Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνεχίζεται η κόντρα για την πιστωτική γραμμή - Η κυβέρνηση την αποκλείει και ο Στουρνάρας (ΤτΕ) επιμένει - Πως θα αποτραπεί η ECCL

Συνεχίζεται η κόντρα για την πιστωτική γραμμή - Η κυβέρνηση την αποκλείει και ο Στουρνάρας (ΤτΕ) επιμένει - Πως θα αποτραπεί η ECCL
Ποια λύση προκρίνεται για την Ελλάδα, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένη σε εσωτερικές και εξωτερικές αναταραχές
Η προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) είναι το μεγάλο αγκάθι για την μετά το τρίτο μνημόνιο εποχή της Ελλάδας, με την κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για το αν τελικά η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιήσει το μέτρο αυτό.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας δεν χάνει την ευκαιρία, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, να επισημαίνει τα οφέλη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενώ στην πλευρά της κυβέρνησης κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πλήρη πολιτική αποτυχία, αφού το αφήγημα εσχάτως είναι να υπάρξει μια «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια.
Στην τελευταία συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα ΝΙΚΚΕΙ, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε "συνετή" την επιλογή η Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα του Μεξικό και της Πολωνίας.
"Οι δύο αυτές χώρες είχαν ευέλικτη πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ και κατόρθωσαν να προσφύγουν επιτυχώς στις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς καν να κάνουν χρήση της πιστωτικής γραμμής.
Το γεγονός και μόνο ότι διέθεταν την ευέλικτη πιστωτική γραμμή τις βοήθησε να βγουν στις αγορές", ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή επιτρέπει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να είναι αποδεκτά ως εξασφαλίσεις για τις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, παρόλο που οι τίτλοι αυτοί υπολείπονται κατά πέντε βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση (waiver).
Επιπλέον, με την “παρέκκλιση” (waiver) θα μειωθεί και το κόστος δανεισμού του κράτους, διότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσω των κατάλληλων αποφάσεων του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους.
Μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτική πιστοληπτική γραμμή.
«Το θέμα έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες» ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι θα βγούμε καθαρά από το πρόγραμμα με μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές.
«Η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» δημιουργεί ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Με τον χρόνο να περνά αντίστροφα για το Eurogroup στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση προσδοκά ότι εκεί θα ανάψει το πράσινο φως για την καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Ποια λύση προκρίνεται

Μετά και τις τελευταίες αναταραχές στην Ιταλία, τα ελληνικά assets έδειξαν πόσο ευάλωτα ήταν.
Γι' αυτό και η ΕΚΤ είναι ξεκάθαρα υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής γιατί θέλει ένα πλαίσιο προστασίας της Ελλάδος από πιθανές αναταραχές στις αγορές καθώς και για να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες εναλλακτικό σχέδιο ρευστότητας μέσω του waiver το οποίο ωστόσο δεν ξεπερνάει το όφελος τα 3-4,5 δισεκ. ευρώ.
Από την άλλη όμως, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γερμανία, για πολιτικούς κυρίως λόγους, δεν θέλουν την ενεργοποίηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ποια είναι τα εφόδια;

1)Να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι δανειστές και ειδικά ο ESM ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην δημιουργία ενός μεγάλου capital buffer κεφαλαιακού αποθέματος.
Χωρίς ισχυρό απόθεμα ασφαλείας η Ελλάδα θα δεχθεί ισχυρές κερδοσκοπικές πιέσεις.
2)Να βγει στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς και όχι 3ετούς ομολόγου.
Είναι αλήθεια ότι η Rothschild και η Goldman Sachs στηρίζουν την άποψη ότι η Ελλάδα εάν βρει ξανά παράθυρο ευκαιρίας θα πρέπει να δει εάν μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές με 10ετές ομόλογο.
Μια έκδοση 3-4 δισεκ. θα ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα για τις αγορές αλλά σε αυτή την συγκυρία δεν είναι εφικτό και αυτό το ξέρουν οι αγορές που τιμολογούν τον ελληνικό κίνδυνο.
3)Τα μέτρα για το χρέος πρέπει να πείσουν τις αγορές.
Μέχρι τώρα και με βάση αυτά που έχουν διαρρεύσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν ενθουσιάζουν.
Δεν απογοητεύουν αλλά σίγουρα δεν ενθουσιάζουν.
Η κατανομή των μέτρων για το χρέος με 20% μπροστά και 80% σε βάθος ετών δεν θα αρέσει στις αγορές.
Όμως εάν συνδυαστούν αυτές οι 3 παραδοχές θα μπορούσαν να φέρουν την ηρεμία στην Ελλάδα για κάποιο διάστημα.
Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα είναι σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης για χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης