Κατά των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ από την Ιορδανία χιλιάδες διαδηλωτές - Λένε όχι σε αύξηση των τιμών και φόρων

Κατά των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ από την Ιορδανία χιλιάδες διαδηλωτές - Λένε όχι σε αύξηση των τιμών και φόρων
Το ΔΝΤ ζητά αύξηση τουλάχιστον 5% των φόρων για τους ιδιώτες και φορολογεί τους εργαζόμενους με ετήσιο μισθό περίιπου 9.500 ευρώ
Χιλιάδες Ιορδανοί διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές προϊόντων αλλά και τους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα, εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ την κυβέρνηση του Αμάν να προχωρήσει σε διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο βασιλιάς Abdalla Β' κάλεσε σε εθνικό, συνολικό και ορθολογικό διάλογο για το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τα πνεύματα και να σταματήσουν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.
Οι κινητοποιήσεις έγιναν τη νύχτα, την περίοδο του Ραμαζανιού, του μήνα νηστείας για τους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του οποίου η νυχτερινή ζωή είναι κατά παράδοση έντονη.
Πάνω από 3.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στα γραφεία του πρωθυπουργού στο κέντρο της πρωτεύουσας έως τα ξημερώματα σήμερα (3/6) παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Με συνθήματα όπως «αυτός που αυξάνει τις τιμές θέλει να πυρπολήσει τη χώρα», «είμαστε ο λαός, είμαστε η κόκκινη γραμμή», «κυρίαρχος λαός, κυρίαρχη πατρίδα», οι διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Hanni Mulki.
Ώρες νωρίτερα, οι διαπραγματεύσεις είχαν αποβεί άκαρπες μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικάτων και του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε μετά τις συνομιλίες ότι η διαβίβαση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «δεν σημαίνει απαραίτητα την έγκρισή του από το σώμα».

Πιέσεις από το ΔΝΤ για οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, δήλωσε ότι «οι πολίτες εξαντλούνται από την αύξηση των τιμών και των φόρων και το κράτος πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του και να μην ενδώσει στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».
Το ΔΝΤ ενέκρινε το 2016 ένα πιστωτικό όριο 723 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια για την Ιορδανία. Σε αντάλλαγμα, το βασίλειο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μειώσει σταδιακά το δημόσιο χρέος του στο 77% του ΑΕΠ έως το 2021, έναντι 94% που ήταν το 2015.
Η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων σύρων προσφύγων επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της Ιορδανίας.
Ο βασιλιάς Abdalla χαρακτήρισε χθες άδικο ο πολίτης να πληρώνει μόνος τις συνέπειες των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε βάσει των προτάσεων του ΔΝΤ, προβλέπει αύξηση τουλάχιστον 5% των φόρων για τους ιδιώτες και στο εξής φορολογεί τους εργαζόμενους με ετήσιο μισθό 8.000 δηναρίων (περίπου 9.700 ευρώ). Οι εταιρικοί φόροι θα αυξηθούν μεταξύ 20 και 40%.
Στο Κοινοβούλιο δεν υπήρξε ομοφωνία. Από τους 130 βουλευτές, 78 διαφώνησαν με το νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την προσήλωσή τους στην εθνική, οικονομική και κοινωνική ειρήνη.
Από τον Ιανουάριο, αρκετές αυξήσεις τιμών αποφασίστηκαν στην Ιορδανία, κυρίως στο ψωμί, όπως και αυξήσεις φόρων σε είδη πρώτης ανάγκης.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πέντε φορές από την αρχή του έτους, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 55% από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 18,5% του πληθυσμού είναι άνεργο και το 20% είναι στα όρια της φτώχειας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS