Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, συνδέει η Δαμασκός τη συμμετοχή της σε διαπραγματεύσεις

tags :
Συρία: Με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, συνδέει η Δαμασκός τη συμμετοχή της σε διαπραγματεύσεις
O συριακός στρατός στέλνει ενισχύσεις στο νότιο τμήμα της χώρας ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την απομάκρυνση ομάδων ανταρτών
Τη συμμετοχή της Δαμασκού σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νότιου τμήματος της χώρας – μέρος του οποίου ελέγχεται από τους αντάρτες- συνέδεσε με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από άλλη περιοχή ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Walid Muallem.
Εδώ και εβδομάδες, ο συριακός στρατός στέλνει ενισχύσεις στο νότιο τμήμα της χώρας ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την απομάκρυνση ομάδων ανταρτών.
Οι τελευταίοι ελέγχουν σχεδόν το 70% των νοτίων επαρχιών Ντεράα και Κουνέιτρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διατηρεί περιορισμένη παρουσία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ντεράα.
Τη Δευτέρα (28/5/2018), η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιορδανία -με τις οποίες είχε επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας σε αυτή την περιοχή τον Ιούλιο του 2017- σε τριμερή συνάντηση για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη διευθέτηση. Η Μόσχα επίσης συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.
«Μην πιστεύετε όλες τις δηλώσεις που κάνουν λόγο για συμφωνία όσον αναφορά τον νότο, όσο οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βάση του Αλ-Τάναφ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης επισήμανε ότι η Ράκα, πόλη που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «πρέπει να ανοικοδομηθεί και να απελευθερωθεί» από οποιαδήποτε ξένη παρουσία.
Ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής συνασπισμός χρησιμοποιεί τη βάση αυτή για τις επιχειρήσεις του κατά του ΙΚ. Εκεί είχε εκπαιδεύσει επίσης Σύρους αντάρτες.
Τους τελευταίους μήνες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού που σταθμεύουν στο Αλ-Τάναφ (νότια Συρία) και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Muallem, η κυβέρνηση που ελέγχει περισσότερο από το 60% του συριακού εδάφους, θα ενθαρρύνει τη διευθέτηση για το μέλλον του νότου και την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή με «συμφωνίες συμφιλίωσης». «Θα αναλάβουμε δράση τη δεδομένη στιγμή, αν ο τρόπος αυτός δεν οδηγήσει σε ένα τελειωτικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης