Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κατορθώσαμε να σταματήσουμε την κατάρρευση της οικονομίας - Κλάδος - κλειδί ο τουρισμός

Τσίπρας: Κατορθώσαμε να σταματήσουμε την κατάρρευση της οικονομίας - Κλάδος - κλειδί ο τουρισμός
«Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός
Την ιδιαίτερη συμβολή του τουριστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στον ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ήταν εκ των ελάχιστων τομέων ο οποίος «κράτησε» εν τω μέσω της κρίσης και τα τελευταία χρόνια ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι μετά από σκληρές προσπάθειες -μαζί με τους Έλληνες πολίτες- κατόρθωσε να σταματήσει την κατάρρευση της οικονομίας και προχωρά πλέον μπροστά για την επόμενη ημέρα.
Υποστήριξε ότι έως τα μέσα Ιουνίου 2018 θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο που θα καλύπτει τα προαπαιτούμενα και εκτίμησε ότι έως τα τέλη του ίδιου μήνα θα υπάρξει ανακοίνωση και των μέτρων για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας για την τρέχουσα ιταλική κρίση υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει δύο βασικές αλήθειες, δηλώνοντας ότι «η μια είναι ότι η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών.
Και δεύτερον ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσίπρα έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητέ Πρόεδρε του ΣΕΤΕ,
Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω το σημερινό χαιρετισμό στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΤΕ γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας θετικά νέα, και να περιγράψω την αισιόδοξη κατάσταση που διαμορφώνεται για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, μετά από μια αδικαιολογήτως παρατεταμένη περίοδο δυσπραγίας.
Έως σήμερα ο κλάδος του τουρισμού ίσως να ήταν ενδεχομένως ο μοναδικός που όχι μόνο αντιστάθηκε στο σαρωτικό κύμα της βαθιάς ύφεσης που μας έπληξε αλλά κατάφερε και να αναπτυχθεί.
Σίγουρα ήσασταν το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και μέσα σε χαλεπούς καιρούς.
Στηρίξατε την απασχόληση όταν το γενικό επίπεδο της ανεργίας έφτανε το 27%
και συνεχίσατε να επενδύετε στην θετική προοπτική της χώρας όταν άλλοι την εγκατέλειπαν άρον άρον υπολογίζοντας μόνο το στενό τους συμφέρον.
Σήμερα, η κατάσταση αλλάζει. Υποσχεθήκαμε ένα δύσκολο αλλά ανορθωτικό δρόμο για τη χώρα και την οικονομία και τρία χρόνια μετά βλέπουμε επιτέλους ότι βγαίνουμε στο ξέφωτο. Σταματήσαμε την κατάρρευση, αντιστρέψαμε την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και προχωράμε μπροστά και με σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Πλέον το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται και συμβαδίζει με το δυναμικό σας παράδειγμα.
Και νομίζω πια, μετά από τρία συνεχόμενα έτη με ρεκόρ προσέλευσης ξένων επισκεπτών, δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το στοίχημα για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Γιατί φέτος είμαι σίγουρος ότι το ποντάρισμα θα μας βρει από την ίδια πλευρά της πιθανής έκβασης και η πραγματικότητα θα μας δικαιώσει.
Θα σπάσουμε και φέτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για 32 εκατομμύρια επισκέπτες.
Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Ήδη σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι.
Δε ξέρω κατά πόσο μια τέτοια σπουδαία επιτυχία μπορεί να την υποβαθμίσει κανείς. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ ορισμένοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια φέτος το καλοκαίρι βγαίνουμε από τα μνημόνια, το ρεκόρ στο τουρισμό δε θα υποβαθμίζανε. Ωστόσο και τα δυο γεγονότα είναι εξαιρετικής σημασίας, για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τη ψυχολογία του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Γιατί τα 32 εκ των επισκεπτών που θα έρθουν φέτος στη χώρα μας, δηλαδή σε αντιστοιχία περίπου 3 για κάθε έλληνα ξεχωριστά, πρέπει να φύγουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τη χώρα μας και αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των ανθρώπων του τουρισμού, αλλά και του καθένα ξεχωριστά.
Όπως και τα οφέλη στην οικονομία δε θα τα καρπωθούν μόνο οι άνθρωποι του τουρισμού. Το καλοκαίρι αυτό, λοιπόν, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε πιο χαρούμενοι και πιο ευδιάθετοι. Γιατί αν ο ένας λόγος είναι η εικόνα μας και η καλή φιλοξενία μας στους ξένους επισκέπτες, ο άλλος είναι ότι τα καταφέραμε, αντέξαμε και  επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια. Σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κι άρα με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το 3ο και τελευταίο πρόγραμμα.
Όλοι εργαζόμαστε επισταμένα για αυτό το σκοπό και στα μέσα του Ιουνίου θα είναι έτοιμο το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτούμενων. Παράλληλα ως τα τέλη του Ιούνη θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διεργασίες για τις τελικές και οριστικές αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Μια συμφωνία ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Και κυρίως μια συμφωνία αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια επώδυνης προσαρμογής.
Αυτή είναι άλλωστε η λύση που επιβάλλεται και από τη κρισιμότητα των στιγμών για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία,  που υποδεικνύουν ότι όλοι οφείλουν να μην παρασυρθούν από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουν μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.
Και θα οριστικοποιεί το τέλος της ελληνικής κρίσης, ώστε όλοι απερίσπαστοι να εργαστούμε ώστε αυτό να αποτελέσει και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, δηλαδή να εργαστούμε ώστε η πολιτική κρίση της Ιταλίας να μη μετεξελιχθεί και σε νέα οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.
Και πιστεύω ότι όλοι θα δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα ώστε αυτό να αποφευχθεί. Από την άλλη μεριά ωστόσο και η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει δυο σημαντικές αλήθειες.  
Η μια είναι ότι η επιμονή στη λιτότητα για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών.
Και δεύτερον ότι η περιφρόνηση της δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς.
Γιατί είναι εξίσου επικίνδυνο αλλά και απαράδεκτο κάποιοι αφ’ υψηλού να κουνάνε το δάκτυλο στους λαούς και να τους υποδεικνύουν πώς να ψηφίζουν.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βασίζεται στην έννοια της συναίνεσης των λαών της
και αν αυτή αποσυρθεί, μπορεί να βρεθούμε απέναντι σε φαινόμενα επικίνδυνα με αρνητικές συνέπειες για όλους.
Οι εποχές, λοιπόν, απαιτούν να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ωστόσο, η Ελλάδα είναι παράγοντας θετικών ειδήσεων. Δεν είναι πια μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης.
Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, η χώρα γύρισε πια σελίδα ανακτώντας εμπιστοσύνη και αξιοπιστία απέναντι σε εταίρους και αγορές.
Επιστρέψαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε επίπεδα που αγγίζουν υψηλό δεκαετίας.
Η ανεργία αποκλιμακώνεται με σταθερό ρυθμό, οι επενδύσεις ομοίως ανέρχονται σε υψηλό δεκαετίας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι εξισορροπημένο.
Στο τελευταίο ειδικά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος σας έχει συμβάλει στον μέγιστο βαθμό. Πραγματοποιήσαμε μια αδιαμφισβήτητη σε ύψος και συνέπεια δημοσιονομική προσαρμογή.
Εφαρμόσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που άλλαξε την εικόνα της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό αποτυπώνεται με ευκρίνεια στους δείκτες οικονομικού κλίματος και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, στους δείκτες παραγωγής και στις επενδυτικές παραγγελίες.
Αυτή είναι όμως και η πρόσληψη της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.
Οι διεθνείς οίκοι μας αναβαθμίζουν, οι αγορές υποδέχονται με ευνοϊκούς όρους τα ελληνικά χρεόγραφα, και προετοιμάζουν την οριστική μας επιστροφή στην αυτοδύναμη αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί και οι θεσμοί, σε όλους τους τόνους, επικυρώνουν τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια και τη σοβαρή δουλειά που έγινε.
Αυτή η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας συνοδεύτηκε παράλληλα από την αντίστοιχη ενδυνάμωση της γεωπολιτικής μας θέσης.
Είναι μια πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων ότι όταν μια χώρα αναδιπλώνεται οικονομικά, μειώνεται σε έναν βαθμό ή τουλάχιστον έτσι εκλαμβάνεται και η γεωστρατηγική επιρροή της και αυτό έχει ως συνέπεια την άνοδο των εξωτερικών προκλήσεων.
Χωρίς μεγαλοστομίες και με σωστή προετοιμασία θέσαμε ως ταυτόχρονο στόχο την ανάταξη της οικονομίας μας με την ανάκτηση του κύρους μας στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Εμβαθύναμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, αναλάβαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, και λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και συνεννόησης σε μια περιοχή ευάλωτη σε κρίσεις αστάθειας.
Η επιδίωξη συναινετικής λύσης στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας με τη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα αξιοποιούμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Αποκτούμε καίρια σημασία στον επενδυτικό σχεδιασμό μεγάλων κρατών και επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την επιρροή μας στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου.
Αναφέρομαι στα παραπάνω γιατί γνωρίζω,
και από τις κατ ιδίαν συζητήσεις που έχουμε κάνει, ότι ο κλάδος σας έχει ζωτικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα ασφάλειας.
Και ένας από τους παράγοντες που συνέτεινε ώστε να έχουμε κατά τα τρία τελευταία χρόνια διαδοχικά ρεκόρ στον τουρισμό, ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας παρέμεινε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και κάνουμε πάντα προσεκτικά βήματα για να διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο και την εικόνα της πιο σταθερής και της ασφαλούς χώρας στη περιοχή μας
Φίλες και Φίλοι,
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό ορισμένα σχόλια όσον αφορά την προειδοποίηση ορισμένων να μη μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μονοοικονομία του τουρισμού.
Καταρχάς αυτό προδίδει άγνοια της πραγματικής κατάστασης και μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να την εκλάβει κανείς.
Κι αυτό γιατί όπως έχουμε παρουσιάσει στο ολιστικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή, ο Τουρισμός πράγματι είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι επίσης και η Ναυτιλία, ο Πολιτισμός, η αγροτοδιατροφή, η Βιομηχανία, το Φάρμακο και η Έρευνα, δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Και το χαρακτηρίζουμε ολιστικό γιατί για πρώτη φορά δεν πρόκειται για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί τη διακριτή, ανεξάρτητη μεγέθυνση κάθε κλάδου χωριστά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά, αντίθετα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διακλαδική αλληλεξάρτηση των επιμέρους κλάδων, ώστε ο οικονομικός δυναμισμός να διαχέεται εντός της χώρας και να επεκτείνει διαδοχικά την παραγωγή σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας παράλληλα την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση.
Αυτό το νόημα έχει και η δημιουργία του φόρουμ Αγροτοδιατροφής – Τουρισμού και Βιομηχανίας. Θέλουμε δηλαδή η εισροή όλο και περισσότερων τουριστών να δημιουργεί παράγωγη ζήτησης για προϊόντα ελληνικής προέλευσης από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και να μη διαρρέει στο εξωτερικό ως ζήτηση για εισαγωγές.
Ούτε όμως και οι επιδόσεις του Τουρισμού είναι αυτονόητες και αυτόματες.
Είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς, καλής συνεργασίας με τους φορείς και ενός συνδυασμού πολιτικών δράσεων, θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών εργαλείων.
Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικές από αυτές:
Την τριετία 2015-2018 εφαρμόσαμε μια σειρά παρεμβάσεων όπως:
 • την προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) καθώς και τη προώθηση νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών ανά αγορά στόχο,
 • την ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων, διαθέσιμη πλέον και σε ψηφιακή πλατφόρμα,
• την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών σχολών,
• την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων
• την χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με 230 εκατομμύρια ευρώ.
 •την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με θεματικές τουριστικές εμπειρίες για όλο το χρόνο και σε όλη τη χώρα.
Ενώ για τη διετία 2018-2019 προωθούμε μια σειρά δράσεων όπως είναι:
 • η βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων
• Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας,
• Η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:
1) τη ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες – εταιρείες,
2)τη ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης,
3) το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και
4) την χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.
Παράλληλα προχωρούμε,
• στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια
 • τη ρύθμιση επιτέλους  του Air Bn΄B.
Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντος του 2018
 • Ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Φίλες και φίλοι,
Η αυξημένη τουριστική κίνηση, όμως, δημιουργεί την ανάγκη για επενδύσεις στον τουρισμό, μικρού και μεγάλου μεγέθους.
Και ο κλάδος σας πιστεύω θα πρωταγωνιστήσει στην ανάσχεση της τρομακτικής αποεπένδυσης στα χρόνια της κρίσης.
Γι αυτό θέσαμε ως προτεραιότητα στον αναπτυξιακό νόμο την ενίσχυση όσο γίνεται περισσότερων σχεδίων.
Είναι εντυπωσιακό ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που λήγει σήμερα, υποβλήθηκαν 7.300 ολοκληρωμένες προτάσεις συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ. Και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσουμε όλες.
Ωστόσο ο τουριστικός κλάδος, παρά την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές,
βασίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό του. Είναι κλάδος εντάσεως εργασίας. Πληθώρα ειδικεύσεων συνεργάζεται με επαγγελματισμό για την παροχή των διεθνώς αναγνωρισμένων τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρουμε. Στο παρελθόν πολλοί εργαζόμενοι, είναι αλήθεια ότι έπεσαν θύματα της αδήλωτης εργασίας και των παράνομων πρακτικών κάποιων επιχειρηματιών με κοντόφθαλμη λογική.
Εμείς λάβαμε μέτρα για  την πάταξη του φαινομένου, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνεπείς επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού.
Για κάποιους αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά.
Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης, και μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας τώρα που περνάμε σταδιακά σε μια καλύτερη κατάσταση, είναι δίκαιο, ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τη βελτίωση των συνθηκών.
Αλλά επιμένω ότι και από καθαρά οικονομική άποψη, το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος. Γιατί είναι πραγματικότητα και έχει παρατηρηθεί, ότι όσο ελαστικοποιείται η εργασία, και αυτή είναι τάση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα της εργασίας.
Για τον απλούστατο λόγο ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται δέσμευση με την εργασία τους και δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της δουλειά τους. Οικονομία σημαίνει πάνω από όλα κοινότητα και αμοιβαία συνεργασία.
Και αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά ιδιαίτερα εσείς οι άνθρωποι του τουρισμού, όπου η απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις σας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρετε.
Πιστεύω λοιπόν ότι η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αισιοδοξία αλλά και την αποδοτικότητα του κόσμου της εργασίας.
Άλλωστε τα μεγέθη της οικονομίας που όλοι συζητάμε δεν είναι απλώς στατιστική που αφορά κάποιους λίγους.
Ούτε και οι κόποι της προσαρμογής έγιναν εις μάτην, αλλά, όλα αυτά αφορούν τον κάθε πολίτη της χώρας και της συλλογικής προσπάθειας που κάναμε για ένα καλύτερο αύριο.
Κλείνοντας αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά για τις προσπάθειές σας, την επιμονή σας και την αποτελεσματικότητά σας που όχι μόνο έκαναν το κλάδο σας να αντέξει στη κρίση αλλά να και να γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Δικαίως, τώρα θρέφετε καρπούς αυτής της δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου, αλλά θρέφετε και μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας.
Θέλω να σας επαναλάβω ότι η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα, από το 19 και μετά θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο. Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης.
Αυτό σημαίνει και ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Να είστε βέβαιοι, ότι μέρος αυτών θα αφορούν και τις δικές σας επιχειρήσεις. Ο τουρισμός αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια.
Είμαι βέβαιος ότι στα χρόνια της ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την υψηλή και διαρκή αναπτυξιακή της πορεία. Ώστε να δημιουργήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας για τη χώρα και τους πολίτες της.
Μπορούμε να το κάνουμε. Και τώρα πια ξέρουμε πως να το πετύχουμε.
Σας Ευχαριστώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης