Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Οι επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Με αστερίσκους η καθαρή έξοδος

Strauch (ESM): Οι επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Με αστερίσκους η καθαρή έξοδος
Για ακόμα μία ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων
Σαφές μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι χώρες που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα είναι ευάλωτες στα εξωτερικά γεγονότα.
Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για τη «σωστή» απόδοση.
Είναι μια διαδικασία.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει τώρα η Ελλάδα είναι να επιδείξει ισχυρή ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και να στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η επιτυχής μεταρρυθμιστική πορεία θα συνεχιστεί.
Σε ό,τι αφορά μια προληπτική πιστωτική γραμμή, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.
Και απ’ όσο γνωρίζω, αυτό δεν είναι στις προθέσεις της» δήλωσε στη Ναυτεμπορική.

Η επόμενη δόση

Όσον αφορά την τελευταία δόση, ο Strauch δήλωσε ότι το τελικό ποσό δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ο ίδιος αναμένει ότι θα είναι ένα σημαντικό ποσό.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τα χρήματα του ESM δεν χρειάζονται για να καλύψουν δημοσιονομικά κενά.
Επομένως, τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία ενός αποθεματικού για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.
Αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα.
Αρκετές από αυτές δημιούργησαν ένα τέτοιο αποθεματικό προς το τέλος του προγράμματος.
Αυτό το αποθεματικό αναμένεται να καλύψει ουσιαστικά περισσότερους από 12 μήνες από αυτούς που η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει από τις αγορές.
Σκοπός του είναι να παράσχει στους πολίτες και στους επενδυτές τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει μια υγιή κατάσταση ρευστότητας» δήλωσε.
Πάντως επισημαίνεται ότι ο ESM αναμένει να εκταμιεύσει το 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της προηγούμενης δόσης που εγκρίθηκε μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η εκταμίευση αυτή θα μπορέσει να γίνει αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, ο Strauch μιλά για «καθαρή έξοδο», με αστερίσκους, που αφορούν μια «πιο στενή επιτήρηση» και «μετα-προγραμματικές συμφωνίες οι οποίες ενδεχομένως θα διαφέρουν από εκείνες που είχαμε σε άλλες χώρες».
Άλλωστε, μετά το τέλος του προγράμματος, ο ESM «θα επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα για να διασφαλίζει ότι οι εξελίξεις βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε τελικά η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της».

H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ESM θέτει δύο προϋποθέσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: «μόνο αν πραγματικά χρειάζεται και μόνο αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα».
Σε κάθε περίπτωση, «οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει», ως προς τις δυνητικές προδιαγραφές της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.
«Οι επιλογές στο τραπέζι είναι μια περαιτέρω επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του EFSF, η μεταφορά των κερδών (ANFA και SMP) του ευρωσυστήματος πίσω στην Ελλάδα, την κατάργηση των step-up επιτοκιακών περιθωρίων και μια πιθανή εξαγορά άλλων επίσημων πιστωτών με τα εναπομείναντα χρήματα του προγράμματος του ESM» επεσήμανε.
Σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζει ότι «ακόμη και αν δεν είχε το δικό του πρόγραμμα παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM από το 2015, ακόμη και αν δεν εκταμίευσε χρήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εξακολουθεί να αποτελεί σαφώς μέρος του προγράμματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης