 18 μηνών.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης βυθίστηκε σε χαμηλά ενάμιση έτους τον Μάιο και επιβραδύνεται συνεχώς από τον Ιανουάριο, παραμένοντας κοντά στο να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνο από το 2016», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα διαμορφωθεί στο 0,4% με 0,5%.
«Με τους οικονομικούς δείκτες να υποχωρούν σε μία χρονική περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, η προοπτικής της Ευρωζώνης έχει σκοτεινιάσει δραματικά σε σχέση με τις λαμπερές προβλέψεις στις αρχές του έτους», καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης