Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: O ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο λόγω των δασμών

S&P: O ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο λόγω των δασμών
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 1% λόγω των αμερικανικών δασμών
Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 1% σε περίπτωση που οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Paul Gruenwald.
Όπως δήλωσε δεν αναμένεται να είναι παγκόσμια ύφεση, αλλά πρόκειται για το σενάριο όπου οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα θα υποχωρούν την ίδια στιγμή.
Η παγκόσμια ανάπτυξη του 2017 ήταν 3,7% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% φέτος και στο 3,9% το 2019, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Οι εκτιμήσεις αυτές πλησιάζουν το 4% που είχε σημειωθεί πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση και ο κόσμος χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να φτάσει εδώ.
Ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκδώσει προβλέψεις που εκφράζουν εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ τονίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί σημαντικός κίνδυνος για τις γενικά θετικές προοπτικές τους.
Η αυξανόμενη απειλή ενός εμπορικού πολέμου, που θα έκανε άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Κίνας να δημιουργούν φραγμούς στο παγκόσμιο εμπόριο, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάκαμψη που διαφορετικά ήταν μια σημαντική αιτία για αισιοδοξία.
«Αυτό είναι ένα tail risk (κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων)» δήλωσε ο Gruenwald και πρόσθεσε «το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι η συγχρονισμένη ανάκαμψη, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κίνδυνοι έχουν μετατοπιστεί προς τα κάτω, οπότε όλοι δίνουν προσοχή σε αυτά τα σενάρια που φαίνονται ίσως λίγο πιο πιθανά από ό,τι πριν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης