Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηχηρό μήνυμα Κουτεντάκη: Απροσδιόριστη η έννοια της «καθαρής» εξόδου

Ηχηρό μήνυμα Κουτεντάκη: Απροσδιόριστη η έννοια της «καθαρής» εξόδου
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, προειδοποίησε ότι η μη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί να πλήξει την αξιοπιστία της Ελλάδας
Τα περί «καθαρής εξόδου» απέρριψε με έμμεσο τρόπο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
«Η λέξη "καθαρή" έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει ή τι καταλαβαίνει κανείς.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν χρησιμοποιεί την λέξη "καθαρή" στην Έκθεσή του, γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο.
Αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το πλαίσιο εποπτείας που συνόδευε αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει και από εκεί και πέρα, αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας.
Τι θα ελέγχουν, πόσο συχνά θα το ελέγχουν και ούτω καθεξής, αυτό το πλαίσιο δεν είναι λεπτομερές και πρέπει να καθοριστεί στο επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης μιλώντας στην επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Οι περικοπές

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε τον κίνδυνο να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους δανειστές σε περίπτωση μη εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
«Η μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 είναι μέτρα που νομοθετήθηκαν προληπτικά.
Από την άλλη μεριά, όμως, αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί, έχουν νομοθετηθεί αυτά τα μέτρα.
Άρα, τίθεται ένα θέμα - να το πω - αξιοπιστίας, εάν γίνει κάποια αλλαγή και τελικά, δεν εφαρμοστούν αφορά τα μέτρα» τόνισε.
Μάλιστα πήρε αποστάσεις και από τα σενάρια που αφήνουν κυβερνητικά στελέχη για την εφαρμογή 13ης σύνταξης προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες από την μείωση των συντάξεων.

Η προληπτική γραμμή στήριξης

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κουτεντάκης πέταξε το μπαλάκι για την προληπτική γραμμή στήριξης στους δανειστές.
«Το θέμα είναι ότι αυτό εξαρτάται από αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν και θα εγγυηθούν για αυτήν την γραμμή.
Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση το ζητά, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα, γενικότερα στην Οικονομία», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης