Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα πέντε κρίσιμα «ορόσημα» που θα κρίνουν την συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 στο Λουξεμβούργο

Τα πέντε κρίσιμα «ορόσημα» που θα κρίνουν την συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 στο Λουξεμβούργο
Πέντε γεγονότα που θεωρούνται αφετηρία για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου 2018 περιλαμβάνει η τρέχουσα εβδομάδα
Το ποδαρικό θα γίνει από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία σήμερα (4/6) ανακοινώνει τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα περάσουν από το «φίλτρο» του ΔΝΤ, το οποίο στη συνέχεια θα βγάλει την ετυμηγορία του για το αν η μείωση στο αφορολόγητο ποσό θα πρέπει να εφαρμοστεί νωρίτερα.
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία αυτές τις ανακοινώσεις, ενώ μέχρι το απόγευμα θα πρέπει να έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά όργανα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που εξόφλησε το προηγούμενο διάστημα.
Από τα στοιχεία θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κονδύλια της 3ης αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Αύριο, Τρίτη (5/6), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνει την κοινοβουλευτική ομάδα για το περιεχόμενο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που απορρέουν από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, ενώ την Πέμπτη το βράδυ η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) θα «χτενίσει» το εύρος των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει υλοποιήσει η Αθήνα.
Λογικά, έως την Πέμπτη (7/6) θα έχει κατατεθεί και το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται οι περισσότερες μνημονιακές εκκρεμότητες, με τις πιο άμεσες να είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, το θέμα της διαιτησίας στα εργασιακά και τα νέα χρέη που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Μέσα στα προαπαιτούμενα είναι και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι πολιτικές που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ειδικότερα, οι σταθμοί-ορόσημα που ενσωματώνει η τρέχουσα εβδομάδα είναι οι εξής:

Ανάπτυξη: Ανακοινώνονται, σήμερα, από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο α' τρίμηνο του 2018, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα από τους θεσμούς.
Εάν από αυτά προκύψει ότι τρίμηνο με τρίμηνο διατηρείται το θετικό πρόσημο στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ (μόλις 0,1% ήταν η αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το τρίτο και 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο), το ΔΝΤ θα αποσύρει τον «αστερίσκο» από το τεχνικό μνημόνιο ώστε να έρθουν μπροστά οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (συντάξεις, αφορολόγητο).
Να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2018 το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεπισήμως χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,3% από 2,5% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ με το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή η πρόβλεψη για την ανάπτυξη ψαλιδίζεται περαιτέρω, στο 2%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών με νεότερες εκτιμήσεις του κάνει λόγο για ακόμη δυσμενέστερη πρόβλεψη, κατεβάζοντας τον στόχο από το 1,9% στο 1,7% το 2018 από 1,4% που ήταν το 2017.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στην αποστολή νεότερων στοιχείων προς τις Βρυξέλλες για το μέγεθος των οφειλών που αποπληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα προχωρήσει σήμερα το Γενικό Λογιστήριο.
Από τα στοιχεία θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τα κονδύλια της 3ης αξιολόγησης.
Η διαθεσιμότητα της δόσης εκπνέει στις 15 Ιουνίου οπότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το θέμα αυτό.
Για να μη χάσει η κυβέρνηση τη δόση, θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από τον Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πολυνομοσχέδιο: Κατατίθεται -εκτός απροόπτου- μέχρι την Παρασκευή (8/6) το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία, δόση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αύριο, Τρίτη, θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς την κοινοβουλευτική ομάδα για τις νέες δεσμεύσεις που απορρέουν από την επικαιροποίηση του μνημονίου και οι οποίες ξεπερνούν τον ορίζοντα του 3ου Προγράμματος.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα (οι μνημονιακές δράσεις είναι πολύ περισσότερες), με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.
Στις διατάξεις για τα εργασιακά ενσωματώνονται οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ).
Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις.
Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31.12.2017.

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2019-2022): Στην τελική ευθεία έχει μπει και η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος στη Βουλή, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι στόχοι και οι πολιτικές έως το 2022. Σε αυτό θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία, η επίτευξη των οποίων στηρίζεται εν πολλοίς στις περικοπές των συντάξεων από το 2019 και στη μείωση του αφορολόγητου ποσού από το 2020. Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.

Euro Working Group - ΕWG: Συνεδριάζει την Πέμπτη (7/6) το EWG προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης που θα δώσει τη δυνατότητα στους θεσμούς να συντάξουν την περίφημη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για την τελευταία δόση από το 3ο Πρόγραμμα.
Εξετάζεται η δόση να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αρχικό σενάριο για τη χορήγηση κονδυλίων μέχρι 11,7 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης