Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Economist: Η μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών σημείο – κλειδί για την οικονομία

Economist: Η μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών σημείο – κλειδί για την οικονομία
Η μείωση των NPEs θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους στην πραγματική οικονομία, εκτιμά ο Economist
Η μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τα οποία βρίσκονται στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών αποτελεί το σημείο – καμπής για την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του Economist.
«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων για τις τράπεζες –αποτελούν το 60% των NPEs και αφορούν δάνεια σε μικρές εταιρείες – είναι η πιο δύσκολη περίπτωση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα σημάνει την αλλαγή της ισορροπίας κεφαλαίων για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας, από τον κλάδο εστίασης έως και τη μεταποίηση.
Αλλά η όλη διαδικασία έχει τεθεί υπό μία νέα φάση, καθώς έχει ξεκινήσει η πώληση των εγγυημένων εταιρικών δανείων», σημειώνει το οικονομικό περιοδικό.
Παράλληλα τονίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν, ήδη, ξεκινήσει σε πώληση NPLs.
Στις 29 Μαΐου 2018, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει την Amoeba, ένα «πακέτο» δανείων ύψους 1,45 δισ. ευρώ από περίπου 180 δανειολήπτες, στην Bain Capital Credit, η οποία έχει ήδη αγοράσει επισφαλή δάνεια στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η εγγύηση, η οποία περιλαμβάνει περίπου 1.700 ακίνητα, είναι κυρίως σε μεγάλες πόλεις.
Άλλες τράπεζες ακολουθούν αυτό το παράδειγμα.
Η Alpha Bank, μια άλλη από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, εξετάζει μία  παρόμοια πώληση.
Η μείωση των NPEs και η ανανέωση του δανεισμού είναι ζωτικής σημασίας.
Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% μεταξύ  το 2010-13 και ακολούθως παρέμεινε «στάσιμο» για άλλα τρία χρόνια.
Αν και ακολουθεί ανοδική πορεία για μια ακόμη φορά, στο 1,4% το 2017 και ίσως το 2% το 2018, δεν φθάνει.
Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs, αν και έχει υπάρξει και περίπτωση όπου οι δανειολήπτες φρόντισαν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες.
Αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν τις πωλήσεις μη εγγυημένων καταναλωτικών δανείων και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Τον Οκτώβριο 2017, η Eurobank, μία ακόμη μεγάλη ελληνική τράπεζα, πώλησε χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ στο Intrum για περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Τον Μάρτιο, η Alpha πώλησε δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ στην B2Kapital Greece έναντι 90 εκατ. ευρώ.
Η πώληση επιχειρηματικών δανείων είναι πιο δύσκολη.
Παρότι οι προβλέψεις καλύπτουν ήδη το ήμισυ των NPEs και οι εξασφαλίσεις καλύπτουν θεωρητικά το υπόλοιπο, οι τράπεζες και οι αγοραστές δανείων πρέπει ακόμα να διακρίνουν ποιες χρεωμένες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι και τι ασφάλεια αξίζει πραγματικά.
Οι οφειλέτες μπορούν να χρωστούν χρήματα σε περισσότερες από μία τράπεζες και για διάφορα τμήματα ενός ακινήτου (χώρος στάθμευσης, αποθηκευτικοί χώροι) ενδέχεται να έχουν λάβει ξεχωριστά δάνεια.
Οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι το 25% των δανειοληπτών είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», δηλαδή, μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν θα το κάνουν, πιστεύοντας ότι δεν θα έχουν κάποιες συνέπειες
Τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες τόσο εμπορικών όσο και οικιστικών ακινήτων.
Εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορεί να φθάσουν στο 2018 τις 20.000.
Την ίδια ώρα η Pillarstone, εξειδικευμένη εταιρεία η οποία ανήκει στον κορυφαίο όμιλο private equity KKR, αναλαμβάνει την εξυγίανση ορισμένων εταιρειών.
Βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης του φαρμακευτικού ομίλου Famar, ενώ είναι σε διαπραγματεύσεις με Alpha Bank και Eurobank προκειμένου να αναλάβει την εξυγίανση των πολυκαταστημάτων Notos αλλά και της εταιρείας κατεψυγμένων ψαριών Καλιμάνης.
Οι τράπεζες έχουν επίσης δημιουργήσει μία πλατφόρμα για την αντιμετώπιση εταιρειών που οφείλουν χρήματα σε περισσότερους από έναν δανειστές.
Στα θετικά για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το γεγονός ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν υγιείς κεφαλαιακούς δείκτες, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα μειώνουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.
Παρά τα θετικά αυτά στοιχεία η σταθερότητα απέχει ακόμη.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, ύψους 120 δισ. ευρώ, εξακολουθούν να είναι κατά 45% χαμηλότερες από ό, τι ήταν στο τέλος του 2009.
Δεκάδες δισεκατομμύρια βρίσκονται σε σπίτια - ακόμη και θάβονται σε κήπους - ή στο εξωτερικό.
Πάντως ακόμη και εάν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους τους τα NPEs θα διαμορφώνονται στα 65 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης