Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Βραχύβια η ανάκαμψη των ιταλικών assets – Οι κίνδυνοι παραμένουν

Goldman Sachs: Βραχύβια η ανάκαμψη των ιταλικών assets – Οι κίνδυνοι παραμένουν
Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η Goldman Sachs δηλώνει όχι και τόσο αισιόδοξη για την ιταλική οικονομία
Λιγότερο ενθουσιώδης από αρκετούς χρηματοοικονομικούς ομίλους είναι η Goldman Sachs, αναφορικά με το τρέχον ράλι που καταγράφεται στο ιταλικό χρηματιστήριο αλλά και την υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Όντως σήμερα 1/6, μετά τον σχηματισμό κυβέρνηση και την τοποθέτηση του Giovanni Tria (ενός λιγότερο ευρωσκεπτικιστή σε σύγκριση με τον προηγούμενο υποψήφιο Paolo Savona) στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο δείκτης FTSE MIB κινήθηκε με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%.



.. ενώ παράλληλα η απόδοση του έφθασε έως το 0,6% από 2,841% που είχε διαμορφωθεί την Τρίτη 26/5.



Όμως, σύμφωνα με την Goldman Sachs η ευφορία στις αγορές είναι λανθασμένη, καθώς θεωρεί ότι «το πρόσφατο ράλι στα ιταλικά assets θα ξεθωριάσει».
Όπως εξηγεί ο Silvia Ardagna, αν και οι ιταλικές αγορές καταγράφουν ράλι μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, κάτι που απομακρύνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο πραγματοποίησης εκλογών τον Ιούλιο, η όλη κατάσταση αποτελεί έναν μεγάλο τζόγο.
«Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι νέες εκλογές θα οδηγούσαν σε αύξηση των ποσοστών των λαϊκίστικων κομμάτων, κάτι το οποίο θα αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει πιο κοντά την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», εκτιμά ο αναλυτής της Goldman Sachs.
Ως αποτέλεσμα, κατά την άποψη της Goldman, «μια θετική αντίδραση στο πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Lega και M5S είναι άστοχη» για τρεις λόγους:
Πρώτον, με βάση τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η κυβέρνηση συνασπισμού. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έδειξαν σημαντική αύξηση της υποστήριξης για την Lega, ο Matteo Salvini, ο ηγέτης του κόμματος έχει σαφές κίνητρο να αναζητήσει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο
Δεύτερον, αν και η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ Lega και M5S δεν προβλέπει την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, κατά την άποψή της Goldman μια πιο αντιφατική σχέση μεταξύ της Ιταλίας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και εταίρων είναι πιθανό να προκύψει υπό τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.
Τρίτον, εάν η κυβέρνηση συνασπισμού εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές που υπήρχαν στην προηγούμενη προγραμματική συμφωνία, τότε κατά την Goldman  οποιαδήποτε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι περιορισμένη και το δημόσιο χρέος θα επανέλθει και πάλι σε ανοδική πορεία, γεγονός που θα αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών και ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ιταλία θεωρείται μεγαλύτερη απειλή από την Ισπανία σύμφωνα με τη Citigroup

Δύο νέες κυβερνήσεις σχηματίστηκαν σήμερα στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία ο Πρόεδρος S. Mattarella εξέδωσε τη δεύτερη εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Giuseppe Conte, ενώ και ο  ισπανός πρωθυπουργός Rajoy παραδέχθηκε την ήττα στο Κοινοβούλιο και επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του PSOE, Pedro Sanchez θα τον διαδεχθεί.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στη σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ότι η η ύπαρξη κυβέρνησης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την Ιταλία, επειδή τουλάχιστον κάποιος θα έχει την εξουσία να καθησυχάσει την κατάσταση των αγορών, εάν προκύψει ανάγκη.
Επιπλέον, η συμφωνία με τον Πρόεδρο Mattarella απομακρύνει τον κίνδυνο να βγεί σκόπιμα η Lega / M5S από το ευρώ, κάτι που ποτέ δεν θεώρησε πιθανό, δεδομένου του τεράστιου κόστους και της λαϊκής υποστήριξης του ευρώ.
Το γεγονός ότι οι αναταράξεις της αγοράς είχαν επιβραδυντικό αποτέλεσμα στις ακραίες θέσεις του M5S και του Lega είναι θετικό, κατά την άποψη της Citigroup.
Ωστόσο, το βασικό μεσοπρόθεσμο πρόβλημα παραμένει άλυτο: η κυβερνητική πλατφόρμα διαρθρωτικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνοχή του ευρώ.
Οι αγορές τώρα έχουν ενσωματώσει αυτή την πιθανή απειλή, καθιστώντας την κατάσταση στην Ιταλία σοβαρό κίνδυνο πέραν της ίδιας της Ιταλίας.
Είναι πιθανό να κρατήσει τους οικονομικούς όρους αυστηρότερους για την Ιταλία και ενδεχομένως για την υπόλοιπη ευρωζώνη, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη.
Στην Ισπανία τώρα, σύμφωνα με τη Citigroup, εφόσον δεν σημειωθούν περαιτέρω διαταραχές, η Ισπανία θα έχει μια νέα κυβέρνηση σήμερα.
Ο κ. Sanchez θα έχει ακόμα πιο εύθραυστη πλειοψηφία από τον κ. Rajoy, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για αλλαγές πολιτικής και πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ισπανία δεν αποτελεί απειλή, σε αντίθεση με την Ιταλία, είναι ότι δεν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο πολιτικής.
Κανένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, τα οποία ενδέχεται να εξασφαλίσουν το 90% των ψήφων σε οποιαδήποτε εκλογή, δεν αμφισβητεί σοβαρά την ένταξη της Ισπανίας στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση ΡΡ του Rajoy έχει πολύ καλή οικονομική ιστορία, οπότε όποιος την κερδίσει στις εκλογές θα αναλάβει σοβαρούς κινδύνους εάν αλλάξει δραστικά την κατεύθυνση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στηρίζουν το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos που προσεγγίζει το οικονομικό πρόγραμμα του Rajoy, αλλά δεν αντιμετωπίζει μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.
Έτσι, εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις πλατφόρμες πολιτικής για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει μια προγραμματική διεισδυτική επίδραση από την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης