Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ο εμπορικός πόλεμος του Trump θα «αφανίσει» εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Business Insider: Ο εμπορικός πόλεμος του Trump θα «αφανίσει» εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
Oικονομολόγοι και οι ειδικοί σε θέματα εμπορίου υποστηρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα των δασμών θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump υποτίθεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ αλλά οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν πράγματι να κάνουν τα πράγματα πολύ άσχημα για τους εργαζόμενους στην αμερικανική επικράτεια, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider.
O Trump ανακοίνωσε την Πέμπτη (31/5) ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τρεις βασικούς τους συμμάχους: τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή ακολουθεί προηγούμενους δασμούς σε μέταλλα άλλων χωρών.
Ο Peter Navarro, σύμβουλος του Trump σε θέματα εμπορίου, εκτιμά πως οι δασμοί στα μέταλλα θα είναι επωφελείς για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.
Ωστόσο οικονομολόγοι και οι ειδικοί σε θέματα εμπορίου υποστηρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
Οι δασμοί θα ενισχύσουν πιθανώς την τιμή του χάλυβα και του αλουμινίου στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι εισαγωγές μετάλλων θα υπόκεινται στον πρόσθετο φόρο.
Αυτές οι υψηλότερες τιμές είναι καλά νέα για τους κατασκευαστές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά προβληματικές για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα εν λόγω μέταλλα.
Το αυξημένο κόστος για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο θα ασκήσει πίεση στα κέρδη και θα αναγκάσει τις εταιρείες αυτές να μειώσουν το κόστος.
Ορισμένες από τις απαραίτητες περικοπές δαπανών ενδέχεται να προέλθουν από το εργατικό δυναμικό, γεγονός που οδηγεί σε απολύσεις.
Ο Joseph Francois και η Laura M. Baughman, οικονομολόγοι της συμβουλευτικής ομάδας The Trade Partnership, διαπίστωσαν σε πρόσφατη μελέτη ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας, που χάνονται σε βιομηχανίες που βασίζονται στον χάλυβα και το αλουμίνιο για την παραγωγή αγαθών θα υπερέβαινε κατά πολύ τις θέσεις εργασίας που προστατεύονται στη βιομηχανία μετάλλων.
«Οι δασμοί και τα αντίποινα θα αυξήσουν την απασχόληση των Αμερικανών χαλυβουργών και μη σιδηρούχων μετάλλων (κυρίως αλουμινίου) κατά 26.346 θέσεις εργασίας, αλλά θα κοστίσουν καθαρά 495.136 θέσεις εργασίας σε όλη την υπόλοιπη οικονομία και συνολική καθαρή απώλεια περίπου 470.000 θέσεων απασχόλησης», σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Άλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η καθαρή απώλεια θα είναι κάπως μικρότερη, αλλά σχεδόν καμία σημαντική μελέτη δεν κατέδειξε, πως οι δασμοί θα είχαν ως αποτέλεσμα μία καθαρή ώθηση στην απασχόληση.
Η Mary Amiti, ο Sebastian Heise και ο Noah Kwicklis, οικονομολόγοι στη Fed της Νέας Υόρκης, δεν μπόρεσαν να διασαφηνίσουν τον ακριβή αριθμό θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν από τους δασμούς αλλά το ισοζύγιο θα είναι σίγουρα αρνητικό.  
«Αν και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν, δεδομένου του ιστορικού της προστασίας των βιομηχανιών με δασμούς, μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα κοστίσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι προστατεύουν», γράφουν οι οικονομολόγοι.
Σε επιμέρους κλάδους,  θα μπορούσαν να είναι καταστροφικοί για ορισμένους αμερικανούς εργαζόμενους.
Οι Benn Steil και Benjamin Della Rocca ειδικοί σε θέματα διεθνούς εμπορίου εκτιμούν ότι έως και 40.000 εργαζόμενοι αυτοκινήτων θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους μόνο ως αποτέλεσμα των δασμών.
«Η απασχόληση στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα υποφέρει από τους δασμούς του Trump σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι θα μπορούσε να ωφεληθεί η αμερικανική βιομηχανία χάλυβα», γράφουν Steil και Della Rocca.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης